Raionul Cimișlia a intrat în carantină totală. Restricțiile introduse de autorități

Raionul Cimișlia a intrat de sâmbătă în carantină. Decizia a fost aprobată de Comisia teritorială pentru Situații Excepționale, din cauza stării epidemiologice alarmante.

În doar o săptămână s-au îmbolnăvit de COVID-19 aproape 100 de persoane, iar în regiune a fost emis cod roșu în sănătate publică.

Autoritățile au impus mai multe restricții. Astfel, se interzice aflarea în spațiul public unui grup mai mare de trei persoane, iar distanța dintre aceastea trebuie să fie mai mare de un metru. Persoanele care au mai mult de 63 de ani, la fel, nu au voie să se afle în afara domiciliului. Pot ieși doar în caz de strictă necesitate.

Totodată, copiii nu vor avea acces pe terenurile de joacă, cele sportive sau parcuri. Activitățile culturale la fel vor fi interzise.  În același timp, se sistează activitatea grădinițelor, iar școlile trec la regim online de învățare. Nici piețele nu vor activa.

Potrivit deciziei, transportul interurban și urban va fi oprit. Măsura va fi valabilă timp de 14 zile, adică până în data de 24 octombrie.

Până acum, în raionul Cimişlia au fost raportate 560 de cazuri şi 19 decese. Alte aproape şapte sute de persoane se afla sub supraveghere medicală.

sursa: www.publika.md

Rusia susține că a ”eliberat complet” uzina Azvostal din Mariupol. Șeful luptătorilor ar fi fost evacuat într-un ”blindat special”

Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo, notează AFP, conform ziare.com.

„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.

Potrivit acestei surse, preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.

Igor Konaşenkov a subliniat că şeful luptătorilor din regimentul Azov la faţa locului s-a predat şi a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

Momentul în care Palatul Culturii din Harkov este distrus de o rachetă rusească. Mai mulți oameni au fost răniți

Palatul Culturii din orașul Lozova, regiunea Harkov, a fost lovit de o rachetă vineri, 20 mai.

Din primele informații, în urma atacului lansat de Rusia, șapte persoane au fost rănite. Printre acestea se află și un copil de 11 ani, a anunțat directorul Centrului de Asistență Medicală de Urgență, Victor Zabașta.

„Ocupanții au identificat cultura, educația și umanitatea drept dușmanii lor. Și acum nu fac economie de rachete sau bombe”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe Facebook.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Tot vineri, armata rusă a bombardat o școală din Severodoneţk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulţi dintre ei copii. Atacul s-a soldat cu trei morți. Video teribil:

”Soldații ruși au furat linguri, furculițe, cârlige de rufe”. Declarațiile puținilor supraviețuitori dintr-un sat ucrainean aproape distrus

Satul Kutuzovka din regiunea Harkov a fost ținut captiv de ocupanți din martie până la sfârșitul lunii aprilie. Localnicii au povestit presei că ocupanții s-au comportat ca niște barbari.

Soldații ruși au tras din acest sat asupra Harkovului, care se află la doar 10 kilometri distanță.

Acum, satul este sub controlul apărătorilor ucraineni, dar este adesea supus unor noi bombardamente.

Potrivit jurnaliștilor, majoritatea caselor au fost distruse sau, în cel mai bun caz, au rămas doar fără geamuri.

Locuitorii nu mai au lumină sau apă, astfel că cei care au rămas în sat trebuie să adune apa de ploaie și să gătească mâncare pe grătarul din vecinătate.

Acum a fost adus ajutor umanitar în sat, dar în timpul ocupației au fost nevoiți să se hrănească cu propriile provizii.

Alexandru, un localnic, a povestit că soldații ruși au ocupat clădiri administrative și chiar apartamente.

Un alt localnic, Konstantin, i-a acuzat pe ruși că furau tot ce puteau.

”Nu erau soldați, ci hoți. Bandiți, dependenți de droguri. 90% din sat a fost distrus. Au furat lucruri, furculițe, linguri, covoare, tricouri, cârlige de rufe”, a spus bărbatul.

Potrivit Obozrevatel, când apărătorii ucraineni au început să elibereze satul, rușii au abandonat totul și au fugit ”precum caii, pierzând chiar și mitralierele. Video:

sursa

Accident cumplit la Cantemir. Doi șoferi s-au izbit frontal în plină viteză
Articolul anterior
Dr. Komarovsky, despre Coronavirusul la copii: ,,Riscul de răspândire a infecției este foarte mic”
Articolul următor