Semnele autismului. O mamă povestește cum și-a dat seama, pe rând, că fiecare copil al său e autist

,,Am devenit mamă nici prea devreme, nici prea târziu. Când am împlinit 28 de ani, David-Andrei primul meu copil trecuse de o lună jumate deja. Simţeam că sunt pregătită să fiu mamă”, povestește o mamă în www.eva.ro.

,,Citisem mult, era 2007 şi pe atunci răsfoiam reviste, online-ul nu acaparase aşa mult teren. Speram că voi fi o mamă bună, eram topită după David. În mintea mea, totul era clar! Precis avea să îmi semene, avea să fie un copil inteligent, studios şi cuminte aşa cum fusesem şi eu. Nici un nor nu îmi umbrea fericirea.

La trei ani şi trei zile de la naşterea lui, aveam să aflu că e autist. Cum? Ce? De unde?

 De ce nu am văzut? Sau de ce am văzut, dar am fost oarbă şi nu mi-am dat seama că ceva îngrozitor se petrece cu copilul meu?

Iată care sunt semnele autismului! Ce trebuia să văd şi nu am văzut?

Veţi găsi peste tot articole care încearcă să stabilească pe vârste ce anume nu face sau face un copil autist. Este important să reţineţi că un copil nu trebuie să ”bifeze”  toate semnele spectrului autist ca să fie autist. Autismul e o umbrelă, un ”continuum”  cum îl numeşte Temple Grandin, unul din marii specialişti într-ale autismului, un spectru în care se pot regăsi manifestările cele mai diverse: de la lipsa de contact vizual, la prezenţa lui, de la probleme de limbaj la un limbaj extrem de bogat, dar nefuncţional, de la probleme senzoriale auditive la cele tactile.

Cele mai comune semne ale autismului le-am găsit pe un semn de carte. Prietenul unui prieten mi-a trimis un cadou deosebit o carte deosebită: se numeşte ”The Way I see it’’ şi este scrisă de Temple Grandin, profesor specializat în comportamentul animalelor, dar şi avocat şi speaker motivaţional într-ale autismului.

Iar semnul de carte pe care l-am primit împreună cu cartea enumeră cele mai comune semne ale autismului. Copilul poate manifesta următoarele comportamente:

1. Evitarea contactului vizual;

2. Preferinţa pentru singurătate (la o petrecere, copiii sunt împreună, iar el stă deoparte);

3. Ecolalie (repetarea cuvintelor sau a propoziţiilor);

4. Comportament nepotrivit faţă de ceilalţi sau comportament marcat de lipsa interacţiunii sociale;

5. Copilul se învârte mereu sau roteşte obiecte;

6. Insistă pe repetiţie (abordează mereu acelaşi traseu la plimbare, aşează mereu jucăriile la fel) ;

7. Ataşament nepotrivit pentru unele obiecte (am auzit de un copil care pleca la plimbare doar însoţit de fierul de călcat);

8. Râs nepotrivit (de exemplu crize de râs iexplicabile, poate chiar în toiul nopţii);

9. Nu suportă să fie atins;

10. Imposibilitatea de a-şi exprima nevoile, uneori se foloseşte de gesturi;

11. Reacţii nepotrivite la zgomote sau lipsa de reacţie (unii pot părea deficienţi de auz sau dimpotrivă hipersensibili la zgomote banale, cum ar fi un cântecel pentru copii);

12. Incapacitatea de a simţi că e în pericol (nu se feresc de maşini, se desprind din mâna părinţilor brusc şi fug în stradă);

13. Aparenta lipsa de sensibilitate de durere (pentru unii copii autişti o mână fracturată nu e extrem de dureroasă, ceea ce îi pune în pericol);

14. Joc repetitiv şi stereotip – se joacă mereu în acelaşi joc și în acelaşi mod;

Ce trebuie să ştie părinţii?

