,,Fără Apărare”, un scurtmetraj despre agresiunile din școală și cum sunt umiliți profesorii

#FărăApărare este un scurtmetraj realizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi pentru a scoate în evidenţă fenomenul de bullying din şcolile româneşti, atât al elevilor de către alți elevi, dar și a cadrelor didactice de către unii elevi sau părinți.

separator

Filmul o are în rolul principal pe actrița Medeea Marinescu și este inspirat din cazuri reale, unde profesori ajung victime ale agresiunilor din partea elevilor sau părinților. Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.

Scurtmetrajul a fost fost difuzat în premieră vineri, într-un eveniment la Teatrul Luceafărul din Iași, iar pe Facebook a adunat deja peste jumătate de milion de vizualizări.

„Este un film emoţionant, care reliefează problemele pe care le au uneori profesorii şi care au strânsă legătură cu fenomenul de violenţă şi de bullying la adresa cadrelor didactice. Evident că fenomenul în sine este unul mai complex, mai larg, şi vizează şi elevii, doar că, în ceea ce îi priveşte pe elevi, tot au fost făcute campanii, însă deloc în ceea ce priveşte cadrele didactice şi suntem prima instituţie care lansează un avertisment şi un mesaj legat de impactul acestui fenomen“, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Conform reprezentanţilor USLIP Iaşi, citați de către Ziarul de Iași, peste 10.000 de astfel de cazuri de bullying au loc anual în şcoli, cele mai multe nefiind cunoscute sau fiind rezolvate la nivelul fiecărei unităţi şcolare în parte.

Profesoara Diana, amenințată de un părinte și umilită de o elevă

În peliculă (vezi video, mai jos), profesoara Diana (Medeea Marinescu în film) își iubește profesia, numai că din cauza problemelor cu o elevă și cu mama acesteia se gândește să-și dea demisia din învățământ. Pe lângă scenele în care este certată de către o elevă și de către mama acesteia, profesoara Diana are un monolog în care spune că trebuie să aibă grijă de copii chiar dacă sistemul nu are grijă de ea.

În plus, la finalul video-ului actrița Medeea Marinescu vorbește despre frica instaurată în școală, apelând mai degrabă la sentimentele elevului pentru școală. ”Te-ai făcut mare, dar și tu ai fost cândva copil, și te jucai în curtea școlii. Mai ții minte? Mai ții minte prima ta uniformă? Mai ții minte cum te-ai chinuit să faci primul a mic de mână? Sau când te-ai murdărit de color la primul tău desen? Cum ai împărțit primul pachețel de mâncare cu cineva din clasă? Mai ții minte ce emoții ai avut când i-ai dus doamnei învățătoare primul buchet de flori? Sau când ți-a spus că e bine?”, se întreabă actrița care joacă rolul profesoarei.

În continuare, profesoara vorbește despre umilința la care sunt supuși profesorii și elevii: ,,Azi ce ai vrea să-și amintească fiecare copil? Ce vede el? Copii bătuți de alți copii? Live-uri pe Facebook cu profesori umiliți si agresați? Elevi stigmatizați pentru că au știut să rezolve o problemă la matematică? Copii singuri, profesori obosiți. Și frică, multă frică. Pentru că, da, și profesorilor le e frică. Iar frica ucide.
Astăzi vă simțiți în școli fără apărare. În școală nimeni nu trebuie să învețe ce este frica”.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România este pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul bullying. Parlamentarii au adoptat la finalul anului trecut proiectul de lege care interzice violenţa psihologică – bullying – în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Potrivit proiectului, în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecţionare asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite, menționează HotNews.ro.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Anunțul trist făcut de medici, despre actrița cu origini basarabene Tamara Buciuceanu-Botez
Articolul anterior
În vizită la Centrul Maternal ”Pro-Familia” din Căușeni
Articolul următor