Un copil de doi anișori care avea febră de 39 de grade, a fost neglijat de medici pe holul spitalului

Un caz ieșit din comun în Capitală. O mamă acuză medicii din cadrul Institutului Mamei și Copilului de indiferență și neglijență. Femeia spune că s-a adresat medicilor, având în brațe băiețelul de doi anișori, care acuza febră de 39 de grade, însă aceștia au refuzat să interneze micuțul. Mai mult decât atât, tânăra mamă spune că doctorii nici măcar nu au consultat micuțul.

separator

Femeia povestește, că aceștia și-au motivat gestul prin faptul că potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, mama trebuia să se adreseze după ajutor la un spital municipal şi nu la unul republican. Administrația instituției vizate spune că cazul se investighează.Potrivit mamei, săptămâna trecută, copilul ei a început brusc să se simtă rău. Femeia povestește că micuțul în vârstă de doar doi anișori acuza febră și vomă. Speriată, imediat aceasta a decis să se adreseze medicilor, iar cea mai apropiată instituție medicală de domiciliul acesteia, era Institutul Mamei și Copilului. Ajunși la fața locului, copilul ei a fost discriminat și lipsit de dreptul la asistența medicală.

„Cu părere de rău nu vă putem cu nimic ajuta. Acesta este spital republican. Eu totuși am insistat. „Vă rog foarte mult, copilul este în stare nu prea bună, poate totuși îi acordați primul ajutor. La copilul meu nu i s-a acordat niciun ajutor, nici nu s-au uitat la copilul meu”, a declarat mama copilului pentru Publika TV.
Femeia spune că de ea s-a apropiat un singur doctor. Atunci aceasta credea că totuși, până la capăt, medicii o să îi ofere o mână de ajutor. Însă, lucrătorul medical i-a arătat doar un ordin, care confirmă că potrivit domiciliul acesteia, copilul trebuie să primească tratament la Spitalul Clinic Municipal De Copii nr. 1.

„Nouă nu ni s-a propus salvarea. Copilul nu a fost verificat absolut deloc. Salvarea nu a fost chemată, ceea ce eu consider că nu a fost corect. În sensul direct al cuvântului noi am fost alungați din spital. Plecați și asta tot”, a spus mama.

Într-un final, femeia a ajuns la un spital privat, unde micuțul ei a fost diagnosticat cu bronșită. Administrația Institutului Mamei și Copilului spune că s-a autosesizat în acest caz și va iniţia o anchetă internă. A solicitat o reacţie și de la Ministerul Sănătății, care spune că va clarifica această situaţie. Potrivit codului de etică al lucrătorului medical, doctorii sunt obligaţi să ofere primul ajutor pacientului, indiferent în ce spital ajunge.

Sursa

Biserica Ortodoxă Română planifică canonizarea, în acest an, a 15 Mărturisitori. Trei dintre ei sunt basarabeni

În anul 2025, Biserica Ortodoxă Română va marca 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Cu acest prilej solemn, Biroul de presă al Patriarhiei Române anunță că se pregătește canonizarea a 15 clerici, mărturisitori ai dreptei credințe în perioada aspră a persecuțiilor comuniste. Dintre aceștia, doi sunt originari din Basarabia, iar unul și-a desfășurat activitatea în această regiune, arată un comunicat al Mitropoliei Basarabiei, scrie tvrmoldova.md.

Acești cincisprezece cuvioși mărturisitori români sunt propuși spre canonizare, iar proclamarea sfințeniei lor este planificată pentru anul următor, când Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Anul său Centenar.

Numele acestora au fost propuse de sinoade mitropolitane din Patriarhia Română, iar dosarele lor sunt în prezent în curs de analiză, urmând să fie aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Printre acești atleți ai credinței, remarcăm:

1. Arhim. Sofian Boghiu (1912-2002)

Arhimandritul Sofian Boghiu s-a născut în Basarabia în anul 1912 și și-a dedicat viața slujirii Bisericii și luptei împotriva persecuțiilor comuniste. În tinerețe, a studiat arte frumoase, obținând premiul întâi. A devenit călugăr la Mănăstirea Dobrușa, traversând Prutul în România după ocuparea Basarabiei de către sovietici.

A condus obștea de la Mănăstirea Antim din București și a fost persecutat alături de alți membri ai grupului Rugul Aprins. Cea mai notabilă contribuție a sa a fost atât în pictură, el fiind un pictor talentat, cât și în îndrumarea spirituală, fiind apreciat pentru viața sa marcată de smerenie și rugăciune.

2. Pr. Alexandru Baltaga (1861-1941)

Preotul Alexandru Baltaga a fost unicul cleric din Sfatul Țării în 1918, când s-a hotărât unirea Basarabiei cu România. A avut o viață dedicată slujirii bisericești și s-a opus regimului comunist, fiind martor la ocupația sovietică din 1940. Deși avea aproape 80 de ani, a fost arestat și torturat pentru credința sa. Deportat într-un lagăr din Kazan, a sfârșit în anul următor în urma maltratărilor suferite. Părintele Baltaga a fost un simbol al rezistenței și credinței în fața represiunilor totalitare.

3. Protos. Iraclie Flocea (1893-1964)

Protosinghelul Iraclie Flocea s-a călugărit în Basarabia după ce a fost salvat printr-o minune în timpul Războiului de Reîntregire. Între anii 1941-1944, a îndeplinit ascultarea de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului.

În 1945, a fost arestat și condamnat la 8 ani de muncă silnică în Siberia doar pentru că era român și monah. După eliberare, s-a întors în Basarabia și a continuat să slujească comunității. Reabilitat în 1992, a fost un exemplu de credință neclintită în ciuda persecuțiilor comuniste.

Aceste vieți remarcabile de credință și jertfă pentru Hristos vor fi cinstite în cadrul canonizării planificate pentru anul Centenarului Bisericii Ortodoxe Române.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor în depistarea unui infractor. VIDEO!

ATENȚIE! Bărbatul care apare în video este căutat de polițiști, fiind suspectat că ar fi sustras un portmoneu cu acte și bani, dar și un telefon mobil, dintr-un hipermarket din sectorul Centru al Capitalei.

Victima, o femeie de 35 de ani, ar fi uitat bunurile pe un dulap din incinta magazinului. Suma prejudiciului este de 8500 de lei.

Dacă ați recunoscut bărbatul, vă rugăm să comunicați informațiile la numărul de contact 069914270.

Confidențialitatea surselor de informare este garantată.

Culmea nesimțirii! 50 de șoferi, prinși beți la volan în weekend

50 de conducători auto au fost înlăturați de la volanul mijlocului de transport, după ce au fost depistați în stare de ebrietate. 26 dintre ei se aflau în stare de ebrietate avansată, anunță Poliția.


1350 de șoferi au depășit limita de viteză admisă pe sectorul de drum;
672 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere a semafoarelor;
123 conduceau vehiculul fără a avea cuplată centura de siguranţă;
483 au oprit mașina în locuri interzise;
200 conduceau mijlocul de transport fără a fi supus reviziei tehnice anuale și cu lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
92 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor.

În această perioadă, agenții de patrulare au intervenit în 295 de cazuri, apeluri parvenite la numărul unic de urgență 112.

Cum să îngrijești corect părul uscat sau deteriorat!
Articolul anterior
Căsătoria între persoane de același sex, recunoscută în Austria
Articolul următor