Trei jocuri de inspiraţie „Montessori” pentru bebeluşi

Educația „Montessori” este una dintre cele mai scumpe din lume, dar asta nu înseamnă, că nu putem adapta filosofia şi activităţile chiar la noi acasă. Născută în anul 1870 şi devenind prima femeie medic din Italia, Maria Montessori a elaborat o metodă de educație a copilului într-un mod aparte. Aceasta se bazează pe libertate, armonie şi respect pentru copil.

separator

Maria Montessori şi-a dat seama cât de important este să observi bebeluşul, să îi respecţi spiritul absorbant, să îi creezi un spaţiu sigur pentru explorare, să îl laşi să descopere lumea şi să îl înveţi “se ajute singur”. Independenţa copilului se încurajează prin intervenţia minimă a adultului. Totuşi, în momentul în care părintele sau educatorul observă un interes  deosebit al bebeluşului înspre un anumit domeniu de dezvoltare, îl va încuraja oferindu-i materialele şi jocurile potrivite.Îți prezint trei jocuri, care au avut mare succes!

  • Cutia cu comori –  alege o cutie de tablă cu capac, în care poți pune diverse ustensile de bucătărie din metal, lemn şi plastic, suficient de mari ca să poată fi apucate şi explorate în siguranţă de bebe. Astfel, toate acestea îl va ține pe bebelușul tău ocupat mai mult de 20 de minute, record încă neegalat în ceea ce priveşte domeniul jucăriilor.
  • Oglinda – acest obiect atât de versatil este de folos din primele săptămâni. Alege o oglindă înrămată, incasabilă, special confecţionată pentru copii. Pune-o în fața bebeluşului pe podea, pentru a face timpul pe burtică cât mai amuzant. Ea l-a provocat să ridice capul, întărindu-şi astfel musculatura gâtului şi a spatelui. Cu oglinda neataşată de peretem, poți să-ți distrezi bebeluşul în timpul meselor „mofturoase”, căci îl amuza teribil să se privească cum mănâncă. Tot cu ea joacăte cucu-bau într-o manieră inedită. Când copilul creşte mai mare, Montessori recomandă o oglindă pe verticală, în care copilul să se privească în întregime când se îmbracă.
  • Instrumentele muzicale – încă de la naştere copilul e bine să fie familiarizat cu muzica. Fie că este vorba de muzică clasică sau de cântecelele copilăriei noastre, ea îl poate însoţi pe bebeluş în fiecare moment al zilei, de la îmbrăcare şi joacă, până la culcare. Descoperirea sunetelor prin joc este o activitate mult încurajată în educaţia Montessori, care se bazează pe descoperirile senzoriale. Poți să-i arătăți bebeluşului sunetele diferite, când lovești uşor cu palmă o pernă, masa, un coşuleţ împletit, o oală. „Ascultă!” e cuvântul pe care îl învaţă astfel. Apoi îl ajuți şi pe el să facă aceeaşi mişcare de lovire a obiectelor, ca să descopere diferitele sonorităţi ale materialelor. Poți să jonglezi cu ritmul şi intensitatea.
    Maria Montessori a elaborat şi alte activități şi jocuri pentru bebeluși prin care le stimulează motricitatea fină şi grosieră, coordonarea ochi-mâna, limbajul şi funcţiile cognitive. Cutia cu o singură formă (care îl învaţă pe copil despre permanenţa obiectelor), puşculiţa, jocurile cu degetele, sortarea şi înşiruirea sunt doar câteva alte exemple.

Sursa

Femeia care și-a filmat fiul vitreg de 3 ani în timp ce murea în loc să-l ducă la spital și-a aflat pedeapsa

O femeie din Anglia care și-a filmat fiul vitreg de 3 ani în timp ce murea, din cauza unei leziuni cerebrale, a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru omor din culpă. Leila Borrington a fost găsită vinovată pentru moartea fiului vitreg, Harvey Borrington, care suferea de o formă de autism. Judecătorul i-a spus femeii de 23 de ani că moartea fiului vitreg, din august 2021, a fost rezultatul unui „atac violent susținut”, scrie digi24.ro.

Magistratul și-a susținut opinia prezentând mesajele trimise de Borrington după ce i-a rupt brațul lui Harvey, în aprilie 2021, în care a arătat „o lipsă șocantă de îngrijorare” pentru copil, potrivit The Independent.

În timpul procesului care a început pe 16 noiembrie 2022, s-a subliniat că Harvey a suferit răni mortale la cap, inclusiv fractură de craniu și o hemoragie cerebrală, pe 7 august 2021.

