Un oraș japonez a stârnit o indignare națională, din cauza unor pliante care încercau să ofere anumite sfaturi femeilor însărcinate, transmite CNN.
Orașul Onomichi, din prefectura japoneză Hiroshima, a efectuat un sondaj public în 2017, care a fost folosit pentru a crea pliante pentru femeile însărcinate distribuite ulterior rezidenților locali, potrivit site-ului web al guvernului orașului.
„Există diferențe în modul în care bărbații și femeile simt și gândesc”, se arată pe unul dintre fluturași. „Unul dintre motive este diferența structurală din creierul bărbaților și al femeilor. Se știe că bărbații acționează pe baza teoriilor, în timp ce femeile acționează pe baza emoțiilor.”
„Important este să înțelegem diferențele fiecăruia și să ne împărțim bine rolurile”, se adaugă în comunicat, înainte de a preciza că soților și noilor tati le place să li se mulțumească pentru îndeplinirea unor sarcini de baza, cum ar fi spălatul vaselor, schimbarea scutecelor și ținerea în brațe a copilului.
Soțiile își pot irită soții dacă sunt „ocupate să aibă grijă de copil și nu fac treburile casnice”, se arată în pliant, sfătuindu-le pe femei să nu se „frustreze fără motiv”.
Acesta concluziona că există multe lucruri pe care proaspetele mame le pot face pentru a-și mulțumi soții, inclusiv să le facă masaj, să le pregătească prânzul în fiecare zi, să se ocupe de îngrijirea copiilor și de treburile casnice, să-i întâmpine cu un „bun venit acasă” și să aibă întotdeauna „un zâmbet pe față”.
Rapoartele presei locale din această săptămâna au atras atenția asupra fluturașilor, iar rețelele de socializare au izbucnit imediat în furie și neîncredere. „Aș dori că autoritățile locale să conștientizeze că tații sunt, de asemenea, actori principali în îngrijirea copiilor.”, a scris o persoană pe Twitter.
„Stresul este dușmanul în timpul sarcinii, așa că de ce anume atacă doar femeile?”, a scris o altă persoană, subliniind că nașterea unui copil are un impact puternic asupra corpului femeilor. „O scrisoare de la o mama cu experiență către un nou tată ar fi probabil de o sută de milioane de ori mai utilă.”
Primarul orașului, Yukihiro Hiratani, a publicat marți scuze pe site-ul guvernului local, spunând că fluturașii „nu au fost în concordanță cu sentimentele femeilor însărcinate, ale mamelor însărcinate și ale altor persoane implicate în creșterea copiilor și au provocat sentimente neplăcute pentru mulți oameni”.
El a adăugat că guvernul a oprit distribuirea fluturașilor deoarece „conțin expresii care promovează atitudini și practici care stereotipizeaza rolurile de gen”.
Unii utilizatori online au subliniat că, pe cât de uimitor de misogini sunt fluturașii, aceștia reprezintă realitatea normelor de gen învechite din Japonia și povara inegală pusă pe umerii femeilor – unul dintre motivele invocate pentru scăderea continuă a ratei natalității în această țară.
„Înseamnă că asta este ceea ce gândesc cu adevărat bărbații”, a scris un internaut. „Majoritatea bărbaților cred că îngrijirea copiilor este treaba altcuiva, că soțiile ar trebui să facă treburile casnice, că nu neglijează să aibă grijă de soții lor, că nu-și supără soții… Mai bine nu va căsătoriți.”
Japonia rămâne o societate în mare parte patriarhală și conservatoare, care s-a clasat pe locul 125 din 146 de țări în cel mai recent Index global al decalajelor de gen realizat de Forumul Economic Mondial.
Potrivit raportului, egalitatea de gen în politică în Japonia este „una dintre cele mai scăzute din lume”, femeile ocupând doar 10% din locurile din parlament. Și, deși numărul femeilor din forță de muncă a crescut în ultimii ani, acestea reprezintă doar 12,9% din posturile de conducere sau de management – față de 41% în Statele Unite și 43% în Suedia, potrivit raportului.
Între timp, problemele structurale îi împiedică în continuare pe mulți bărbați și femei care lucrează să echilibreze carieră cu viață de familie, mamele sacrificându-și adesea locul de muncă pentru a avea grijă de copiii lor.
Chiar și cei care se întorc la muncă se pot confruntă cu salarii mai mici sau pot rămâne blocați pe scară carierei, spun experții. Autoritățile au încercat să îi determine pe tați să joace un rol mai activ în îngrijirea copiilor, însă experții spun că mulți bărbați sunt prea speriați să își ia concediu de paternitate din cauza posibilelor repercusiuni din partea angajatorilor.
Toate acestea au contribuit la scăderea ratei natalității din țară, autoritățile nereușind până acum să încurajeze cuplurile tinere să aibă mai mulți copii – în ciuda lansării de-a lungul anilor a numeroase inițiative menite să stimuleze natalitatea, cum ar fi extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor și oferirea de către unele orașe a unor plăti în numerar pentru nașteri.
Problema este atât de gravă încât premierul Fumio Kishida a avertizat anul acesta că Japonia este „pe punctul de a nu mai putea menține funcțiile sociale”. În 2022, Japonia a înregistrat mai puțîn de 800.000 de nașteri pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în 1899.