Exerciţii pentru abdomen şi coapse


Aliona Trifan,
Instructor Bio-Shape

Pentru a conferi flexibilitate şi rezistenţă organismului în timpul sarcinii, practică exerciţiile fizice de trei ori pe săptămână şi plimbări zilnice în aer liber. Acestea ajută să îţi menţii corpul în formă şi să treci mai uşor peste momentul naşterii.

Instructorul Unica Shaping Club, Aliona Trifan, te ajută să-ţi fortifici şi tonifici muşchii oblici abdominali şi cei ai coapselor.

Valeria Cîrlan, graviduţa cu burtica de 38 săptămâni, îţi va demonstra seria celor 5 exerciţii care pot fi practicate la domiciliu.

Tonifică muşchii coapselor şi fesierii

 1. Începe exerciţiul în poziţia ortostatică, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor iar braţele relaxate pe lângă corp.
 2. Continuă mişcarea prin semigenoflexiune, genunchii fiind orientaţi înainte şi expiră lent. Concomitent uneşte palmele în faţă, braţele fiind în articulaţia cotului apoi revino la poziţia iniţială. Repetă mişcarea de 15 ori. Vei simţi contracţia muşchiului cvadriceps a coapselor şi muşchii fesieri.

1


Dezvoltă rezistenţa muşchilor oblici abdominali şi cei ai coapselor

 1. Începe exerciţiul în poziţia picioarelor semiflexate cu genunchii orientaţi în părţi, iar braţele relaxate pe lângă corp.
 2. Din această poziţie, expirând, înclină trunchiul într-o direcţie apoi în cealaltă, păstrând braţele extinse. Repetă mişcarea de 10 ori după care ia o pauză. Vei simţi extinderea muşchiului oblic abdominal şi totodată vei dezvolta rezistenţa muşchilor coapselor.

2


Contractă muşchii oblici abdominali

 1. Începe exerciţiul culcată lateral cu sprijin pe antebraţ, iar celălalt braţ flexează-l la talie. Flexează picioarele în articulaţia genunchiului şi păstrează-le unite.
 2. Din această poziţie, expirând, ridică uşor bazinul de la podea, apoi revino la poziţia iniţială şi inspiră. Repetă mişcarea de 10 ori, după care schimbă poziţia corpului pe cealaltă parte şi reia exerciţiul. Vei simţi contracţia muşchilor oblici abdominali.

3


Extinde muşchii coapselor

 1. Începe exerciţiul culcată lateral, cu sprijin pe antebraţ, iar celălalt braţ plasează-l în faţă. Flexează picioarele în articulaţia genunchiului şi păstrează-le unite.
 2. Din această poziţie, piciorul superior coboară-l în faţă după care deplasează-l în urmă, ajungând cu genunchiul până la podea într-o direcţie şi cealaltă. Repetă mişcarea de 10 ori, inspirând şi expirând voluntar, după care schimbă poziţia corpului pe cealaltă parte şi reia exerciţiul. Vei simţi extinderea muşchilor oblici abdominali şi a coapsei.

4


Fortifică muşchii oblici ai abdomenului

 1. Începe exerciţiul culcată lateral, cu sprijin pe antebraţ, iar celălalt braţ plasează-l în faţă. Flexează picioarele în articulaţia genunchiului şi păstrează-le unite.
 2. Din această poziţie, piciorul superior coboară-l în faţă, ajungând cu genunchiul până la podea, după care deplasează piciorul în urmă. În continuare, flexând piciorul, adu genunchiul spre umăr, apoi revino la poziţia iniţială. Inspiră şi expiră voluntar. Repetă mişcarea de 10 ori, după care schimbă poziţia corpului pe cealaltă parte şi reia exerciţiul. Vei simţi extinderea şi contracţia muşchilor oblici abdominali şi a coapselor.

5


Exerciţiu pentru relaxare

 1. Fiind aşezată, încrucişează picioarele în faţă, genunchii fiind lateral. Braţele sunt relaxate.
 2. Din această poziţie arcuieşte spatele, aducând braţele în faţă şi expiră. Apoi depărtează braţele prin lateral, inspirând adând. Repetă mişcarea de 10 ori. Exerciţiul te va ajuta să te relaxezi.

Text: Rada Baltag

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Aproape fiecare al treilea copil în Moldova se naște cu probleme de sănătate

În anul 2023, în Moldova s-au născut 24 de mii de copii, cifra fiind în descreștere cu 11 la sută față de anul precedent.

mamaplus

Din numărul total de bebeluși care au venit pe lume, 7,4 mii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea reprezintă 30,2% din numărul total. Datele se regăsesc în raportul Biroului Național de Statistică ”Situația copiilor în Republica Moldova în anul 2023”.

Cel mai des, problemele de sănătate țin de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, suferința respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică și pneumopatia congenitală.

Bolile, care cel mai des se întâlnesc în primul an de viață

Datele statistice mai arată că în primul an de viață copiii suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare:

 • Boli ale aparatului respirator – 768 de cazuri noi la 1000 copii
 • anemie – 104 cazuri noi la 1000 copii
 • boli infecțioase și parazitare – 53 de cazuri noi la 1000 copii
 • afecţiuni din perioada perinatală – 48 de cazuri noi la 1000 copii
 • boli ale sistemului nervos – 24 de cazuri noi la 1000 copii.

Autoritățile anunță lansarea platformei online dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova anunță lansarea platformei online ServiciiAlternative.gov.md, dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului. Această inițiativă inovatoare reflectă angajamentul ministerului față de îmbunătățirea calității vieții celor mici și va fi inaugurată simbolic în Ziua Internațională a Copilului, pe 1 iunie.

Platforma este concepută pentru a oferi informații complete și actualizate despre serviciile alternative de îngrijire a copiilor, inclusiv cele organizate de angajatori la locul de muncă, îngrijirea individuală și cea familială.

Prin diversificarea și extinderea serviciilor de îngrijire a copilului, ne propunem să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea optimă a fiecărui copil din Republica Moldova”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Aceste servicii alternative nu numai că vor sprijini dezvoltarea copiilor, dar vor facilita și concilierea vieții profesionale și personale pentru părinți, contribuind astfel la creșterea unei Moldove europene în care fiecare copil are o familie”.

Platforma ServiciiAlternative.gov.md oferă informații despre legislația în vigoare, ghiduri practice pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori, precum și actualizări privind inițiativele ministerului în acest domeniu.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care a fost un partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în Republica Moldova.

O primăvară nervoasă…
Articolul anterior
Află care sunt cei mai bogați sportivi din lume!
Articolul următor