12 Medalii de aur, dar și alte distincții, pentru cercetătorii USM la Salonul Internațional Pro INVENT 2023 din România

12 Medalii de aur, 9 Medalii PRO INVENT și Diplome de Excelență – acestea sunt rezultatele cu care s-au întors cercetătorii USM de la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii Pro INVENT 2023, ediția XXI-a, care a avut loc la 25-27 octombrie, la Cluj Napoca, România.  

La Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT și-au dat întâlnire cercetători, inventatori, oameni de afaceri şi antreprenori, interesaţi să pună în practică rezultatele celor mai recente invenții din domeniul cercetării, inovării şi creativităţii umane, anunță Departamentul Cercetare și Inovare a USM.

Ediția curentă PRO INVENT a avut loc în Complexul Universității Tehnice din Cluj Napoca și a reunit participanți din mai multe țări, care au reprezentat universități, institute, centre, firme și care au expus peste 350 de invenții.

Potrivit organizatorilor, tematica Salonului din cadrul ediției curente a inclus materiale, procese şi produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultură, resurse, etc). Totodată, s-au bucurat de aprecierea expresă a juriului prezentările grafice însoţite de machete, prototipuri, produse finite, de serie, prezentări video, precum şi date privind impactul social, financiar al lucrării. În cadrul salonului au fost acceptate doar lucrările brevetate sau în curs de brevetare (cu documentaţia depusă) care nu au mai fost premiate la Salonul PRO INVENT.

Universitatea de Stat din Moldova a participat la Salon cu 21 de lucrări din domeniile științelor biologice, chimice, fizice și inginerești.

Pentru invențiile prezentate la Salonul PRO INVENT, ediția XXI 2023, contribuția adusă la promovarea inventicii şi susținerii cercetătorilor, Universității de Stat din Moldova i s-a acordat Premiul „Liviu Mănduc” al Salonului, oferit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. De asemenea, USM a fost distinsă cu Medalia Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București și Diploma de Excelență a Asociației „Justin Capră”.

Cercetătorii USM și-au îmbogățit palmaresul rezultatelor, cucerind 12 Medalii de aur, 9 Medalii PRO INVENT și Diplome de Excelență.

Cum era sărbătorit Paștele Blajinilor acum 80 de ani?

Fotografia de mai jos arată cum era sărbătorit Paștele Blajinilor în urmă cu aproape un secol. Fotografia datează din anul 1941 și a fost făcută într-un cimitir din Bucovina.

separator

Cele mai frumoase femei erau cele care purtau ii brodate și costume tradiționale. De asemenea, broboadele erau un veșmânt obligatoriu.

Pe morminte poți vedea doar 24 de pomene, din cozonac, ou roșu și o lumânare, care ar simboliza cele 24 de vămi, iar mormintele nu sunt îngrădite precum se obișnuiește în prezent.

18077403_1958297821060268_836938435483462234_o

Pagina de Facebook Casa Mare a publicat această imagine rară. Iată ce se arată în descrierea ei:

 ,,Paștele Blajinilor, 1941. Moldoveni români din regiunea Bucovinei.
Atrageti atenție ce au pe morminte; 24 de pomene care simbolizează cele 24 de vămi, ele fiind strict tradiționale, din pască, ou roșu și o lumină! Atât!

Oul roșu pus pe mormânt simbolizează Paștele, iar cozonacul — trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ — albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum și mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”.

„Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!”, mai scrie sursa, făcând o comparație între felul în care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în anul 1941.



Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Femeile din diferite regiuni ale țării vor avea acces mai bun la servicii de colposcopie
Articolul anterior
Un ucrainean, surprins cu ajutorul dronei, în timp ce trecea ilegal frontiera de stat
Articolul următor