O româncă a murit la 7 ore după ce a născut într-un spital din Marea Britanie

Gabriela Pintilie, o româncă de 36 de ani, a murit la doar șapte ore după ce a născut prin cezariană o fetiță sănătoasă la un spital din orașul Essex din Marea Britanie. Tânăra s-a stins în urma unei hemoragii puternice. Medicii sunt acuzați că nu au folosit cantitatea de sânge necesară pentru a-i salva viața și nici substanțele coagulante pe care le-au avut la dispoziție, relatează Essex Live.

separator
Femeia urma să nască al doilea copil prin cezariană pe 28 februarie 2019. Tânăra a ajuns, însă, la maternitatea spitalului universitar Basildon din Essex cu trei zile mai devreme după ce i s-a rupt apa, conform Essex Live. Medicii au încercat, fără succes, să îi inducă nașterea pentru ca în seara următoare să îi facă operația de cezariană.

Pe 26 februarie, Gabriela Pintilie a născut o fetiță sănătoasă. Tânăra a început să piardă sânge și a fost dusă de urgență în sala de operație. Gabriela Pintilie a suferit o hemoragie puternică, iar șapte ore mai târziu a murit.

Chemat în instanță să depună mărturie în calitate de specialist, ginecologul Malcolm Griffiths a explicat că, la jumătate de oră de la naștere, Gabriela a pierdut 600 de mililitri de sânge, o cantitate normală în cazul unei cezariene. O jumătate de oră mai târziu, românca a mai pierdut doi litri de sânge. Echipa medicală a cerut sânge și coagulante. Gabrielei i-au fost administrate două unități din grupa universală 0 de sânge și alte șase unități din grupa sa de sânge.

Potrivit sursei citate, medicii nu i-au administrat româncei deloc coagulante. „Personalul medical din sala de operație nu știa că spitalul dispunea de coagulante. Gabriela nu a primit toată cantitatea de sânge și nici coagulante”, a explicat în instanță medicul ginecolog Malcolm Griffiths, conform sursei citate.

Din raportul departamentului de transfuzii reiese că medicii au avut la dispoziție opt unități cu sânge, însă două dintre acestea nu au fost folosite și returnate ulterior. Întrebat cum a fost posibilă confuzia, Griffiths a confirmat că a fost vorba despre o eroare în comunicare. Mai mult, expertul a menționat că românca nu a primit îngrijirile corespunzătoare nici înainte de operația de cezariană.

Decizia a se renunța la nașterea indusă a fost luată de medici după mai multe ore de tergiversări pe motiv că maternitatea era supraaglomerată, iar medicii interveneau la un caz la care apăruseră complicații. Familia Gabrielei a dat în judecată maternitatea, iar procesul se desfăşoară la tribunalul din Chelmsford, relatează libertatea.ro.

De Ziua Copiilor, la Grădina Botanică va avea loc un eveniment festiv

Guvernul va organiza pe data de 1 iunie, când este marcată Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, un program de activități cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”.

Accesul la evenimentul din Grădina Botanică va fi gratuit, iar primii 3.000 de vizitatori vor primi înghețată, pufuleți, sucuri și snack-uri, transmite IPN.

„Cu toții ne întrebăm cum ar arăta o zi petrecută pe poieniță verde, fără discursuri oficiale, cu activități pentru cei mari și pentru cei mici. Este un program interactiv care a fost pregătit de către autorități”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă.

Potrivit lui, activitățile din Grădina Botanica vor începe la ora 10.00. Vor fi expoziții, programe artistice, ateliere, activități pentru copii, prezentarea tehnicii de intervenție și cea criminalistică a diferitor instituții de stat. De asemenea, vor fi prezenți cu demonstrații patrupezii și reprezentanții Serviciului chinologic. Alte prezentări vor fi ale sporturilor tradiționale.

„Invităm părinții și copiii să viziteze activitățile pe care le organizează Guvernul țării la Grădina Botanică din capitală”, a mai spus Daniel Vodă.

Parlamentul a declarat anul trecut ziua de 1 iunie zi de sărbătoare nelucrătoare. Potrivit autorilor inițiativei, modificările la Codul Muncii vor oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie. Or, potrivit lor, interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și atenția de zi cu zi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

 1. Cultura bunei vecinătăți
 2. O oră pentru lectură
 3. În împărăția cuvântului
 4. Tainele comunicării
 5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
 6. Educație pentru media (cl. III-IV)
 7. English for Future

Matematică și științe

 1. Educație ecologică
 2. Educație pentru sănătate
 3. Matematica distractivă
 4. În împărăția lui MATE
 5. Robotica (cl. III-IV)
 6. Informatica (cl. II-IV)
 7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
 8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

 1. Religia
 2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
 3. Educație interculturală
 4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
 5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

 1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
 2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Fumul incendiilor din Australia a traversat Pacificul și a ajuns în Chile și Argentina
Articolul anterior
Vacanță transformată în coșmar. Ce au pățit fetițele Andreei Bălan pe insula Mauritius
Articolul următor