12 morți și 43 de răniți în urma atacului rusesc asupra unui hipermarket din Harkov

Bilanţul loviturilor ruseşti asupra unui hipermarket de produse de bricolaj din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a crescut duminică la 12 morţi, la o zi după acest atac care a fost descris drept „josnic” de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP și Agerpres.

Douăsprezece persoane au fost ucise şi 43 rănite în atac, conform unui nou bilanţ comunicat de ministrul de interne Igor Klimenko.

În plus, 16 persoane sunt date dispărute, a adăugat Klimenko.

„Pentru ei (ruşii), este o plăcere să dea foc. Ştim cu toţii cu cine avem de-a face. Rusia este guvernată de oameni care vor să fie o normă să ardă vieţi, să distrugă oraşe şi sate, să divizeze popoarele şi să şteargă graniţele naţionale prin război”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit ministrului de Interne, „au fost prelevate probe biologice de la zece cetăţeni şi rudele acestora care au contactat deja poliţia. Trei dintre victime au fost identificate. Identificarea (celorlalte) cadavre este în derulare”. Klimenko a subliniat că „a fost nevoie de mai mult de 16 ore pentru a stinge incendiul din hipermarket (…) cauzat de loviturile ruseşti ţintite”.

Imaginile care au circulat pe reţelele sociale ucrainene au arătat clădirea hipermarketului Epitsentr cu un acoperiş distrus din care ieşea o coloană uriaşă de fum negru, pompierii stropind cu apă focul declanşat de lovituri.

Potrivit pompierilor, incendiul a ars 10.000 de metri pătraţi.

Agenţia rusă de stat TASS a citat o sursă de securitate rusă spunând că un atac cu rachete a distrus un „depozit militar şi un post de comandă” din clădire.

„Doar nebuni ca Putin sunt capabili să ucidă şi să terorizeze oameni într-un mod atât de josnic”, a criticat Zelenski, atacându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat trupelor sale să atace Ucraina în februarie 2022.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a numit atacul rusesc „inacceptabil”. „Franţa împărtăşeşte durerea ucrainenilor şi rămâne pe deplin mobilizată alături de ei”, a scris şeful statului francez pe X, deplângând „numeroasele victime, copii, femei, bărbaţi” şi „familii”.

La rândul său, comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a raportat duminică un atac rusesc cu rachete şi aerian peste noapte în care au fost utilizate „14 rachete aeriene şi peste trei duzini de drone de atac”, adăugând că „ţinte aeriene (ruseşti) au fost distruse în mai multe regiuni, în special în Odesa”.

Sâmbătă noaptea, un alt atac a lovit centrul Harkovului, rănind 18 persoane într-o zonă în care se află un oficiu poştal, un salon de coafură şi o cafenea, potrivit primarului Igor Terehov.

Preşedintele ucrainean a cerut din nou aliaţilor săi occidentali să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană ţării sale.

„Dacă Ucraina ar fi avut suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă moderne, astfel de lovituri ruseşti ar fi fost imposibile”, a spus el. „În fiecare zi facem apel la întreaga lume: daţi-ne o apărare aeriană, salvaţi oamenii”, a adăugat Zelenski.

Harkov, care avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de război şi este situat în apropierea graniţei cu Rusia, în nord-estul Ucrainei, este vizat în mod regulat de forţele Moscovei, care au lansat, de asemenea, o ofensivă terestră în regiune pe 10 mai.

Această ofensivă le-a permis trupelor ruse să ocupe mai multe localităţi şi să forţeze Kievul să trimită întăriri în zonă. Cu toate acestea, Ucraina a dat asigurări vineri că acest asalt a fost „oprit”.

Forţele ruse au lansat, de asemenea, alte atacuri sâmbătă în zonă.

Ele au bombardat satul Kupiansk-Vuzlovi, un nod feroviar din regiunea Harkov, în apropiere de graniţă, rănind cinci persoane, a declarat procuratura regională.

În aceeaşi regiune, Rusia a bombardat districtul Kupiansk, avariind o fabrică şi clădiri rezidenţiale, conform procuraturii.

În est, în regiunea Doneţk, bombardamentele au ucis sâmbătă o femeie de 40 de ani şi au rănit patru persoane, potrivit guvernatorului regional Vadim Filaşkin.

În Rusia, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat sâmbătă că două persoane au fost ucise în bombardamente ucrainene.

Atenție! Restricții de circulație în Chișinău

În perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2025, circulația transportului rutier pe strada Ion Nistor, în perimetrul dintre străzile Aurel David și Pantelimon Halippa, va fi interzisă, scrie stiripesurse.md.

Restricționarea circulației se face în baza dispoziției emise de Primăria municipiului Chișinău.

Transportul public și privat va fi redirecționat pe străzile adiacente, conform noilor scheme de circulație. Poliția recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicatoarele rutiere amplasate, să se conformeze indicațiilor agenților de circulație aflați în teren, să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Lista celor mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40 de mii de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcţia de Dezvoltator Pagini Web. Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, scrie tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: „În sectorul IT, 90 % dintre companii îşi prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiştii IT lucrează cu echipe internaţionale, epntru proiecte internaţionale, repsectiv toate preţurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale.”

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt şi alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicaţia e simplă – lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban şi doar 15% în cel rural.

 ANA NECULCE, specialist principal, ANOFM: „Cele mai multe locuri de mucă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total . Respectiv şi cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivaţi şi condiţiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar şi sectorul public este destul de interesant, chair dacă este o fluctuaţie mare a personalului mulţi cetăţeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă.”

Şi în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

 MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Veniturile cum cresc, de la vamă şi de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contraband, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă şi FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenţilor economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile.”

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.

Târg cu Tradiție la Chișinău, timp de două zile!

Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”, organizează două zile pline de surprize în cadrul „Târgului cu Tradiție”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Târgul se va desfășura în zilele de 25 și 26 ianuarie, pe bd. Dacia, 26, în sectorul Botanica, între orele 9:00 și 20:00. La eveniment vor fi prezenți cei mai buni producători, care vor aduce cu ei cele mai delicioase produse autohtone.

”Veniți să descoperiți și să vă delectați cu produse autohtone tradiționale, direct de la producătorii locali, care vă vor aduce în dar gusturi autentice și meșteșuguri deosebite.

Nu ratați ocazia de a susține micii meșteșugari și producători din regiunea noastră! Vă așteptăm cu drag!”, anunță organizatorii.

„Scandal uriaș” în Rusia. Au fost scurse documente secrete despre reședința lui Putin
Articolul anterior
Comisarul de poliție din Șoldănești a decedat noaptea trecută. Avea doar 41 de ani
Articolul următor