11 divinuri din Moldova au primit medalii de aur şi argint la un eveniment de profil organizat în Marea Britanie

Vinurile moldovenești se afirmă tot mai mult pe plan internațional și își găsesc publicul favorit în lumea întreagă. 11 distilate de vinuri maturate provenite de la 6 producători naţionali au luat 11 distincţii la „DB & SB Autumn Blind Tasting”, eveniment de profil organizat de una dintre cel mai importante reviste britanice specializate pe băuturi „The Spirits Business”.

Participarea companiilor a fost posibilă inclusiv datorită suportului oferit de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), care a introdus în planul anual de activitate al instituţiei şi participarea la concursurile dedicate divinurilor şi băuturilor tari.

Irina Bîstriţchi, director adjunct, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului:

Divinurile produse în ţara noastră – băuturi alcoolice de calitate înaltă – au un mare  potenţial de afirmare pe plan internaţional. Distilatele de vinuri din Moldova sunt un produs nobil, de calitate excepţională, unice de felul lor pe piaţa mondială. Aceste caracteristici ne-au motivat să ajustăm calendarul participărilor la concursurile şi evenimentele de profil. Prin urmare, promovarea acestei categorii de băuturi alcoolice sub umbrela brandului vinicol de ţară „Wine of Moldova. A legend alive” este una dintre priorităţile strategice ale Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).”

Vinurile Moldovei au obținut 7 medalii de aur, 3 de argint şi o medalie de master. Printre câştigători se numără:

La categoria Brandy – XO (Extra Old, cel puţin 6 ani):

Barza Albă Sofia Divin XXO 33 ani – medalie Master
Barza Albă Prazdnicinii Divin XO 15 ani – medalie de Aur
Călăraşi Divin Special Collection XO 10 ani – medalie de Aur
Călăraşi Divin Special Collection XO 7 ani – medalie de Aur
Chateau Cojuşna – Migdal XO 7 ani – medalie de Aur
Chateau Cojuşna – Migdal XO 10 ani – medalie de Aur
Vinăria Bardar Bardar Silver 7 ani – medalie de Argint

La categoria  Brandy – VSOP (Very Superior Old Pale, cel puţin 4 ani):

Călăraşi Divin Special Collection VSOP 5 ani – medalie de Aur
Chateau Vartely Chateau Vartely VSOP – medalie de Argint
Chateau Vartely Chateau Vartely Tribut – medalie de Argint

La categoria  Brandy:

Vinăria Bardar Bardar Platinum 20 ani – medalie de Aur

Pentru DBSB Autumn Tasting 2020 au fost expediate 73 de divinuri produse de 32 de companii vinicole.

Matt Chambers, jurat al concursului:

„O medalie de aur a fost acordară pentru Calarasi Divin Special Collection VSOP, care a participat la categoria „Brandy – VSOP”. Băutura avea note de stafide fine, ulei de portocale şi caramel. Am avut trei stiluri diferite de distilate. Unul a avea un gust pregnant de ciocolată, iar altul – foarte fructat, adică o paletă întreagă de experienţe. Cu toate acestea, calitate este excelentă.”

Juraţii concursului au ţinut neapărat să menţioneze că divinul Sofia Divin XXO 33 ani de la Barza Albă, cu arome expresive de portocale uscate, condimente şi caramel „a fost pe departe unul dintre cele mai bune. A fost atât de expresiv şi are acea vibraţie relevată de mirodeniile, fructele uscate şi alte elemente dulci, care îi oferă o adevărată eleganţă. ”

Şi la categoria XO au fost acordate medalii de Aur pentru divinurile moldoveneşti, inclusiv pentru Călăraşi Divin Special Collection XO 10 ani, care are „un caracter zemos, note de gumă de mestecat cu un caracter lemnos. Cred că o dată cu maturarea, aroma va fi mai pregnantă şi expresivă.”

În Republica Moldova sunt 20 companii care produc divinuri. Potrivit legislaţaiei naţionale, distilatele de vin sunt clasificate după criterii de vârstă şi calitate. Astfel, din categoria VS fac parte divinurile cu o vechime minimă de 3 ani, cele cu un grad de maturare minimală de 5 ani sunt atribuite categoriei VSOP, iar divinurile cu o vechime de 7 ani şi mai mare sunt incluse în categoria XO, în timp ce băuturile maturate timp de peste 20 de ani – în categoria XXO.

