Primăria Chișinău va aloca 180.000.000 lei pentru reparația instituțiilor de învățământ

Primăria municipiului Chișinău anunță că pentru anul curent, au fost prevăzute alocații financiare de circa 180 de milioane de lei, pentru necesitățile și reparația instituțiilor de învățământ din capitală.

Sursele financiare sunt destinate pentru intervenții în grădinițe, gimnazii, licee, centre extrașcolare după cum urmează:

1.     Reparații capitale la 92 grădinițe – 30,4 mil.lei:

 • reparația generală în edificiile a 67 grădinițe – 18,8 mil.lei;
 • reparația acoperișurilor la 15 grădinițe – 6,9 mil.lei;
 • reparații sanitare și a sistemului de încălzire la 23 grădinițe – 4,6 mil.lei.

2.     Reparații capitale la 7 școli primare – 1,7 mil.lei;

 • reparația generală – 4 școli – 1,2 mil.lei;
 • reparații sanitare și a sistemului de încălzire – 1 școală – 200 mii lei;
 • reparația acoperișurilor – 1 școală primară – 200 mii lei;
 • reparații rețelelor electrice – 1 școală – 100 mii lei.

3.     Reparații capitale la 19 gimnazii – 6,9 mil.lei;

 • reparația generală – 13 gimnazii – 4,5 mil.lei;
 • reparația acoperișurilor – 5 gimnazii – 1,7 mil.lei
 • reparații sanitare și a sistemului de încălzire în 3 gimnazii – 700 mi lei.

4.     Reparații capitale la 51 licee – 3,78 mil.lei:

 • reparația generală în 39 licee – 3,1 mil.lei;
 • reparația acoperișurilor – 9 licee – 5,1 mil.lei;
 • reparații sanitare și a sistemului de încălzire în 3 licee – 850 mii lei;
 • reparații ale rețelelor electrice în 4 licee – 550 mii lei.

5.     Reparații capitale la 7 școli sportive – 2,2 mil. lei;

 • reparația generală în 5 școli – 1,7 mil.lei;
 • reparația acoperișului la 1 școală – 100 mii lei;
 • reparații sanitare și a sistemului de încălzire în 2 școli – 400 mii lei.

De asemenea, vor fi executate reparații capitale în edificiile a 8 centre extrașcolare – 4,6 mil.lei.

Totodată sunt prevăzute surse financiare și pentru extinderea rețelei de instituții de învățământ preșcolar și școlar:

 • Redeschiderea a 5 grădinițe noi – 29 mil.lei;
 • Reparația capitală și dotarea cu utilaj pentru redeschiderea a 9 grupe noi în 5 instituții de educație timpurie – 4,9 mil.lei;
 • Extinderea a 7 instituții (5 licee și 2 gimnazii) – 51,7 mil.lei;
 • Instalarea pavilioanelor – 10 mil.lei.

Menționăm că pentru reparația capitală a imobilelor instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău în anul 2021 au fost alocate 129,5 mil. lei. 

Acestea se referă la: lucrări de reparație capitală în 88 grădinițe în sumă de 25,9 mil.lei; deschiderea a 3 grădinițe noi – 23,5 mil. lei; extinderea prin reparația capitală a edificiilor din 6 școli – 34,7 mil.lei.

Pentru reparații capitale și curente în vederea redeschiderii a 26 grupe noi au fost alocate 11,3 mil. lei, iar pentru dotarea cu utilaj, mobilier, inventar și echipament în 14 instituții de educație timpurie au fost prevăzute 3,6 mil.lei.

Pentru lucrările de reparații și dotare a 10 instituții de învățământ general au fost alocate 30,4 mil lei. 

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

O femeie ucraineană a născut o fetiță sănătoasă la maternitatea din Bălți. Ea mai are acasă 12 copii, din care 9 sunt înfiați
Articolul anterior
Regina Letizia a Spaniei a purtat o ținută identică cu cea a unei femei căreia i-a acordat o diplomă
Articolul următor