123 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova au accesat credite de 28 de milioane de euro, beneficiind de garanții în valoare de 70%, puse la dispoziție de Uniunea Europeană, prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiții.
Pentru Damiagro SRL, o întreprindere care produce grâu, porumb și floarea-soarelui de mai bine de 16 ani, necesitatea de a face investiții în utilaje a fost esențială pentru creșterea capacităților de producere, transmite IPN.
„Am accesat câteva credite pentru procurarea tehnicii și utilajelor agricole, ceea ce ne ajută să mergem pe o tehnologie modernă de prelucrare a solului, respectiv, să obținem un produs de calitate, să fim mai competitivi pe piață”, a declarat contabila întreprinderii, Mihaela Belitei, citată într-un comunicat de presă al agenției de PR Profile.
Prin intermediul Grupului Băncii Europene de Investiții, afacerea de familie a avut parte de condiții îmbunătățite la accesarea creditelor. Întreprinderea a pus gaj pentru 30 la sută din credit, iar celelalte 70 de procente au fost gajate de către fondurile europene.
De garanții la creditare a beneficiat și Djofra-M SRL, o companie specializată în fabricarea plaselor din fibră de sticlă. Compania lucrează cu diferiți furnizori de materie primă, însă doar 30% din necesități pot fi asigurate pe interior, în rest fiind vorba despre importuri.
„A fost o necesitate să plătim ceva în avans ca să rezervăm marfa pentru noi. Deci, efectiv, criza de materie primă era să ne oprească producerea dacă noi nu achitam și nu rezervam ceva în avans.
Așa că am fost nevoiți să apelăm la un credit”, povestește Natalia Groian, reprezentanta companiei.
Reușind să acceseze împrumutul, au fost păstrate cele 160 de locuri de muncă. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să mai creeze 20 de locuri de muncă, întrucât planifică să diversifice producția.
Grupul BEI a semnat primele acorduri de garantare cu ProCredit Holding și băncile sale în 2017, pentru a sprijini împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro acordate IMM-urilor din Georgia, Moldova și Ucraina. Aceste garanții au fost finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Fondului de investiții pentru vecinătate în cadrul inițiativei EU4Business.