Despre Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV)
ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea şi dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acţiunea comună a tuturor celor implicaţi în creşterea competitivităţii produselor vinicole, valorificarea autenticităţii şi orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea pieţelor de desfacere şi promovarea vinurilor şi divinurilor moldoveneşti prin programul naţional şi brandul naţional vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Accident grav în Italia. Un cetățean din Republica Moldova și o româncă au murit din cauza vitezei

O româncă în vârstă de 32 de ani și un cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani, au murit, în noaptea de joi spre vineri, într-un grav accident petrecut în Italia.

Accidentul s-a produs pe șoseaua de centură a orașului Pescara. Într-un tunel rutier, autoturismul condus de tânărul din Republica Moldova a atins lateral o altă mașină. Șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de zidul de beton al tunelului, pe celălalt sens de mers.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a salva viețile celor doi tineri din mașină, notează rotalianul.com.

Corpurile fără viață au fost extrase dintre fiarele contorsionate ale mașinii după ce pompierii au tăiat capota vehiculului.

Preliminar, se consideră că viteza excesivă la care se deplasa autoturismul condus de tânărul moldovean ar fi principala cauză a accidentului, ipoteză confirmată de mărturiile altor participanți la trafic și de daunele severe suferite de vehicul.

De asemenea, s-a constatat că niciuna dintre victime nu purta centura de siguranță în momentul accidentului.

Acum, autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor pentru a ajunge la noi concluzii.

Rușii au cotropit încă un sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub „un foc constant”.

Sîrski a estimat sâmbătă că „situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”.

„Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia”, care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit la vârsta de 62 de ani

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au trăit o viață uniți și au murit la vârsta de 62 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.  Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit. Ce vârstă aveau | FOTO - Imaginea 4

Lori și fratele ei transsexual, George Schappell, s-au stins din viață la vârsta de 62 de ani, într-un spital din Pennsylvania, potrivit protv.ro.

Gemenii, care s-au născut cu craniile parțial contopite, au sfidat previziunile medicale potrivit cărora nu vor trăi mai mult de 30 de ani. Cei doi împărțeau inclusiv 30% din creier.

În timp ce Lori era aptă de muncă, George, care se confrunta cu dizabilități, folosea un scaun cu rotile. Lori era cea care îl ajuta să se deplaseze și îi împingea scaunul cu rotile.

George a avut o carieră de succes ca și cântăreț de muzică country, în timp ce Lori și-a urmat pasiunea pentru bowling, câștigând chiar și trofee.

În anii ’90, Lori a lucrat la o spălătorie din spital, organizându-și turele în funcție de concertele lui George. Succesul lui George i-a dus pe cei doi frați în călătorii în jurul lumii, conform Guinness World Records.

Anterior, ei au ținut prima pagină a ziarelor când George, numit inițial Dori, a recunoscut că este transsexual. George a recunoscut public ca este transsexual în 2007.

În acel moment, George și-a schimbat numele din Reba – un nume adoptat în onoarea idolului său Reba McEntire.

Gemenii siamezi au trăit într-un apartament cu două dormitoare din Pennsylvania, alternând între hobby-urile lor. Dormeau pe rând în dormitoae diferite și făceau duș separat, folosind perdeaua de la cadă.

Lori a susținut întotdeauna că este extrem de important să fie independenți și să își respecte intimitatea unul celuilalt.

„Sunt aici în corp, dar asta este tot. Doar pentru că nu putem să ne ridicăm și să ne îndepărtăm unul de celălalt nu înseamnă că nu putem avea intimitate”, a spus ea, conform Mirror.

Atunci când erau întrebați dacă vor să se separe, Lori și George spuneau categoric că nu.

„Teoria mea este următoarea: de ce să reparăm ceea ce nu este stricat?”, spunea George într-un interviu din 1997.

,,Dăruiește-mi cerul”, surpriză muzicală de la Lenuța Gheorghiță!
Articolul anterior
Ana a slăbit 15 kg și a devenit una din câștigătoarele proiectului ,,Galina Tomaș îți cumpără kilogramele’’
Articolul următor