Are 11 ani, este din Botoşani şi surprinde nu doar printr-o creativitate pe care mintea lui de copil o aşază intuitiv în rostul lumii prezente, ci şi prin înţelepciunea de a se desprinde de tipare, de a se smulge prejudecăţile în care noi ne consumăm existenţele.
Noni a fost diagnosticat cu Sindrom Asperger, o tulburare din spectrul autist. Un sindrom care poartă numele doctorului Hans Asperger, austriacul care a descris pentru prima dată această boală, în anii 40. Se spune despre Asperger că este boala micilor genii. Şi observându-l pe Noni ştim că nimic nu este exagerat.A-l citi pe Ioan Diaconu (Noni) înseamnă a cunoaşte necunoscutul. Noni ia totul de la capăt, nu preia nimic din realitatea imediată, ci construieşte un altfel, un altceva, scrie botosaneanul.ro.
Ideile lui Noni, gândirea lui Noni înseamnă curajul de a avea idei. Citindu-i scrierile învăţăm să ne dezbrăcăm de tot ce era cunoscut, învăţăm că oamenii nu au nevoie de etichete, ci de empatie. La cei 11 ani, mintea lui Noni disciplinează fenomenele astronomice, galaxiile, continentele. Noni nu este un experiment, ci o manifestare a altui mod de a gândi. Iar asta fascinează.
După prima carte, ”Mesaj de pe planeta Căţeluş”, Ioan Diaconu a publicat alte două cărţi, apărute la Editura Art Creativ: ”La sfat cu Certek Motănescu” şi ”Combinaţii cu… rost”.
„Întotdeauna mi-a fost dificil când a trebuit să vorbesc despre copii deosebiţi, de teamă să nu-mi scape ceva din vedere, să nu cumva să spun prea puţine lucruri sau, dimpotrivă, prea multe, însă astăzi am să-mi fac curaj şi o să vorbesc nu eu, ci inima mea despre NONI, copilul care a scris, nu una, ci 3 cărţi de poezie şi de poveşti, scrie Daniela Toma, reprezentantul Editurii Art Creativ.
Impresionată de scrierile lui Noni, Daniela Toma (Editura Art Creativ) vorbeşte cu admiraţie despe copilul din Botoşani care, la 11 ani, „este primul copil autist din România care ajunge la această performanţă” şi care „este înzestrat cu o imaginaţie şi cu o inteligenţă ieşite din tipare”.
„Nici nu ştie Noni cum, datorită scrierilor sale, mi-a înfluenţat într-un mod pozitiv concepţia despre lume, despre faptul că oricând o putem face mai frumoasă şi mai bună, în orice moment putem crede că visul nostru se va îndeplini şi, dacă suntem norocoşi să avem în preajmă oameni inimoşi, dascăli dedicaţi şi părinţi formidabili, nu ne poate sta absolut nimic în cale…”, spune Daniela Toma.
Reprezentanta Editurii Art Creativ oferă și un fragment din scrierile lui Noni:
„Era odată, ca prin anii ’70 un mic copil numit 6×0=0. Într-o zi, plecă la școală dar a văzut că nimeni nu era acolo. Ușa de intrare era deschisă, deși nu era nimeni.
Când a intrat, a văzut ceva roșu. Era suc de cireșe dietetic. Deodată, văzu un măr mutant pe nume 6×1=6. Care voia să-l facă pe copil țelină.
Copilul s-a speriat așa de tare încât a fugit țipând: E sfârșit! Atunci văzu că ușa de la intrare era blocată de mii de bomboane de speriat. Toate se numeau 6×2=12. În urma lui era mărul mutant. Atunci se duse în aerisire și acolo întâlni un paianjen uriaș în formă de strugure pe care îl chema 6×3=18, care împrăștia mii de struguri în formă de păianjeni otrăvitori.
Copilul fugi în cealaltă parte a aerisirii. Dintr-odată căzu într-o groapă în care se afla un monstru-pară pe nume 6×4=24. Se sperie așa de tare încât trânti o ușă de la o cameră sinistră. Acolo se aflau toate bomboanele dispărute de Halloween.
Era acolo o piersică uriașă cu dinții ascuțiți peste tot, numită 6×5=30. Copilul aruncă un măr către bestia-piersică s-o scape de monstru.
Se mai afla o cireașă malefică ce avea un topor. Îl ținea în mână și voia să facă sirop.
Atunci copilul și-a dat seama că era doar imaginația lui. Dormea la ore și noaptea bea ceai. Atunci îi văzu pe cei cinci prieteni ai lui, numiți: 6×6=36, 6×7=42, 6×8=48, 6×9=54 și 6×10=60”.
Poeziile şi poveştile lui Noni sunt însoţite de desene ale prietenilor săi, elevi ai mamei sale, prof. Iuliana Diaconu.