A murit la spital două zile mai târziu. Borrington a spus în proces că nu i-a făcut niciodată rău lui Harvey, susținând că acesta a căzut de pe canapea. Din anchetă s-a stabilit că femeia de 23 de ani i-a trimis un mesaj tatălui lui Harvey, care era la cinema, spunându-i „de ce mi se întâmplă asta?” și l-a filmat pe copil în timp ce agoniza pe podea. Abia mai târziu a sunat la ambulanță.

Necropsia a mai stabilit că Harvey suferise mai multe leziuni în săptămânile dinaintea morții, inclusiv o fractură.

Leila Borrington a susținut la început că băiețelul și-a provocat singur toate leziunile, dar pe măsură ce experții au depus mărturii potrivit cărora copilul nu avea cum să se rănească singur, ea și-a schimbat povestea spunând că exista posibilitatea să-l fi rănit, dar din greșeală.

Tânăr de 28 de ani cu o fractură la cot, mort pe masa de operaţie: ”Totul era în regulă!”

Un tânăr în vârstă de 28 de ani, care era cercetător Centrul de Economie Montană CE-MONT din Vatra Dornei, a murit, miercuri, la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, România, în timp ce era pregătit de medici pentru o intervenţie chirurgicală în urma unei fracturi la cot, cazul fiind cercetat într-un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Tânărul Valeriu Stoilov s-a accidentat la cot în timpul unei partide de fotbal cu prietenii şi s-a prezentat la spital pentru consultaţie, potrivit HotNews.ro.

El a fost investigat, diagnosticat cu fractură la cot, şi programat pentru o operaţie.

Directorul medical al Spitalului Municipal Vatra Dornei, dr Cristian Rusu, chirurg, a declarat presei că Valeriu Stoilov a fost internat pe 13 martie şi programat pentru intervenţia chirurgicală pentru data de 15 martie, fiindu-i efectuate toate analizele şi investigaţiile preoperatorii.

”Totul era în regulă, pacientul nu avea nicio suferinţă anterioară cunoscută. După anestezie a intrat în stop cardiorespirator, iniţial reversibil”, a spus directorul medical al spitalului.

El a precizat că a fost resuscitat, dar a făcut al doilea stop cardiorespirator şi după manevrele efectuate din nou, mai mult de o oră, nu a mai răspuns şi s-a declarat decesul.

Potrivit directorului medical al spitalului, anestezistul are o experienţă de 40 de ani şi ar fi declarat că nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz.

Nici eu n-am avut o astfel de situaţie în 20 de ani de când sunt chirurg”, a spus dr Cristian Rusu.

După necropsie se va putea afla care a fost cauza morţii pacientului.

Poliţia Municipiului Vatra Dornei a deschis un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, cercetarea fiind efectuată sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Atenţionare de călătorie pentru Italia! Vineri vor fi greve pe mai multe aeroporturi

Ministerul Afacerilor Externe al României informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Itaalia că, pentru vineri, a fost anunţată o grevă naţională a operatorilor aeroportuari, care va afecta mai multe aeroporturi, existând riscul unor perturbări ale zborurilor programate pentru călătoriile către şi dinspre Peninsulă, scrie digi24.ro.

Cetăţenii români, inclusiv moldovenii care dețin cetățenia româneească, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Italia: +39 06 835 233 44; +39 06 835 233 52; +39 06 835 233 58; +39 06 835 233 56; +39 06 835 233 69; +39 06 835 233 71; +39 06 835 233 74, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Totodată, romînii și moldovenii cu cetățenie română care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi următoarele linii telefonice de urgenţă, în funcţie de regiune:

* Consulatul General al României la Milano: +39 366.108.1444

* Consulatul General al României la Bologna: +39 324.803.5171

* Consulatul General al României la Torino: +39 338. 756 .8134

* Consulatul General al României la Trieste: +39 340.882.1688

* Consulatul General al României la Bari: +39 334.604.2299

* Consulatul României la Catania: +39 320.965.3137

* Consulatul General al României la Roma: +39 345.147.3935

MAE recomandă consultarea paginilor web: http://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi, http://roma.mae.ro/, http://cgroma.mae.ro/ https://www.mae.ro/ şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cu un an în urmă medicul a refuzat să o opereze. Când a revăzut-o apoi nu i-a venit să creadă câte kilograme slăbise!
Articolul anterior
18 modele de bluze albe și cămăși care vor fi mereu în tendințe!
Articolul următor