Odată cu începerea alăptării bebelușului, orice mamă, indiferent de particularitățile anatomice ale sânilor, își dorește să îi ofere celui mic cât mai mult timp șansa de a primi cel mai valoros aliment. Deși anterior se credea că mameloanele prea mici sau prea mari afectează capacitatea de a alăpta bebelușul, studii recente au demonstrat că acestea își pot îndeplini rolul de îndată ce laptele matern începe să fie produs, indiferent de mărimea pe care o au.
Astfel, cercetătorii din cadrul Universității Queensland, Australia, au efectuat mai multe studii și au arătat că atât mameloanele mai mari, cât și cele mai mici, le pot furniza bebelușilor laptele matern. Desigur, specialiștii sunt de acord că sânii se modifică mult în timpul sarcinii. Datorită transformărilor hormonale, mameloanele pot avea o culoare mai închisă. Practic, ele devin mai proeminente, dar nu neapărat de dimensiuni mai mari față de cum erau înainte de perioada sarcinii.
În concluzie, nu mărimea mameloanelor poate afecta alăptarea, ci mai degrabă forma acestora, care poate cunoaște modificări semnificative. De asemenea, în urma studiilor întreprinse s-a sesizat următorul aspect: va conta ca un bebeluș să simtă că mamelonul este cald atunci când va suge. Numai așa va fi mai atras să înceapă să sugă, se va produce un fel de „comunicare” între mamă și copil, care va deveni mai doritor să ajungă la sân și să se hrănească. Nu va conta deci dacă mameloanele sunt mai mici sau mai mari.
Cum influențează forma mameloanelor procesul de alăptare? Ce se întâmplă dacă mameloane sunt mari?
În general, spun medicii, mameloanele mari nu îl vor împiedica pe bebeluș să primească suficient lapte matern. Numai în cazul în care este vorba despre bebeluși aflați în primele zile de viață, care sunt și prematuri, alăptarea poate fi mai dificilă din cauza faptului că aceștia nu pot să cuprindă cu gurița tot mamelonul. Când se întâmplă așa, bebelușul se va limita doar la sfârc și nu și la zona înconjurătoare, ceea ce poate antrena un efort suplimentar pentru el.
Cum să procedezi dacă ai mameloane aplatizate? Mameloanele aplatizate nu afectează alăptarea propriu-zisă, dar pot să influențeze negativ dispoziția bebelușului de a suge. Ele pot să devină o problemă când este vorba despre sânii angorjați, în condițiile în care sânii prea plini și inflamați nu vor mai fi ușor de apucat de bebeluș în procesul de supt. Dacă te confrunți cu mameloane aplatizate, pentru a-ți ajuta bebelușul să poată suge fără prea mari dificultăți vei recurge la oricare dintre următoarele soluții:
• Folosește o pompă de sân
• Ține-ți bebelușul într-o poziție cât mai confortabilă. De exemplu, poți apela la „poziția leagăn” sau cea în care tu stai culcată pe pat, iar bebelușuș stă lipit de pieptul tău.
• Nu uita de mameloanele de silicon
• Dacă ți se pare că sânii tăi sunt prea plini, încearcă să folosești pompa de sân înainte de o „sesiune” de alăptat pentru ca aceștia să se mai elibereze, să fie mai moi, cu mameloanele mai puțin rigide
Care sunt soluțiile pe care să le adopți în caz de mameloane înfundate? Nu ar trebui să-ți faci mari probleme dacă ai mameloane înfundate, întrucât bebelușul poate să sugă și din acestea. Numai în cazul în care observi că acesta nu câștigă în greutate, că sânii tăi nu sunt niciodată goliți complet și micuțul pare că nu este niciodată sătul după ce l-ai hrănit, atunci este cazul să te alarmezi.
Printre complicațiile ce pot interveni în caz de mameloane înfundate, se numără:
• Angorjarea sânilor
• Înfundarea canalelor galactofore
• Mastita
• Scăderea semnificativă a producției de lapte
Ca să eviți aceste situații, ține cont de indicațiile de mai jos:
• Nu exclude posibilitatea de a recurge la mameloanele de silicon
• Nu uita să folosești și pompa de sân
• Încearcă mai multe poziții de alăptat și vezi care îl ajută pe bebeluș să se mai simtă confortabil și să-l facă mai dornic să sugă
• Mergi urgent la un specialist dacă bebelușul nu ia în greutate suficient, iar tu resimți disconfort și dureri severe în regiunea mameloanelor
Așa cum s-a menționat deja, nu dimensiunea mameloanelor este cea ce influențează în mod negativ procesul de alăptare, ci există alte cauze care îl pot afecta. Iată-le pe unele dintre cele mai cunoscute:
Țesutul glandular este insuficient dezvoltat
Din diverse motive, unele dintre noi pot să aibă sânii mai puțin dezvoltați, ceea ce va însemna mai puțin țesut glandular și, implicit, mai puțin spațiu în care canalele galactofore se pot forma.
Ai probleme hormonale sau endocrine
De pildă, dacă ai sindromul ovarului polichistic, hiper sau hipotiroidism, dar și diabet, poți avea probleme și în ceea ce privește producția de lapte matern. De cele mai multe ori, oricare dintre aceste afecțiuni va genera un volum redus al laptelui.
Nu-ți hrănești destul bebelușul pe timpul nopților
Cercetările din domeniu au demonstrat următorul fapt: mamele care nu reușesc să-și hrănească suficient bebelușii pe timpul nopții vor ajunge să sesizeze o scădere a producției de lapte matern. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: nivelul prolactinei (hormonul care le transmite sânilor să producă lapte) este mai ridicat pe timpul nopții. Deși este mai greu să nu te odihnești pe timpul nopților, gândește-te că va fi mai benefic pentru micuțul tău dacă îi vei da să sugă și atunci pentru a-ți menține nivelul de lapte la un nivel acceptabil.