Grădiniţele ar putea să se redeschidă la mijlocul lunii iulie, dar respectând măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19. Copiii vor trebui să aibă toate vaccinurile la zi, angajaţii din grădinițe vor trebui să prezinte certificate medicale şi să nu aibă mai mult de 63 de ani. De asemenea, vor fi primiţi doar copiii ai căror părinţi nu au cu cine să-i lase, iar într-o grupă vor fi cel mult zece copii şi doi educatori.
Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Educației, dar decizia finală va fi luată de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică.
Secretarul de stat al Ministerului Educației, Natalia Grîu, a declarat pentru publika.md că primarii, administratorii grădinițelor, precum și părinții vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru ca instituţiile preşcolare să corespundă standardelor.
Grupele trebuie dotate cu dezinfectante şi termometre cu infraroşu, iar personalul va mai trebui să poarte măști, mănuși și halate în interiorul grădinițelor. În schimb, testul la COVID-19 nu va fi obligatoriu.
„Verificarea aceasta la COVID-19 nu dă nicio garanție. Pe de o parte, el se poate infecta a doua zi, pe de altă parte, el poate fi în perioada în care nu poate fi identificat acest lucru”, a menţionat secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, Natalia Grîu.
Secretarul de stat a mai adăugat că grădiniţele care vor corespunde cerințelor ar putea să se redeschidă la mijlocul lunii iulie. Mai întâi vor activa grupele mari și medii, iar o decizie în privinţa creșelor se va lua ulterior. În plus, părinții vor trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia micuțul este sănătos și că i-au fost administrate toate vaccinurile obligatorii.
„Ei aduc copilul la poartă și fiecare părinte are ora lui exactă în care poate să aducă copilul și este foarte important ca părintele să respecte indicațiile pe care le va primi și să respecte regulile care vor fi impuse”, a afirmat secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, Natalia Grîu.
Responsabilii din educaţie mizează pe înțelegerea părinților. Natalia Grîu a spus că selecția copiilor se va face conform priorităților şi nicidecum nu este vorba despre o îngrădire a dreptului la educație.
Secretarul de stat mai spune că în instituțiile unde vor fi mai multe solicitări se va putea organiza un program redus în două ture, astfel ca mai mulți copii să poată merge la grădiniță.
„Și în alte țări europene, unde a fost reluată activitatea, s-a deschis treptat grădinița și nu a fost revoltă socială că nu sunt primiți toți copiii. Se acționează în ordinea priorităților. Este important ca inițial instituția să poată să revină la viață”, a spus secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, Natalia Grîu.
Amintim că școlile și grădinițele din Moldova au fost închise în 11 martie, din cauza riscului de răspândire a noului tip de coronavirus. Mai mulţi părinţi se plâng că nu au cu cine să-şi lase copiii şi au depus o petiţie la Ministerul Educaţiei prin care au solicitat redeschiderea instituţiilor preşcolare. În replică, responsabilii din educaţie susţin că au efectuat un sondaj în Capitală, care arată că 40 la sută dintre părinţi se tem să-şi dea copilul la grădiniţă pe timp de pandemie.