Nu e nevoie ca un copil să bifeze toate aceste semne pentru a fi în spectru. Tocmai pentru că îl numim spectru, unii pot întruni toate aceste criterii şi chiar mai multe (auto-agresivitate, toleranţă redusă la frustrare) iar alţii mai puţine, unii copii sunt verbali şi extrem de inteligenţi (ei sunt geniile cu sindrom Asperger aşa cum este Temple Grandin).

Mergeți la medicul psihiatru!

Nu există copii leneşi! Nu e niciodată prea devreme pentru a merge la medic. Chiar dacă vi se spune că nu e nimic sigur, că ar fi vorba de o mică întârziere în dezvoltare, cel mai rău lucru în cazul autismului e să nu faceţi nimic. Terapia începută devreme, socializarea în grădiniţe sau centre de zi şi-au dovedit mereu eficienţa.

Care au fost semnele autismului în cazul copiilor mei?

La primul copil, parcă nu am văzut. Aşteptam mereu să vorbească, să facă lucruri. Uneori, David imita. Chiar înainte de diagnostic, soţul meu zugrăvea bucătăria, iar David a luat un trafalet mic şi a dat şi el cu vopsea pe pereţi. Dar progresele lui nu erau constante, mereu recădea în apatia lui. David avea contact vizual, deci iată că punctul 1 din ”Cele mai întâlnite semne ale autismului” e contrazis de copilul meu cel mai mare, autist cu acte în regulă.

David avea retard psihic, iar la 3 ani avea o dezvoltarea globală (adică o medie între cogniție, limbaj, auto-servire, motricitate) de 1 an şi 8 luni, adică motric ar fi fost de 3 ani, iar pe limbaj de 5 luni. David era auto-agresiv, nu suporta să îi atingi jucăriile, avea crize de meltdown care fac tantrumurile să pară o glumă bună. Nu avea simţul pericolului şi refuza să schimbe traseul, se temea de spaţii închise, nu putea fi pus pe nici un tobogan sau leagăn. 

Dar astea toate le-am văzut cu adevărat după diagnostic, înainte nu mi se părea dubios decât faptul că nu vorbeşte şi nu putem scăpa de pampers, că bea doar lapte, că refuză să ţină singur sticla de lapte, că nu mai doarme nopţile.

La al doilea copil, la George, dezvoltarea înceată (susţinerea capului abia la 4 luni) a fost dublată de un regres marcant în comportamentul social pe la 10 luni. Copilul şedea cumva prăbuşit în căruciorul sport, fiind interesat mai degrabă de felul în care se învârt roţile căruciorului decât de oamenii de pe stradă. 

Eram însărcinată cu Ilinca în trimestrul trei şi al doilea copil se evapora cumva din faţa mea. Apoi, tot ce ştiuse el a face funcţional, toate jocurile de potrivire, toate micile achiziţii cognitive şi de autoservire pe care le avea (începuse să mănânce singur, era bine diversificat) le-a pierdut. Pe la 1 an şi 3 luni nu se mai întorcea când îl strigam şi prefera să fie singur, iar nopţile nu mai dormea aproape deloc. Nu ne mai privea deloc în ochi. În privinţa alimentaţiei, din copilul care la doi ani mânca aproape orice, am acum unul de 5 ani ce trăieste cu lapte, ceai, unele fructe şi…aer. 

Ilinca a fost un copil grăsuţ şi vesel. Și ea a început să manifeste semne din spectrul autist pe la 10-11 luni. Nu ne mai privea în ochi şi nu se mai întorcea când era strigată. Crizele ei de meltdown ţineau câte o oră, nu o puteam împăca nicicum, plângea zilnic până voma. Chiar şi în ziua de astăzi, era rămâne cea mai insomniacă dintre toţi, fie adoarme la 9 seara şi se trezeşte la 4 dimineaţa, fie se culcă la 3 sau 4. Ilinca a avut şi ea o dezvoltare neurologică greoaie, a stat în şezut aproape la 11 luni şi a început să umble abia la 1 an şi 6 luni.

