Coordonatoarea campaniei de imunizare contra Covid-19, Ninel Revenco susține că în ultima perioadă sunt multe cazuri în care copii nou-născuți sunt infectați cu noul coronavirus de la mamă. Asemenea cazuriб susține Revenco, puteau fi evitate dacă mama se vaccina, conform unui interviu acordat portalului sanatateinfo.md.
„Vă pot da exemplul unor copii nou-născuți. Ei cu ce sunt vinovați că mama, care este însărcinată, nu s-a vaccinat, nu l-a protejat, și copilul s-a îmbolnăvit de Covid-19? Avem cazuri când copiii nou-născuți au Covid, infectându-se de la mama. Unul este dependent de oxigen, altul este la respirație asistată. Când mama putea să se vaccineze. Noi pledăm pentru imunizarea și a femeilor gravide, și a celor care alăptează”, a declarat Ninel Revenco.
Aceasta susține că printre efectele COVID-19 pe termen lung la copii se numără un sindrom inflamator multi-sistemic, cu implicarea mai multor organe.
„Asta înseamnă copil cu febră, cu complicații ale plămânilor, inimii, în organismul căruia se produc așa modificări, că pe parcurs poate face și infarct, cu dilatarea unor vase, ca la adulți. Studiile noastre arată că bebelușii, sugarii, care au făcut Covid-19, fac afecțiuni neurologice, convulsii, fac accidente vasculare cerebrale. Mulți dintre ei rămân cu modificări cognitive, psihologice. Mamele ne spun că nu își recunosc copiii. Copilul este mai iritat, mai nervos, nu doarme noaptea, are frici. Aceasta este vârsta cea mai vulnerabilă pentru copil. El este la vârsta de dezvoltare și orice moment lipsă își lasă amprente pentru viitor. Noi încă urmează să studiem efectele pe termen lung ale acestei maladii și vom descoperi multe momente”, a precizat coordonatoarea campaniei naționale de imunizare contra COVID-19.
Revenco a precizat că cele mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 este prezentă la copii cu o vârstă mai mare de 12 ani.
„Acesta și este un argument de ce această grupă de vârstă ar trebui să se vaccineze”, a adăugat Ninel Revenco.