Motivul pentru care Adela Popescu încă își alăptează băiețelul în vârstă de doi ani

Deşi are doi ani, băieţelul Adelei Popescu refuză să fie înţărcat. Actrița a încercat să aplice ablactația treptată și graduală a sugarului, așa cum cere, de fapt, ghidul elaborat de către specialiști, și dezvăluie într-o postare pe blog, cu ce probleme se confruntă. Tânăra mămică recunoaște că a reușit să scadă treptat numărul de mese și producția de lapte. Nu mai formează atât de mult lapte ca înainte. Totuși, cel mai greu, potrivit actriței, este să îl facă pe Alexandru să renunțe la sân.

separator

Iată ce ne relatează tânăra mămică: ,,Cam așa ne descurcăm cu înțărcarea…”

,,Fetelor, merge-ncet dar merge prost. Intarcarea zic. Inainte de a lua decizia de a ma opri din alaptat, Alexandru mai manca san doar la culcare, la trezire si in weekend la somnul de pranz.
M-am informat cat am putut de bine si am inceput prin a-i scoate din cand in cand mesele de dimineata. Ii distrageam atentia destul de usor, ba cu Ciu, ba cu o omleta, ba cu pasarelele de pe gard. Uneori mergea, alteori nu. Cu masa de pranz nu era o problema, caci de cele mai multe ori il culca mama mea si la intoarcerea mea de la emisiune el fie abia adormise, fie urma sa se trezeasca, deci nu am avut niciodata aceasta problema, asocierea lui de somn fiind legata nu de sanul meu, ci de doua povesti pe care i le citeste mamaie.
Am avut doua incercari de a-l culca seara fara san.
Desi am reusit, nu imi amintesc cu placere de ele. A fost suparat, nu intelegea ce se intampla, dar cu multa rabdare reuseam sa il adormit cu plimbari prin casa.
Problema este ca de cand s-a prins el ca e o conspiratie si ca s-ar putea sa ii pregatim marea separare de dragostea lui “tzatza”, nu ne-am mai inteles cu el nici dimineata, nici la trezirea de pranz, iar seara nici atat. Practic tot ce reusisem sa obtinem cu relaxare in perioada de dinainte se ducea acum pe apa sambetei.
Totul a culminat cu o seara in care imi propusesem sa ma tin de treaba si sa incerc sa il adorm fara sa suga.
Eram amandoi in pat, el deja devenise nervos doar pentru ca stia ce urmeaza, eu incercam sa ma stapanesc si sa imi amintesc ca orice intarcare e grea, dar ca vremuri bune vor veni.
El incepuse sa maraie si sa dea din picioare, nu voia nicio poveste, nu voia sa numaram impreuna degetelele, nu-l voia pe Gogu, Ratonu’, Ana, Mieunica, nimic nimic. Se chircea si spunea “gata, mama” repetitiv.
Intr-un moment de slabiciune, in timp ce ii spuneam “hai, iubirea lu’ mami, mama e aici si te iubeste, hai sa facem nani” m-a busit plansul. Ma durea ca e necajit, nu stiam daca e bine ce fac, in acelasi timp ma intrebam daca nu va fi exact la fel si peste jumatate de an.
Nu ma puteam controla si plangeam cu suspine.
Alexandru a tacut brusc, s-a uitat la mine si a inceput sa spuna “nu pange mama, nu pange mama” . Cred ca a repetat de 10 ori timp in care mi-a luat mana si a inceput sa o puna pe fatuca lui, pe cap, pe gurita, si iar pe cap. In tot timpul asta repeta “nu pange mama”.
Fetelor, am simtit ca mooor, ca ma sufoc de dragoste. Nu imi amintesc sa mai fi trait un sentiment atat de intens, un amestec de tristete, fericire, dragoste enorma.
L-am luat in brate si l-am strans tare tare si i-am multumit pentru felul in care m-a facut sa ma simt. Unica. Iubita.
Din imbratisarile mele in care imi era teama ca il voi sufoca, ce credeti ca s-a nascut? Un dulce somn. Baietelul meu adormise la pieptu-mi.
Ne-am pus amandoi in pat si dupa doua luni am dormit din nou impreuna, imbratisati.
Din momentul acela a fost totul parca mai simplu.
Am hotarat sa il culce Radu leganat dar doar daca a avut o seara linistita, daca are dispozitie si deci disponibilitate sa asculte povesti si sa adoarma lin.
Dimineata uneori ii dau, alteori reusesc sa nu. De cand m-am relaxat demersul da roade. Nu mi-am mai dat un termen limita si incerc sa reactionez in functie de cum il simt. Ne dragalim mai mult si in zilele in care “sar” mesele de san, dragostea pe care si-o lua cand il atasam la piept, si-o manifesta muuult mai frumos si mai intens. Ma pupa, ma mangaie, se cuibareste la pieptul meu, se uita ma mine cu drag si imi spune intr-un fel unic “maaama” si apoi ma strange in brate.
Asa ca am scapat de cea mai mare teama a mea. Aceea ca odata cu intarcarea voi pierde conexiunea unica pe care credeam ca o creaza intre noi alaptatul.
A! Imi mai era teama si de vreo mastita ceva, dar vad ca sanii mei sunt foarte multumiti si pregatiti pentru noile schimbari. 🙂
Voi cum sunteti?
Ceva sfaturi minune pentru o mamica preocupata? 🙂, a scris Adela Popescu.

 

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Irina Shayk a apărut pe covorul roșu fără lenjerie intimă. Vezi ce ținută îndrăzneață a purtat modelul
Articolul anterior
Cum să vindeci arsurile solare
Articolul următor