O moldoveancă angajată recent în calitate de profesoară la una din școlile din Tallinn, povestește despre condițiile din școlile din această țară, dezvăluind detalii despre organizarea sistemului educațional în Estonia.
Iată ce relatează pedagogul:
,,La un liceu din Tallinn, la care am început de curând să lucrez, în una din zilele trecute a venit în vizită un grup de vreo 15-20 de persoane din mai multe țări, printre care Spania, Italia, Germania pentru a discuta despre anumite proiecte de parteneriat între școli. De atunci tot meditez la simplitatea cu care s-au întâmplat lucrurile, comparativ cu amploarea pe care ar fi căpătat-o evenimentul daca vizita ar fi avut loc la una dintre școlile din Moldova.
Prin urmare, cu o zi înainte de eveniment, ca printre altele, este menționat faptul că mâine vin oaspeți la ora 13:00 și stau până la 14:30 în una dintre sălile de clasă.
In ziua cu pricina la ora 12:00 femeile de la cantina liceului îs cu semne de întrebare despre prânzul oaspeților: trebuie să gătească ceva sau ceva special? Pentru câte persoane? Cum și care masa să o aranjeze? Nu știu ce le-a spus directoarea, dar nici o pregătire specială nu a avut loc.
La ora 13:00 in curtea din spatele liceului ajunge microbuzul cu oaspeții respectivi. Directoarea îi așteaptă în holul liceului. Fara covor roșu, fara a întâlni microbuzul și ruga șoferul sa vina la ușa din față. Oaspeții au coborât, au făcut înconjurul clădirii, au sunat la ușa și au intrat în hol unde directoarea i-a salutat, vreo 5 minute le-a povestit despre liceu, după care i-a invitat la cantină. Aici ei și-au spălat mainele, stand in rând exact ca și elevii din liceu. Și-au luat platou, ca și elevii atunci când iau prânzul, și-au pus fiecare în farfurie mancare obișnuită pentru un prânz de elev, cât și-au dorit, din aceleași castroane din care elevii își pun, s-au așezat la masă exact ca și elevii când iau prânzul. Apoi s-au urcat la etajul unde urma să aibă loc discuția, după care au plecat la fel de simplu cum au venit. Nici un buget special nu a fost alocat pentru aceasta întâlnire.
In schimb in liceu sunt veceuri curate, îngrijite. Săpun este și hârtie igienică. Veceurile sunt în interiorul clădirii. La fiecare dintre cele cinci etaje. Și camere cu dușuri pentru fete și pentru băieți. Și sala mare de sport. Iar liceul este unul simplu. Nu este privat. Părinții nu sunt rugați să contribuie la reparație. In timpul pauzelor, elevii pot juca tenis la mesele de tenis din coridoare sau cei mai mici pot construi blocuri de jucat.Da, și ușa cantinei nu a fost închisă cât timp oaspeții luau prânzul. Elevii intrau și ieșeau la dorință”.
sursa: Facebook/curaj.tv; Anna Ichim