Copiii ai căror taţi se implică în creşterea şi educarea lor au note mai bune la şcoală, sunt mai conştienţi de emoţiile şi sentimentele lor şi au şanse mai mari să se bucure de un loc de muncă stabil pe viitor. Concluzia se conţine într-un studiu realizat de UN Women şi UNFPA Moldova.
Cu toate acestea, doar 4% dintre taţii din Republica Moldova citesc micuţilor lor cărţi şi aproximativ 10% se joacă cu ei când sunt acasă. Potrivit specialiştilor, şansele de reuşită sunt mai mari pentru copiii ai căror taţi se implică activ în viaţa lor. Totodată, aceşti copii tind să aibă mai multă încredere în sine şi mai puţine probleme de comportament.
„Copiii sunt mai fericiţi, au o rezistenţă mai bună la stres şi se simt bine, au rezultate bune nu doar la şcoală, dar şi în activităţile în care se implică. Este o probabilitate de 75% mai mică ca fetele să rămână însărcinate înainte de vârsta de 18 ani”, a declarat coordonatoarea de program UNFPA Moldova, Violeta Terguţă.
Părinţii spun că încearcă să se implice în egală măsură în educaţia copiilor.
„Fiindcă copiii nu fac ceea ce le spui, dar ce văd, dar dacă părinţii se implică în totalitate în educaţia lor, avem copii educaţi”. „Este foarte important să le oferim o educaţie bună, să-i monitorizăm, mai ales în această perioadă când sunt atât de preocupaţi de internet”. „Este foarte importantă prezenţa părinţilor în educaţie, mai ales în timpul acesta”, spun oamenii.
Pentru a promova beneficiile paternităţii şi a combate stereotipurile din societate, UN Women şi UNFPA Moldova au creat mai multe cluburi destinate taţilor.
„În aceste sesiuni participă şi bărbaţi din diasporă. Acum sesiunile au loc şi online, şi fizic. Ei încearcă să găsească modalităţi de a se implica, pentru că partajarea treburilor casnice, creşterea şi educarea copiilor este un program complex”, mai spune Violeta Terguţă.
Din 2016, în Moldova a fost legiferat concediul paternal. Peste opt mii de taţi au beneficiat de 14 zile de odihnă plătite din fondul asigurărilor sociale până acum.
sursa: www.trm.md