11 divinuri din Moldova au primit medalii de aur şi argint la un eveniment de profil organizat în Marea Britanie

Vinurile moldovenești se afirmă tot mai mult pe plan internațional și își găsesc publicul favorit în lumea întreagă. 11 distilate de vinuri maturate provenite de la 6 producători naţionali au luat 11 distincţii la „DB & SB Autumn Blind Tasting”, eveniment de profil organizat de una dintre cel mai importante reviste britanice specializate pe băuturi „The Spirits Business”.

Participarea companiilor a fost posibilă inclusiv datorită suportului oferit de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), care a introdus în planul anual de activitate al instituţiei şi participarea la concursurile dedicate divinurilor şi băuturilor tari.

Irina Bîstriţchi, director adjunct, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului:

Divinurile produse în ţara noastră – băuturi alcoolice de calitate înaltă – au un mare  potenţial de afirmare pe plan internaţional. Distilatele de vinuri din Moldova sunt un produs nobil, de calitate excepţională, unice de felul lor pe piaţa mondială. Aceste caracteristici ne-au motivat să ajustăm calendarul participărilor la concursurile şi evenimentele de profil. Prin urmare, promovarea acestei categorii de băuturi alcoolice sub umbrela brandului vinicol de ţară „Wine of Moldova. A legend alive” este una dintre priorităţile strategice ale Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).”

Vinurile Moldovei au obținut 7 medalii de aur, 3 de argint şi o medalie de master. Printre câştigători se numără:

La categoria Brandy – XO (Extra Old, cel puţin 6 ani):

Barza Albă Sofia Divin XXO 33 ani – medalie Master
Barza Albă Prazdnicinii Divin XO 15 ani – medalie de Aur
Călăraşi Divin Special Collection XO 10 ani – medalie de Aur
Călăraşi Divin Special Collection XO 7 ani – medalie de Aur
Chateau Cojuşna – Migdal XO 7 ani – medalie de Aur
Chateau Cojuşna – Migdal XO 10 ani – medalie de Aur
Vinăria Bardar Bardar Silver 7 ani – medalie de Argint

La categoria  Brandy – VSOP (Very Superior Old Pale, cel puţin 4 ani):

Călăraşi Divin Special Collection VSOP 5 ani – medalie de Aur
Chateau Vartely Chateau Vartely VSOP – medalie de Argint
Chateau Vartely Chateau Vartely Tribut – medalie de Argint

La categoria  Brandy:

Vinăria Bardar Bardar Platinum 20 ani – medalie de Aur

Pentru DBSB Autumn Tasting 2020 au fost expediate 73 de divinuri produse de 32 de companii vinicole.

Matt Chambers, jurat al concursului:

„O medalie de aur a fost acordară pentru Calarasi Divin Special Collection VSOP, care a participat la categoria „Brandy – VSOP”. Băutura avea note de stafide fine, ulei de portocale şi caramel. Am avut trei stiluri diferite de distilate. Unul a avea un gust pregnant de ciocolată, iar altul – foarte fructat, adică o paletă întreagă de experienţe. Cu toate acestea, calitate este excelentă.”

Juraţii concursului au ţinut neapărat să menţioneze că divinul Sofia Divin XXO 33 ani de la Barza Albă, cu arome expresive de portocale uscate, condimente şi caramel „a fost pe departe unul dintre cele mai bune. A fost atât de expresiv şi are acea vibraţie relevată de mirodeniile, fructele uscate şi alte elemente dulci, care îi oferă o adevărată eleganţă. ”

Şi la categoria XO au fost acordate medalii de Aur pentru divinurile moldoveneşti, inclusiv pentru Călăraşi Divin Special Collection XO 10 ani, care are „un caracter zemos, note de gumă de mestecat cu un caracter lemnos. Cred că o dată cu maturarea, aroma va fi mai pregnantă şi expresivă.”

