Primăria Chișinău va aloca 180.000.000 lei pentru reparația instituțiilor de învățământ

Primăria municipiului Chișinău anunță că pentru anul curent, au fost prevăzute alocații financiare de circa 180 de milioane de lei, pentru necesitățile și reparația instituțiilor de învățământ din capitală.

Sursele financiare sunt destinate pentru intervenții în grădinițe, gimnazii, licee, centre extrașcolare după cum urmează:

1.     Reparații capitale la 92 grădinițe – 30,4 mil.lei:

  • reparația generală în edificiile a 67 grădinițe – 18,8 mil.lei;
  • reparația acoperișurilor la 15 grădinițe – 6,9 mil.lei;
  • reparații sanitare și a sistemului de încălzire la 23 grădinițe – 4,6 mil.lei.

2.     Reparații capitale la 7 școli primare – 1,7 mil.lei;

  • reparația generală – 4 școli – 1,2 mil.lei;
  • reparații sanitare și a sistemului de încălzire – 1 școală – 200 mii lei;
  • reparația acoperișurilor – 1 școală primară – 200 mii lei;
  • reparații rețelelor electrice – 1 școală – 100 mii lei.

3.     Reparații capitale la 19 gimnazii – 6,9 mil.lei;

  • reparația generală – 13 gimnazii – 4,5 mil.lei;
  • reparația acoperișurilor – 5 gimnazii – 1,7 mil.lei
  • reparații sanitare și a sistemului de încălzire în 3 gimnazii – 700 mi lei.

4.     Reparații capitale la 51 licee – 3,78 mil.lei:

  • reparația generală în 39 licee – 3,1 mil.lei;
  • reparația acoperișurilor – 9 licee – 5,1 mil.lei;
  • reparații sanitare și a sistemului de încălzire în 3 licee – 850 mii lei;
  • reparații ale rețelelor electrice în 4 licee – 550 mii lei.

5.     Reparații capitale la 7 școli sportive – 2,2 mil. lei;

  • reparația generală în 5 școli – 1,7 mil.lei;
  • reparația acoperișului la 1 școală – 100 mii lei;
  • reparații sanitare și a sistemului de încălzire în 2 școli – 400 mii lei.

De asemenea, vor fi executate reparații capitale în edificiile a 8 centre extrașcolare – 4,6 mil.lei.

Totodată sunt prevăzute surse financiare și pentru extinderea rețelei de instituții de învățământ preșcolar și școlar:

  • Redeschiderea a 5 grădinițe noi – 29 mil.lei;
  • Reparația capitală și dotarea cu utilaj pentru redeschiderea a 9 grupe noi în 5 instituții de educație timpurie – 4,9 mil.lei;
  • Extinderea a 7 instituții (5 licee și 2 gimnazii) – 51,7 mil.lei;
  • Instalarea pavilioanelor – 10 mil.lei.

Menționăm că pentru reparația capitală a imobilelor instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău în anul 2021 au fost alocate 129,5 mil. lei. 

Acestea se referă la: lucrări de reparație capitală în 88 grădinițe în sumă de 25,9 mil.lei; deschiderea a 3 grădinițe noi – 23,5 mil. lei; extinderea prin reparația capitală a edificiilor din 6 școli – 34,7 mil.lei.

Pentru reparații capitale și curente în vederea redeschiderii a 26 grupe noi au fost alocate 11,3 mil. lei, iar pentru dotarea cu utilaj, mobilier, inventar și echipament în 14 instituții de educație timpurie au fost prevăzute 3,6 mil.lei.

Pentru lucrările de reparații și dotare a 10 instituții de învățământ general au fost alocate 30,4 mil lei. 

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Incendiu uriaș cu intervenție sporită a salvatorilor, la Piața Centrală din Bălți, după ce mai multe buticuri cu haine au luat foc

Un incendiu uriaș s-a produs ieri, 31 august, la Bălți. Salvatorii din nordul ţării au intervenit pe teritoriul Pieţei Centrale conform nivelului sporit de intervenţie. Apelul a fost recepţionat la ora 15:43, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informaţiilor focul a cuprins un container cu haine la Piaţa Centrală din municipiul Bălţi. La faţa locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 7 echipe de pompieri. Conform datelor IGSU, focul a cuprins mai mult de 20 buticuri cu haine cu suprafaţă de circa 100m2.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii abia spre seară, la ora 17 : 34. La stingerea incendiului, pe teritoriul Pieții Vasile Alecsandri din municipiul Bălți au fost antrenate 15 unități de tehică și 50 de pompieri din cadrul IGSU. Victime nu au fost raportate. În urma arderii, focul a afectat buticuri cu haine pe o suprafață de 800m2. Datorită intervenției eficiente a forțelor și mijloacelor IGSU au fost salvate bunuri materiale pe o suprafață de circa 1200 m2. Efectivul IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Marea Dictare Națională organizată și la Florești

Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Florești a fost organizată Marea Dictare Națională. Evenimentul a reunit zeci de participanți, de la elevi la profesori și membri ai comunității, toți având un scop comun: să-și testeze cunoștințele de limbă română și să promoveze importanța corectitudinii în vorbire și scriere, scrie observatorul.md.

Organizat de Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport Florești, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, dictarea s-a desfășurat în scuarul Centrului de Creație al Copiilor, într-o atmosferă de sărbătoare și respect pentru limba maternă.

Dictările codificate vor fi verificate de o comisie de evaluare, alcătuită din 3 membri: un reprezentat din cadrul DGECTS Florești și 2 profesori de limbă română cu grad didactic I, iar rezultatele vor fi transmise fiecărui participant prin poșta electronică. Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu diplome, care vor fi înmînate în cadrul unei activități festive.

Menționăm faptul că, Marea Dictare Națională este la a II-a ediție, în Chișinău s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, 20 de raioane au organizat transport pentru a aduce participanții la Chișinău, în timp ce alte 15 au asigurat desfășurarea dictării la nivel raional.

O femeie ucraineană a născut o fetiță sănătoasă la maternitatea din Bălți. Ea mai are acasă 12 copii, din care 9 sunt înfiați
Articolul anterior
Regina Letizia a Spaniei a purtat o ținută identică cu cea a unei femei căreia i-a acordat o diplomă
Articolul următor