,,În domeniul medicinii este foarte greu să faci anumite concluzii categorice. Totuși, în acest moment, se poate afirma că pentru cei mai mulți dintre copii, Coronavirusul nu prezintă pericol”, afirmă renumitul pediatru Dr. Komarovsky.

În cadrul unui interviu televizat, Dr. Komarovsky a răspuns la mai multe întrebări care sunt deosebit de importante pentru părinți:
Cât de periculos este coronavirusul pentru copii? Poate că nu ar trebui să li se permită deloc în școli? Care sunt consecințele măsurilor de carantină și cum pot părinții să minimizeze riscurile învățării la distanță și ale educației în carantină pentru copiii lor? De ce dr. Komarovsky și-a schimbat atât de mult atitudinea față de nevoia de carantină? Cum să acționăm pentru a reduce severitatea bolii covid19? Cine ar trebui să fie vaccinat mai întâi împotriva coronavirusului? Este recomandabil să aveți vaccinări de rutină și vaccinări împotriva gripei și a infecției pneumococice chiar acum, în mijlocul unei pandemii?
,,În momentul de față, prinții sunt extrem, dar extrem de preocupați de starea de sănătate a copiilor lor. Ei bine, atunci când se îmbolnăvesc de Covid, părinții trebuie să trateze situația ca în cazul oricărei infecții virale acute.
În caz de gripă, adenovirus, rinovirus sau oricare altă viroză respiratorie, copiii care suferă de boli congenitale, au imunitatea redusă sau suferă de alergii pot dezvolta forme mai grele de boală sau complicații.
La ora actuală, nu mai există îndoială: dacă copilul dumneavoastră se va îmbolnăvi de Coronavirus, există 50% probabilitate că nici nu veți ști că este infectat pentru că nu avea niciun simptom”, afirmă Dr. Komarovsky.
,,Probalitatea că cel mic va face o formă ușoară de viroză, cu o temperatură nu prea mare, este una înaltă”, mai spune medicul.
Totodată, medicul a vorbit despre riscul răspândirii Coronavirusului de către copii:
,,Cu cât copilul e mai mic, cu atât e mai scăzută probabilitatea de răspândire a virusului. În cazul copiilor de vârstă preșcolară – sunt cazuri unice în lume, care încă necesită să fie dovedite științific.
În mare parte, la ora actuală se consideră că copiii cu vârsta de până la 10 ani nu joacă un rol important în transmiterea Covid-19, afirmă Dr. Komarovsky.
Copiii mai mari, adolescenții, pot transmite virusul.
În principiu, nu există cazuri confirmate de transmitere a virusului la copiii preșcolari. Astăzi este general acceptat faptul că copiii sub 10 ani nu sunt purtători ai coronavirusului.
Utilizarea acestor cantități uriașe de dezinfectanți are ca rezultat dezvoltarea multor bacterii rezistente, ceea ce este un lucru la fel de rău”, a mai spus medicul.
Puteți urmări interviul integral, mai jos: