Ce probleme dentare pot apărea în timpul sarcinii?

Este recomandabil ca femeile care intenţionează să rămână însărcinate să meargă la medicul dentist pentru un control dentar şi pentru tratarea tuturor problemelor dentare înaintea sarcinii.

separator

stoma_gravida

În timpul sarcinii, dinţii şi gingiile au nevoie de un tratament special. Periajul şi folosirea aţei dentare cu regularitate, alimentaţia echilibrată şi controalele dentare regulate pot reduce problemele dentare asociate sarcinii.

Ce probleme dentare pot apărea în timpul sarcinii?
Studiile arată că multe femei însărcinate prezintă gingivita de sarcină, din cauza acumulării plăcii bacteriene pe dinţi, iritând gingiile. Simptomele sunt înroşirea, tumefierea şi sângerarea gingiilor.

Modificările nivelurilor hormonale din timpul sarcinii amplifică reacţia gingiilor la placa bacteriană, ceea ce duce la incidenţa crescută a gingivitei în timpul sarcinii. Cu toate acestea, placa bacteriană şi nu modificările hormonale constituie cauza principală a gingivitei.

Menţinerea igienei dentare, în special la nivelul liniei gingiilor, va reduce sau chiar va împiedica apariţia gingivitei în timpul sarcinii. De asemenea, înlocuirea dulciurilor cu alimente mai sănătoase, ca brânza, fructele şi legumele proaspete este benefică pentru dinţi.

10599613_483491448420701_321428581278851971_n

În ce constă controlul dentar efectuat în timpul sarcinii?
În primul rând, nu uitaţi să informaţi medicul dentist că sunteţi însărcinată. Este recomandabil să vă programaţi controlul dentar între a patra şi a şasea lună de sarcină. Aceasta deoarece primele trei luni de sarcină sunt cele mai importante pentru dezvoltarea copilului. În timpul ultimului trimestru, stresul asociat controlului dentar poate creşte incidenţa complicaţiilor prenatale.

În general, în timpul primului trimestru de sarcină nu se recomandă radiografiile, anestezicele dentare, analgezicele şi antibioticele (în special tetraciclina), decât dacă este absolut necesar. În timpul primului trimestru de sarcină, statul în scaunul stomatologic timp îndelungat poate fi inconfortabil. De asemenea, femeile însărcinate sunt mai predispuse la regurgitare. Medicul dentist este pregătit pentru aceste situaţii.

Dacă trebuie să vă programaţi pentru o problemă urgentă, anunţaţi medicul că sunteţi însărcinată înainte de a ajunge la cabinet. Informaţi medicul dentist despre orice sursă de stres, sarcini pierdute în trecut sau medicamentele pe care le luaţi, deoarece toate acestea pot influenţa tratamentul dentar aplicat în timpul sarcinii. Este posibil ca medicul dentist să dorească să vorbească cu medicul dumneavoastră, înainte de a începe tratamentul.

10565051_483491608420685_3304237722212522520_n

Dacă aveţi întrebări, discutaţi-le cu medicul dumneavoastră şi cu medicul dentist. Dacă medicul dentist vă prescrie medicamente, nu depăşiţi doza indicată. Această recomandare este valabilă şi pentru aspirină.

Fără titlu-1
felluci copyFelluci
bd. Moscovei 15/3, of. 1, Chişinău, Moldova.
Recepţie: (+373 22) 491-490
Oficiu: (+373 22) 311-233
Mobil: (+373) 79 46 40 04

Nescafe Gold te premiază cu lingouri de aur şi călătorii la Paris!
Articolul anterior
Povestea unei mame, care muncește, oficial, prostituată
Articolul următor
Alte articole interesante