Mai mulți părinți și elevi au protestat astăzi, 5 martie, în fața Guvernului împotriva deciziei de a dispune învățământul de la distanță în condițiile înrăutățirii situației epidemiologice.
Părinții, membri ai Asociației Obștești „Părinți solidari”, cer desfășurarea orelor online doar acolo unde se constată focare de COVID-19.
Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că instituțiile de învățământ sunt închise, în timp ce localurile de alimentație publică și bisericile sunt deschise și pline de oameni, transmite IPN.
Părinții au menționat că o bună parte a elevilor nu pot face lecții online, fie că sunt prea mici și nu au competențe pentru învățământ la distanță, fie că părinții sunt nevoiți să își ia copiii cu ei la muncă pentru că nu pot să îi lase acasă fără supraveghere.
Totodată, nu toți copiii au gadgeturi ca să poată face lecții online.
Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că, fiind nevoiți să stea mai multe ore la calculator sau telefon, în timpul orelor online, mai mulți copii au probleme de vedere.
Mai mult, spun părinții protestatari, calitatea studiilor online ar fi foarte proastă, iar mulți copii nu au înțeles materia sau au rămas în urmă la multe discipline.
Pe de altă parte, Natalia Grâu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care a ieșit în fața protestatarilor, a spus că Ministerul nu a făcut decât să se conformeze deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), din 27 februarie.
Avem o situație excepțională – în fiecare zi mor oameni, printre ei sunt și pedagogi, iar sistemul medical este în colaps.
Pentru că nu toți copiii au acces la ore online, Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de primăvară pentru elevi, până la 15 martie, a explicat Natalia Grâu.
Secretarul de stat a mai spus că Guvernul a alocat 20 mln lei pentru asigurarea învățământului la distanță.
Din acești bani s-a procurat tehnică, dar în cantități insuficiente. Încă 10 mii de laptopuri urmează a fi cumpărate în viitorul apropiat.
Părinții protestatari spun vor expedia o petiție la CNSEP, cu 8 mii de semnături, prin care solicită revizuirea deciziei de a desfășura ore online.
Protestatarii sunt nemulțumiți că nimeni nu monitorizează cum se respectă restricțiile de deplasare în cazul persoanelor vârstnice, care sunt cele mai expuse riscului de infectare.
Iar monitorizarea localurilor de alimentație publică ar fi una superficială.
Manifestanții au mai spus că unele persoane ar putea să se îmbolnăvească la înmormântări sau atunci când stau în rând la policlinici sau magazine.
Cu toate acestea, s-au închis scolile.
La 27 februarie CNESP a decis ca în perioada 1-15 martie toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova să desfășoare ore la distanță.