Vinurile moldovenești se afirmă tot mai mult pe plan internațional și își găsesc publicul favorit în lumea întreagă. 11 distilate de vinuri maturate provenite de la 6 producători naţionali au luat 11 distincţii la „DB & SB Autumn Blind Tasting”, eveniment de profil organizat de una dintre cel mai importante reviste britanice specializate pe băuturi „The Spirits Business”.
Participarea companiilor a fost posibilă inclusiv datorită suportului oferit de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), care a introdus în planul anual de activitate al instituţiei şi participarea la concursurile dedicate divinurilor şi băuturilor tari.
Irina Bîstriţchi, director adjunct, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului:
„Divinurile produse în ţara noastră – băuturi alcoolice de calitate înaltă – au un mare potenţial de afirmare pe plan internaţional. Distilatele de vinuri din Moldova sunt un produs nobil, de calitate excepţională, unice de felul lor pe piaţa mondială. Aceste caracteristici ne-au motivat să ajustăm calendarul participărilor la concursurile şi evenimentele de profil. Prin urmare, promovarea acestei categorii de băuturi alcoolice sub umbrela brandului vinicol de ţară „Wine of Moldova. A legend alive” este una dintre priorităţile strategice ale Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).”
Vinurile Moldovei au obținut 7 medalii de aur, 3 de argint şi o medalie de master. Printre câştigători se numără:
La categoria Brandy – XO (Extra Old, cel puţin 6 ani):
Barza Albă Sofia Divin XXO 33 ani – medalie Master
Barza Albă Prazdnicinii Divin XO 15 ani – medalie de Aur
Călăraşi Divin Special Collection XO 10 ani – medalie de Aur
Călăraşi Divin Special Collection XO 7 ani – medalie de Aur
Chateau Cojuşna – Migdal XO 7 ani – medalie de Aur
Chateau Cojuşna – Migdal XO 10 ani – medalie de Aur
Vinăria Bardar Bardar Silver 7 ani – medalie de Argint
La categoria Brandy – VSOP (Very Superior Old Pale, cel puţin 4 ani):
Călăraşi Divin Special Collection VSOP 5 ani – medalie de Aur
Chateau Vartely Chateau Vartely VSOP – medalie de Argint
Chateau Vartely Chateau Vartely Tribut – medalie de Argint
La categoria Brandy:
Vinăria Bardar Bardar Platinum 20 ani – medalie de Aur
Pentru DBSB Autumn Tasting 2020 au fost expediate 73 de divinuri produse de 32 de companii vinicole.
Matt Chambers, jurat al concursului:
„O medalie de aur a fost acordară pentru Calarasi Divin Special Collection VSOP, care a participat la categoria „Brandy – VSOP”. Băutura avea note de stafide fine, ulei de portocale şi caramel. Am avut trei stiluri diferite de distilate. Unul a avea un gust pregnant de ciocolată, iar altul – foarte fructat, adică o paletă întreagă de experienţe. Cu toate acestea, calitate este excelentă.”
Juraţii concursului au ţinut neapărat să menţioneze că divinul Sofia Divin XXO 33 ani de la Barza Albă, cu arome expresive de portocale uscate, condimente şi caramel „a fost pe departe unul dintre cele mai bune. A fost atât de expresiv şi are acea vibraţie relevată de mirodeniile, fructele uscate şi alte elemente dulci, care îi oferă o adevărată eleganţă. ”
Şi la categoria XO au fost acordate medalii de Aur pentru divinurile moldoveneşti, inclusiv pentru Călăraşi Divin Special Collection XO 10 ani, care are „un caracter zemos, note de gumă de mestecat cu un caracter lemnos. Cred că o dată cu maturarea, aroma va fi mai pregnantă şi expresivă.”
În Republica Moldova sunt 20 companii care produc divinuri. Potrivit legislaţaiei naţionale, distilatele de vin sunt clasificate după criterii de vârstă şi calitate. Astfel, din categoria VS fac parte divinurile cu o vechime minimă de 3 ani, cele cu un grad de maturare minimală de 5 ani sunt atribuite categoriei VSOP, iar divinurile cu o vechime de 7 ani şi mai mare sunt incluse în categoria XO, în timp ce băuturile maturate timp de peste 20 de ani – în categoria XXO.
Despre Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV)
ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea şi dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acţiunea comună a tuturor celor implicaţi în creşterea competitivităţii produselor vinicole, valorificarea autenticităţii şi orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea pieţelor de desfacere şi promovarea vinurilor şi divinurilor moldoveneşti prin programul naţional şi brandul naţional vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.