În majoritatea cazurilor, nașterea este un eveniment programat. Totuși, unii bebeluși ,,nu vor” să respecte regulile și aleg să vină pe lume atunci când te aștepți mai puțin, astfel încât, deși este scăzut, riscul de a naște în locuri neordinare există.
Ce e de făcut în asemenea cazuri? Alina Onova, o mămică a trei copii, doula, specialist care se ocupă de încapsularea placentei, vine în ajutorul viitoarelor mămici cu câteva sfaturi utile, care îți vor prinde bine în orice situație!
,,Sunt convinsă că toată lumea ar trebui să fie pregătită pentru o naștere acasă! Da, știu, la ce visează o femeie, poate fi un vis rău pentru alta, care ajunge să nască acasă. De ce spun asta?
1. Nici o femeie nu este scutită de un astfel de scenariu și, vorbind „acasă”, vreau să menționez ,,în afara pereților maternității”! Poate fi într-un lift blocat, într-o pădure, într-o mașină, în care un soț și o soție nu știu încotro să o ia 😱😰.
2. Acest lucru se întâmplă rar, dar totuși se poate întâmpla! Mai ales la femeile multipare. Recunoaște, ai avut și tu astfel de gânduri și temeri? Ți-ai imaginat un astfel de scenariu? Te-ai gândit, în prealabil, ce să faci în acest caz? Iată o scurtă instrucțiune pentru tine, dacă ți-ai dat seama că capșorul iese și nu vei reuși să ajungi la un punct de asistență medicală:
-Relaxează-te! Oricum, nu vei schimba nimic și tot ce trebuie să faci este să îți asculți corpul. Relaxează-te emoțional și fizic, pentru a permite țesuturilor perineului să se extindă mai ușor și să naști bebelușul fără să-i dăunezi. Nu încorda picioarele, în speranța că vei încetini nașterea!
-Ia o poziție confortabilă și, cel mai probabil, aceasta nu va fi una orizontală, chiar dacă, în mintea ta, ai o altă imagine, din filme, despre cum se produce o naștere. De regulă, dacă îți asculți corpul, atunci vei dori să iei o poziție verticală – ghemuit, în genunchi, pe un genunchi, ,,în patru labe”… dacă ai luat o poziție și simți că căpșorul iese, nu o mai schimba, nu te așeza pe perineu (cred că, instinctiv, nici o femeie nu ar face așa ceva). Este interzis așezatul.
-În momentul eliberării capului, vei simți „inelul de foc”, atunci când țesuturile perineu sunt întinse la maximum! Nu împinge, respiră cum o face un câine, copilul va ieși singur! Trebuie să știi că este interzis scremutul fără țintă.
-Nu te alarma dacă a iesit capul, și necesitatea de scremut a dispărut, iar bebelușul nu mai înaintează. Aceasta este o variantă a normei! Ia o pauză, după 15-30 de secunde (maxim un minut), vei dori să împingi și bebelușul se va naște. Copilul se poate naște, de asemenea, dintr-o împingere.
-Ține mâinile pentru a ,,prinde” bebelusul! Reține că micuțul este acoperit de o substanță mucoasă și e alunecos 😊.
-Înlătură calm cordonul ombilical din jurul copilului, fără să tragi de el.
-Pune bebelușul la piept și bucură-te de acest moment!
-Sper că între timp, soțul a chemat deja o ambulanță, – dacă nu – e timpul să o faci! 😁
-Placenta poate ieși înainte sau după sosirea medicilor. Dacă placenta se naște, nu îți face griji! Cel mai probabil, vei simți o altă contracție, împinge și placenta va ieși, după care o poți pune într-un castron.
-Nu atinge cordonul ombilical, dacă nu știi ce să faci cu el. Specialiștii vor sosi și vor face totul.
-Există un lucru pe care ți-l voi spune despre nașterea precipitată și care te va liniști. Nu e o problemă dacă cordonul ombilical nu este tăiat imediat, acesta va avea timp să pulseze și copilul va primi tot sângele din el. ❤️ Acest lucru este minunat! ❤️ Da, și tu dai naștere într-o poziție care este convenabilă pentru tine😊.
Personal, cunosc asemenea cazuri 😊. Cel mai mare șoc în această situație îl are soțul 😁. Deci, și tații ar trebui să fie pregătiți! Este mult mai ușor să ai parte de un ajutor calm, decât să ai alături o persoană care se agită de frică. Tu cunoști astfel de mămici, care au născut accidental, în afara spitalului? 😁”