În Republica Moldova sunt 20 companii care produc divinuri. Potrivit legislaţaiei naţionale, distilatele de vin sunt clasificate după criterii de vârstă şi calitate. Astfel, din categoria VS fac parte divinurile cu o vechime minimă de 3 ani, cele cu un grad de maturare minimală de 5 ani sunt atribuite categoriei VSOP, iar divinurile cu o vechime de 7 ani şi mai mare sunt incluse în categoria XO, în timp ce băuturile maturate timp de peste 20 de ani – în categoria XXO.

Despre Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV)
ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea şi dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acţiunea comună a tuturor celor implicaţi în creşterea competitivităţii produselor vinicole, valorificarea autenticităţii şi orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea pieţelor de desfacere şi promovarea vinurilor şi divinurilor moldoveneşti prin programul naţional şi brandul naţional vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Maia Sandu, mesaj după atacul terorist din Germania

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj pe platforma X, după atacul terorist de ieri, de la un târg de Crăciun din orașul german Magdeburg, soldat cu cel puțin doi morți și zeci de răniți. „Ne îndreptăm gândurile către victime și condamnăm ferm violența sub orice formă”, a scris șefa statului, astăzi dimineață, scrie unimedia.info.

„Sunt profund întristată de tragedia din Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Gândurile mele sunt îndreptate către victime și către cei dragi lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment de bucurie și de unire s-a transformat în tristețe”, a scris Maia Sandu, pe platforma X.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 205 au fost rănite, dintre care 41 se află în stare critică, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea de la Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Bilanțul tragediei a fost actualizat, iar autoritățile au transmis că atacatorul, reținut imediat după incident, s-ar fi aflat sub influența drogurilor, în momentul tragediei. Poliția investighează în continuare circumstanțele acestui atac violent.

Primul oraș italian care interzice fumatul în spațiul public

De la 1 ianuarie 2025, Milano va interzice fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea ţigărilor electronice, scrie democracy.md.

Potrivit autorităților italiene, această măsura face parte din ”Planul pentru Aer şi Climă”, care vizează reducerea emisiilor de substanţe nocive în oraş după ce ”numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la poluanţii din aerul oraşului Milano dăunează sănătăţii”.

”De la 1 ianuarie 2025, interdicţia de a fuma va fi extinsă la toate spaţiile publice exterioare, cu excepţia locurilor izolate unde este posibil să se respecte o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de alte persoane”, se arată în text.

Totodată, fumatul a fost interzis și în parcuri, stații de transport public, zone în care se practică activităţi sportive şi cimitire, iar la începutul anului 2025 măsura va fi extinsă la toate locurile publice în aer liber, inclusiv trotuarele.

Media locală menționează că deocamdată nu se știe cum va fi reglementată aplicarea acestor reguli, însă totul pare să indice că va fi vorba mai degrabă de o măsură de descurajare decât de una punitivă.

În cazul în care Consiliul Municipal din Milano menţine amenzile din interdicţiile actuale, persoanele care încalcă reglementările riscă sancţiuni cuprinse între 40 şi 240 de euro. Interdicţiile exceptează utilizarea ţigărilor electronice, foarte răspândite în Italia, care pot fi utilizate în continuare fără limitări.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), în 2023, în Italia, 18,7% dintre persoanele de 11 ani şi peste această vârstă se declarau fumătoare, un procent ce creşte semnificativ în rândul tinerilor, atingând vârfuri la grupa de vârstă 25-34 de ani (26,9%).

Fumatul de tutun se numără printre principalele surse de emisii de PM10, alături de transportul rutier, utilizarea solvenţilor şi „arderea cauzată de pizzerii cu cuptoare pe lemne”, printre altele. Municipalitatea continuă punerea în aplicare a Planului pentru Aer şi Climă, în pofida faptului că în 2021 şi 2022 Curtea Regională de Apel (TAR) din Lombardia a anulat unele dintre propunerile sale, cum ar fi interzicea focurilor de artificii.

,,Dăruiește-mi cerul”, surpriză muzicală de la Lenuța Gheorghiță!
Articolul anterior
Ana a slăbit 15 kg și a devenit una din câștigătoarele proiectului ,,Galina Tomaș îți cumpără kilogramele’’
Articolul următor