O femeie ucraineană a născut o fetiță sănătoasă la maternitatea din Bălți. Ea mai are acasă 12 copii, din care 9 sunt înfiați

O refugiată din Ucraina a născut astăzi o fetiță sănătoasă la maternitatea din Bălți. Femeia de 36 de ani din regiunea Odessa are 13 copii. Astăzi, departe de război, femeia a adus-o pe lume pe Valeria, care cântărește 3 kilograme și 700 de grame, transmite nordnews.md.

„După număr ea la noi s-a născut a patra. Noi avem nouă copii infiați. Cea mai mare fetița are 13 ani”, povestește Antonina Oraci.

Primele semnale ale nașterii au apărut aseară, iar astăzi, la ora 12.00, bebelușul a văzut lumina zilei.

„Am ajuns la maternitate. M-au primit fără probleme și aici. De fiecare dată veneam, mă consultau, investigau, ascultau bătăile inimii ai copilașului. Totul e foarte bine și specialiștii sunt toți niște oameni politicoși și frumoși, care au asigurat ca totul să decurgă cum trebuie”, spune femeia.

Antonina Oraci are o poveste tristă în spatele dorinței sale de a ajuta copiii orfani.

„Mama mea a rămas orfană la vârsta de cinci ani. Și ea toată copilăria a petrecut-o la orfelinat. Când am aflat acest lucru, am decis că în familia mea va fi măcar un copil din orfelinat. Însă Dumnezeu are planurile lui. Noi mai întâi am luat unul. Au rugat apoi să mai luăm unul. Au fost patru băieți și o fetiță. Fiica mea mi-a spus: „Mama, vreau o soră”. Ni s-a propus o familie. Acolo sunt șase fete și un băiat. Așa am ajuns la nouă copii înfiați”, povestește femeia.

Soții Oraci nu planificau să părăsească Ucraina, dar războiul le-a dat planurile peste cap. Au fugit de bombardamente în Republica Moldova, unde au primit tot sprijinul necesar.

„S-a întâmplat așa că din cauza faptului că avem mulți copii, Asistența Socială a insistat ca noi să părăsim țara, pentru că aproape de noi erau bombardamente. Ne-am oprit la Bălți. Biserica ne-a oferit o casă, biserica baptistă”, adaugă femeia.

Acesta este un caz deosebit pentru Spitalul Clinic Bălți, instituție care a reușit să acorde asistență medicală pentru sute de refugiați.

„O naștere fără probleme, un copil sănătos, mama e fericită, e un caz deosebit. De pe 24 februarie și până astăzi, la Spitalul Clinic Bălți s-au adresat 450 de refugiați din Ucraina. Oamenilor li se oferă ajutorul de care au nevoie”, spune Ala Condrea, vicedirectoarea la Spitalul Clinic Bălți.

Antonina Oraci a primit în dar o cutie cu toate cele necesare pentru bebeluș. Femeia nu este prima refugiată care a născut la maternitatea din Bălți.  

„Din 24 februarie, Centrul Perinatal a avut de prestat servicii de asistență medicală perinatală pentru 86 de gravide, dintre care 13 au născut, inclusiv gravida de astăzi”, detaliază Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatologic Bălți.

La momentul actual, Republica Moldova găzduiește peste 90 de mii de refugiați din Ucraina. Majoritatea sunt găzduiți de moldoveni, o parte închiriază apartamente libere și camere de hotel, iar alții sunt plasați în centrele de plasament temporar pentru refugiați.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Guvernul de la Moscova a legalizat contrabanda cu automobile noi și alte mărfuri
Articolul anterior
Primăria Chișinău va aloca 180.000.000 lei pentru reparația instituțiilor de învățământ
Articolul următor