13 instituții medicale din țară au primit, astăzi, câte un dispozitiv ecografic în formă de donație de la organizația umanitară Intersos Moldova, cu sprijinul financiar al GFFO, în parteneriat cu organizația neguvernamentală Action Meteor. Donația are valoarea totală de 128 de mii de euro. Aceasta a fost realizată conform planului de distribuție al Ministerului Sănătății și vine inclusiv pentru a acoperi necesitățile medicale ale refugiaților din Ucraina.
Marco Buono, șeful misiunii Intersos Moldova, a vorbit despre experiența umanitară din Moldova și a ținut să-și arate recunoștința pentru deschiderea de care dau dovadă autoritățile: „Intersos este prezentă în Republica Moldova încă din primele zile de război și de criză a refugiaților. Ne-am început activitatea aici prin acordarea asistenței medicale, prin oferirea consultațiilor de asistență medicală primară la Bus Hub-ul Palanca. Încă din primele zile, Ministerul Sănătății a fost deschis și a susținut activitatea noastră, fiind un partener incredibil în acele momente dificile. În următoarele luni am avut șansa să lucrăm împreună și să descoperim marele efort pe care Ministerul Sănătății l-a depus în ultimii ani pentru a oferi cea mai bună îngrijire celor care au nevoie de ea. Astăzi, ne bucurăm să putem contribui la aceste eforturi prin donația de utilaje de ultrasonografie. Această donație este posibilă datorită contribuției generoase a GFFO, printr-un proiect implementat de Action Medeor și Intersos, care arată că, acum mai mult ca niciodată, cooperarea internațională este ceea ce ne face mai puternici.”
Mesajul purtătorului de cuvânt al consiliului de administrație al organizației Action Medeor, Sid Peruvemba: „Action Medeor, împreună cu Intersos, activează în Moldova și Ucraina din martie 2022 pentru a atenua consecințele războiului pentru oamenii din Ucraina și Republica Moldova. Suntem aici încă de la începutul războiului. Țara și oamenii locului fac lucruri remarcabile, oferind ajutor umanitar celor care suferă din cauza războiului.”
Organizația germană de ajutor medical a finanțat și achiziționat cele 13 aparate cu ultrasunete. „Dacă serviciile medicale mai bune vor atenua din suferința umană, înseamnă că am reușit să facem ce ne-am propus”, a adăugat reprezentantul organizației.
Cu un mesaj de recunoștință a venit Ion Prisăcaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății: „Din primele zile ale războiului, reprezentanții Intersos și-au arătat disponibilitatea să ofere asistență medicală refugiaților din Ucraina.
Echipele Intersos au devenit parte a sistemului nostru când vorbim de acordarea asistenței medicale refugiaților, fiind dislocate în diferite regiuni și localități. În această perioadă au fost făcute evaluări ale sistemului de sănătate și asigurarea cu echipamente s-a dovedit a fi unul din cele mai mari minusuri. Respectiv, donația este foarte binevenită și astăzi va fi transmisă beneficiarilor: spitalelor din capitală, raioane și centre de asistență medicală primară. Este un suport esențial și le mulțumim colegilor de la Intersos, care au făcut un efort foarte mare pentru a achiziționa aceste echipamente, a le aduce în Moldova, a identifica specialiști pentru instruirea personalului medical care va lucra cu ele. Le dorim succes și sperăm să avem un parteneriat la fel de frumoase și cu rezultate foarte bune în continuare.”
Ce sunt ultrasonografele de model „Mirror 2 Touch”
Dispozitivele ecografice, modelul Mirror 2, integrează cea mai recentă tehnologie de procesare a imaginilor și oferă aplicații clinice versatile, inclusiv investigații abdominale, ginecologice, urologice, cardiace, vasculare, pediatrice.
Specialiștii spun că utilajele sunt o platformă inteligentă de gestionare a pacienților, care face ca sistemul să fie ușor de utilizat. Acestea încorporează o serie de tehnologii avansate de imagistică, inclusiv imagistică paralelă multi-fasciculată puternică, imagistică vasculară premium, focalizare de recepție dinamică în timp real, imagistică 3D și panoramică.
Instituțiile medicale care vor beneficia de utilajele USG sunt Institutul Mamei și Copilului, Spitalul de Stat, Policlinica de Stat, Clinica Universitară de Asistență Primară a Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”, lnstitutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și spitalele raionale din Cantemir, Orhei, Dondușeni, Fălești, Telenești, Hîncești, Rîșcani și Centrul de Sănătate Sângerei.
Sergiu Gladun, managerul Institutului Mamei și Copilului, beneficiar al donației, spune că aceasta îi va ajuta să presteze servicii medicale de cea mai înaltă calitate mamelor și copiilor refugiați din Ucraina. „După începerea războiului din Ucraina, instituția noastră a tratat 994 de cazuri de femei și copii din Ucraina, a oferit peste 2.300 de consultații și a efectuat 60 de intervenții chirurgicale la copiii refugiați. De asemenea, 137 de femei refugiate din calea războiului din Ucraina au născut aici în siguranță.”
Action Medeor (AM) este coordonatoarea proiectului „Ajutor de urgență prin acordarea de îngrijiri psihosociale și medicale pentru populația afectată de război din Moldova și Ucraina”, finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (GFFO) din aprilie 2022, implementat de Intersos în Moldova și în regiunea Odesa din Ucraina.