Ilinca flutură din mânuţe foarte tare când se bucură, David a avut şi el acelaşi semn. Ilinca sare mult, David ţopăia. David avea contact vizual, Ilinca şi-a revenit şi ea şi acum se întoarce în general când o strigăm.

David nu suporta să fie atins, mai ales pe cap, aşa a fost şi Ilinca care acum se cere în braţe. George nu pare neapărat foarte afectuos, dar suferă dacă nu sunt prezentă, eu am cea mai mare influenţă asupra lui. Ilincăi nici nu îi pasă dacă nu sunt acasă.

Toţi trei sunt hiperactivi. Toţi trei sunt autişti şi fiecare e unic în felul lui.
Toţi trei sunt copiii mei şi îi iubesc nespus şi pentru ei sunt gata să răstorn lumea asta.

Autismul nu e un capăt de lume. Moartea e un capăt de lume. Dar ce este autismul?

Nu o să vă repet banala definiţia a tulburării neurobiologice sau a celei mai severe afecţiuni psihiatrice a copilăriei, ci am să o citez tot pe Temple Grandin. Cine e mai potrivit să definească autismul decât un autist?.

,,Autismul este un spectru foarte larg, nu este un diagnostic fix şi precis. Este un profil comportamental şi poate varia de la un Einstein sau Silicon Valley – jumătate din Silicon Valley are ceva din spectru (nota: este centrul de excelenţa IT), dar ei tind să evite etichetele, iar la celălalt capăt al spectrului este cineva care e sever afectat (…). 

Fiecare părinte de copil autist speră să crească un Eistein, însă 75 % din copiii cu autism sunt în partea de jos a spectrului. Dar toţi pot învăţa şi e important ca toţi să îşi atingă potenţialul maxim de învăţare, pentru asta luptă în fiecare zi milioane de părinţi ca mine din întreaga lume. 

1% din populaţia lumii este autistă, adică vreo 78 de milioane de oameni, iar incidenţa este în creştere. Deşi la nivel mondial incidenţa ar fi de 1 la 150 de copii, conform Organizaţiei Modiale a Sănătăţii, în SUA ea a ajuns deja la 1 din 54 de copii conform Centrului pentru Controlul Bolilor”.

sursa: www.eva.ro

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Recomandări pentru diminuarea violenței obstetrice în R. Moldova

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

Dezvoltarea cadrului legal

Studiul indică că este necesară elaborarea unei legi privind malpraxisul medical, fie adoptarea unei legi speciale care să abordeze fenomenul violenței obstetrice și ginecologice.

“Reglementări care să asigure că pacienții, care au suferit leziuni sau vătămări ca urmare a unor practici medicale incorecte sau au fost supuși unei forme de violență obstetrică și ginecologică, pot fi apărați prin intermediul legii și au acces la suport financiar sau la alte forme de remediere.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Studiul mai subliniază că „procedurile interne trebuie să ofere siguranță și protecție victimelor pentru a putea raporta orice abuz, fără frică de represalii sau fără încălcarea dreptului la confidențialitate, precum și să includă sancționarea pentru cei găsiți vinovați de astfel de cazuri”.

“Legislația trebuie să limiteze practicile medicale neesențiale, pentru a evita procedurile medicale efectuate fără consimțământul explicit al pacientului, inclusiv vizând femeile în perioada sarcinii, a nașterii sau în stadiul post-partum.

Un alt aspectimportant ține de obligativitatea de a avea o politică de protecție a personalului medical care raportează cazuri de violență obstetrică. Acest lucru ar putea ajuta la protejarea persoanelor respective de eventuale represalii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Crearea liniei fierbinți

Autorii studiului consideră că este necesară instituirea unei linii fierbinți, pentru reclamarea neregulilor la care au fost supuse femeile în timpul sarcinii, al nașterii sau în perioada imediată de după naștere, inclusiv estorcarea de mită.

