12 Medalii de aur, dar și alte distincții, pentru cercetătorii USM la Salonul Internațional Pro INVENT 2023 din România

12 Medalii de aur, 9 Medalii PRO INVENT și Diplome de Excelență – acestea sunt rezultatele cu care s-au întors cercetătorii USM de la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Pro INVENT 2023, ediția XXI-a, care a avut loc la 25-27 octombrie, la Cluj Napoca, România.  

La Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT și-au dat întâlnire cercetători, inventatori, oameni de afaceri şi antreprenori, interesaţi să pună în practică rezultatele celor mai recente invenții din domeniul cercetării, inovării şi creativităţii umane, anunță Departamentul Cercetare și Inovare a USM.

Ediția curentă PRO INVENT a avut loc în Complexul Universității Tehnice din Cluj Napoca și a reunit participanți din mai multe țări, care au reprezentat universități, institute, centre, firme și care au expus peste 350 de invenții.

Potrivit organizatorilor, tematica Salonului din cadrul ediției curente a inclus materiale, procese şi produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultură, resurse, etc). Totodată, s-au bucurat de aprecierea expresă a juriului prezentările grafice însoţite de machete, prototipuri, produse finite, de serie, prezentări video, precum şi date privind impactul social, financiar al lucrării. În cadrul salonului au fost acceptate doar lucrările brevetate sau în curs de brevetare (cu documentaţia depusă) care nu au mai fost premiate la Salonul PRO INVENT.

Universitatea de Stat din Moldova a participat la Salon cu 21 de lucrări din domeniile științelor biologice, chimice, fizice și inginerești.

Pentru invențiile prezentate la Salonul PRO INVENT, ediția XXI 2023, contribuția adusă la promovarea inventicii şi susținerii cercetătorilor, Universității de Stat din Moldova i s-a acordat Premiul „Liviu Mănduc” al Salonului, oferit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. De asemenea, USM a fost distinsă cu Medalia Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București și Diploma de Excelență a Asociației „Justin Capră”.

Cercetătorii USM și-au îmbogățit palmaresul rezultatelor, cucerind 12 Medalii de aur, 9 Medalii PRO INVENT și Diplome de Excelență.

Accident grav în Italia. Un cetățean din Republica Moldova și o româncă au murit din cauza vitezei

O româncă în vârstă de 32 de ani și un cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani, au murit, în noaptea de joi spre vineri, într-un grav accident petrecut în Italia.

Accidentul s-a produs pe șoseaua de centură a orașului Pescara. Într-un tunel rutier, autoturismul condus de tânărul din Republica Moldova a atins lateral o altă mașină. Șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de zidul de beton al tunelului, pe celălalt sens de mers.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a salva viețile celor doi tineri din mașină, notează rotalianul.com.

Corpurile fără viață au fost extrase dintre fiarele contorsionate ale mașinii după ce pompierii au tăiat capota vehiculului.

Preliminar, se consideră că viteza excesivă la care se deplasa autoturismul condus de tânărul moldovean ar fi principala cauză a accidentului, ipoteză confirmată de mărturiile altor participanți la trafic și de daunele severe suferite de vehicul.

De asemenea, s-a constatat că niciuna dintre victime nu purta centura de siguranță în momentul accidentului.

Acum, autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor pentru a ajunge la noi concluzii.

Rușii au cotropit încă un sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub „un foc constant”.

Sîrski a estimat sâmbătă că „situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”.

„Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia”, care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit la vârsta de 62 de ani

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au trăit o viață uniți și au murit la vârsta de 62 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.  Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit. Ce vârstă aveau | FOTO - Imaginea 4

Lori și fratele ei transsexual, George Schappell, s-au stins din viață la vârsta de 62 de ani, într-un spital din Pennsylvania, potrivit protv.ro.

Gemenii, care s-au născut cu craniile parțial contopite, au sfidat previziunile medicale potrivit cărora nu vor trăi mai mult de 30 de ani. Cei doi împărțeau inclusiv 30% din creier.

În timp ce Lori era aptă de muncă, George, care se confrunta cu dizabilități, folosea un scaun cu rotile. Lori era cea care îl ajuta să se deplaseze și îi împingea scaunul cu rotile.

George a avut o carieră de succes ca și cântăreț de muzică country, în timp ce Lori și-a urmat pasiunea pentru bowling, câștigând chiar și trofee.

În anii ’90, Lori a lucrat la o spălătorie din spital, organizându-și turele în funcție de concertele lui George. Succesul lui George i-a dus pe cei doi frați în călătorii în jurul lumii, conform Guinness World Records.

Anterior, ei au ținut prima pagină a ziarelor când George, numit inițial Dori, a recunoscut că este transsexual. George a recunoscut public ca este transsexual în 2007.

În acel moment, George și-a schimbat numele din Reba – un nume adoptat în onoarea idolului său Reba McEntire.

Gemenii siamezi au trăit într-un apartament cu două dormitoare din Pennsylvania, alternând între hobby-urile lor. Dormeau pe rând în dormitoae diferite și făceau duș separat, folosind perdeaua de la cadă.

Lori a susținut întotdeauna că este extrem de important să fie independenți și să își respecte intimitatea unul celuilalt.

„Sunt aici în corp, dar asta este tot. Doar pentru că nu putem să ne ridicăm și să ne îndepărtăm unul de celălalt nu înseamnă că nu putem avea intimitate”, a spus ea, conform Mirror.

Atunci când erau întrebați dacă vor să se separe, Lori și George spuneau categoric că nu.

„Teoria mea este următoarea: de ce să reparăm ceea ce nu este stricat?”, spunea George într-un interviu din 1997.

Femeile din diferite regiuni ale țării vor avea acces mai bun la servicii de colposcopie
Articolul anterior
Un ucrainean, surprins cu ajutorul dronei, în timp ce trecea ilegal frontiera de stat
Articolul următor