În ultimii trei ani, în maternitatea din cadrul Spitalului rational Taraclia nu s-a născut niciun copil. Asta pentru că administrația a fost nevoită să conserveze secția din cauza numărului mic al nou-născuților. În fiecare an, aici se nășteau circa 290 de micuți, adică medicii aveau zile la rând fără nicio naștere. Din cauza natalității scăzute cu care se confruntă țara noastră, cel puțin nouă maternități și-au sistat activitatea în ultimii patru ani, potrivit protv.md.
”Ultimele nașteri au fost în anul 2018. Mai exact în decembrie, când era viscol. Și, decât să trimitem mamele la Cahul sau Ceadîr-Lunga, unde nășteau de obicei, și să le supunem riscului, au fost aici cinci nașteri atunci. Noi nu avem ginecologi, avem doar unul. Dar el ne ajunge doar pentru secția consultativă. Mult timp am căutat anesteziolog, doar acum de la 1 ianuarie am găsit un specialist. Dar pentru a avea acreditare, trebuie cel puțin doi sau trei anesteziologi, care se vor putea schimba”, susține Artur Covaci, directorul Spitalului raional Taraclia.
Toate aparatele medicale cu care era dotată maternitatea sunt acum în depozit, acoperite cu praf. În secție a rămas doar scaunul ginecologic, care nu este utilizat, și un cântar mare pentru nou-născuți. Doar că acesta este folosit pe post de noptieră.
Directorul instituției spune că în fiecare an solicită Ministerului Sănătății să repartizeze medici rezidenți și în raionul Taraclia. Doar că tinerii nu doresc să lucreze într-o regiune atât de îndepărtată, fără un loc de trai și cu riscul că nu vor avea de lucru din cauza natalității scăzute. Iar asta afectează nu doar activitatea spitalului, dar și localnicii.
Menționăm că în ultimii patru ani și-au sistat activitatea cel puțin nouă maternități din spitalele raionale. Este vorba de Leova, Basarabeasca, Ocnița, Briceni, Taraclia, Șoldănești, Donduseni, Glodeni și Fălești.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020 în țara noastră s-au născut cu circa 5 la sută mai putini copii decât în 2019. Iar numărul acestora scade în fiecare an.