“Luând în considerare faptul că aceste cazuri sunt adesea traumatizante și sensibile, iar femeile pot întâmpina dificultăți în a discuta despre experiențele lor cu cei apropiați, o linie fierbinte anonimă le poate oferi un mediu sigur în acest sens.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Asistență juridică garantată

Asigurarea asistenței juridice gratuite este o măsură suplimentară de promovare și protejare a drepturilor omului, inclusiv pentru persoanele vulnerabile sau marginalizate în societate, se mai arată în studiul CPD.

Femeile care se confruntă cu diferite forme de violență obstetrică și ginecologică, indiferent de statutul lor financiar, trebuie să fie asigurate cu oportunitatea de a-și apăra drepturile și de a fi reprezentate corect.

Astfel, este necesară integrarea oricărui caz de violență obstetrică în categoria cazurilor care presupun desemnarea, la cerere, a unui avocat specializat, care acordă asistență juridică garantată de stat. Acest lucru poate include asistență juridică gratuită, consiliere și alte forme de sprijin.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Instituirea obligativității planului de naștere

Studiul relevă că legislația trebuie să includă o prevedere care să facă obligatorie pregătirea și prezentarea unui plan de naștere pentru fiecare femeie însărcinată.

“Această practică este pe larg răspândită în practica internațională, fiind implementată în SUA, Anglia, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania. Planul de naștere reprezintă un document scris, prin care femeia însărcinată, după ce se informează despre procedurile privitoare la sarcină și naștere, își anunță nevoile și preferințele legate de travaliu, naștere, îngrijirea post-partum.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

„Acest lucru va spori gradul de implicare a femeilor în procesul de naștere, le va oferi un sentiment de control și le va permite să-și exprime preferințele și nevoile într-un cadru formal. Deși fiecare plan de naștere va fi individual, bazat pe nevoile și preferințele individuale ale fiecărei femei, se recomandă a fi stabilite anumite standarde privind conținutul și formatul acestuia”, se mai arată în studiu.

Crearea camerelor pentru nașteri blânde

“În saloanele și sălile de naștere din maternități este greu să produci oxitocină – hormon care are nevoie de o ambianță caldă și primitoare, în care femeia să se simtă în siguranță, în condiții familiare.

Sălile de naștere sunt amenajate ca săli de operații: sunt reci, cu lumină orbitoare. Pentru o naștere lină însă este nevoie de intimitate, căldură, liniște și lumină difuză. Atunci neocortexul se liniștește și se activează instinctele femeii, hormonii nașterii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Îmbunătățirea condițiilor de îngrijire pentru femeile care au pierdut o sarcină sau un copil

Mai este necesar să fie introduse prevederi care să asigure că femeile care trec printr-o pierdere perinatală nu sunt cazate în apropierea saloanelor sau secțiilor cu nou-născuți.

“Acest lucru ar putea implica crearea unor zone separate în spitale sau implementarea unor politici care să asigure plasarea femeilor respective în zone cât mai îndepărtate de sunetele produse de nou-născuți.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Cursuri obligatorii de educație prenatală

Iar cursurile de pregătire ar trebui să devină obligatorii pentru toate femeile însărcinate.

“Este important ca aceste cursuri să se concentreze pe furnizarea de informații pozitive și împuternicitoare, care să încurajeze femeile să aibă încredere în capacitățile propriului corp.

În prezent, seminarele livrate de instituțiile medicale, private sau publice, pun accentul preponderent pe pericole și riscuri în sarcină și la naștere, fapt ce creează anumite blocaje în corp, trezesc sentimentul de frică și anxietate.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Alte recomandări indicate în studiu pot fi văzute aici.

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Un pod pietonal s-a prăbușit pe o autostradă din SUA
Articolul anterior
Un tânăr moldovean s-a înecat într-un lac din Germania. Rudele cer ajutor pentru repatriere
Articolul următor