13 spitale din țară au primit echipamente moderne de ecografie de la Intersos Moldova

13 instituții medicale din țară au primit, astăzi, câte un dispozitiv ecografic în formă de donație de la organizația umanitară Intersos Moldova, cu sprijinul financiar al GFFO, în parteneriat cu organizația neguvernamentală Action Meteor. Donația are valoarea totală de 128 de mii de euro. Aceasta a fost realizată conform planului de distribuție al Ministerului Sănătății și vine inclusiv pentru a acoperi necesitățile medicale ale refugiaților din Ucraina.

Marco Buono, șeful misiunii Intersos Moldova, a vorbit despre experiența umanitară din Moldova și a ținut să-și arate recunoștința pentru deschiderea de care dau dovadă autoritățile: „Intersos este prezentă în Republica Moldova încă din primele zile de război și de criză a refugiaților. Ne-am început activitatea aici prin acordarea asistenței medicale, prin oferirea consultațiilor de asistență medicală primară la Bus Hub-ul Palanca. Încă din primele zile, Ministerul Sănătății a fost deschis și a susținut activitatea noastră, fiind un partener incredibil în acele momente dificile. În următoarele luni am avut șansa să lucrăm împreună și să descoperim marele efort pe care Ministerul Sănătății l-a depus în ultimii ani pentru a oferi cea mai bună îngrijire celor care au nevoie de ea. Astăzi, ne bucurăm să putem contribui la aceste eforturi prin donația de utilaje de ultrasonografie. Această donație este posibilă datorită contribuției generoase a GFFO, printr-un proiect implementat de Action Medeor și Intersos, care arată că, acum mai mult ca niciodată, cooperarea internațională este ceea ce ne face mai puternici.”

Mesajul purtătorului de cuvânt al consiliului de administrație al organizației Action Medeor, Sid Peruvemba: „Action Medeor, împreună cu Intersos, activează în Moldova și Ucraina din martie 2022 pentru a atenua consecințele războiului pentru oamenii din Ucraina și Republica Moldova. Suntem aici încă de la începutul războiului. Țara și oamenii locului fac lucruri remarcabile, oferind ajutor umanitar celor care suferă din cauza războiului.” 

Organizația germană de ajutor medical a finanțat și achiziționat cele 13 aparate cu ultrasunete. „Dacă serviciile medicale mai bune vor atenua din suferința umană, înseamnă că am reușit să facem ce ne-am propus”, a adăugat reprezentantul organizației.

Cu un mesaj de recunoștință a venit Ion Prisăcaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății: „Din primele zile ale războiului, reprezentanții Intersos și-au arătat disponibilitatea să ofere asistență medicală refugiaților din Ucraina. 

Echipele Intersos au devenit parte a sistemului nostru când vorbim de acordarea asistenței medicale refugiaților, fiind dislocate în diferite regiuni și localități. În această perioadă au fost făcute evaluări ale sistemului de sănătate și asigurarea cu echipamente s-a dovedit a fi unul din cele mai mari minusuri. Respectiv, donația este foarte binevenită și astăzi va fi transmisă beneficiarilor: spitalelor din capitală, raioane și centre de asistență medicală primară. Este un suport esențial și le mulțumim colegilor de la Intersos, care au făcut un efort foarte mare pentru a achiziționa aceste echipamente, a le aduce în Moldova, a identifica specialiști pentru instruirea personalului medical care va lucra cu ele. Le dorim succes și sperăm să avem un parteneriat la fel de frumoase și cu rezultate foarte bune în continuare.”

Ce sunt ultrasonografele de model „Mirror 2 Touch”

Dispozitivele ecografice, modelul Mirror 2, integrează cea mai recentă tehnologie de procesare a imaginilor și oferă aplicații clinice versatile, inclusiv investigații abdominale, ginecologice, urologice, cardiace, vasculare, pediatrice.

Specialiștii spun că utilajele sunt o platformă inteligentă de gestionare a pacienților, care face ca sistemul să fie ușor de utilizat. Acestea încorporează o serie de tehnologii avansate de imagistică, inclusiv imagistică paralelă multi-fasciculată puternică, imagistică vasculară premium, focalizare de recepție dinamică în timp real, imagistică 3D și panoramică.  

Instituțiile medicale care vor beneficia de utilajele USG sunt Institutul Mamei și Copilului, Spitalul de Stat, Policlinica de Stat, Clinica Universitară de Asistență Primară a Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”, lnstitutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și spitalele raionale din Cantemir, Orhei, Dondușeni, Fălești, Telenești, Hîncești, Rîșcani și Centrul de Sănătate Sângerei. 

Sergiu Gladun, managerul Institutului Mamei și Copilului, beneficiar al donației, spune că aceasta îi va ajuta să presteze servicii medicale de cea mai înaltă calitate mamelor și copiilor refugiați din Ucraina. „După începerea războiului din Ucraina, instituția noastră a tratat 994 de cazuri de femei și copii din Ucraina, a oferit peste 2.300 de consultații și a efectuat 60 de intervenții chirurgicale la copiii refugiați. De asemenea, 137 de femei refugiate din calea războiului din Ucraina au născut aici în siguranță.”

Action Medeor (AM) este coordonatoarea proiectului „Ajutor de urgență prin acordarea de îngrijiri psihosociale și medicale pentru populația afectată de război din Moldova și Ucraina”, finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (GFFO) din aprilie 2022, implementat de Intersos în Moldova și în regiunea Odesa din Ucraina.

Noi termene pentru testarea tehnică a vehiculelor

Periodicitatea inspecțiilor tehnice pentru autovehicule va fi extinsă, iar defecțiunile tehnice vor fi clasificate în baza unui nou sistem. Acestea, dar și alte prevederi, se conțin în Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere, aprobat astăzi de Guvern, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Regulamentul stabilește noi cerințe și condiții pentru efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor rutiere și urmărește alinierea cadrului normativ național la normele europene.

Astfel, pentru mașinile personale mai noi de 10 ani, regulamentul prevede efectuarea testării  tehnice o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. În același timp, pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la 6 luni cum este în prezent.

Un element nou inclus în regulament se referă la sistemul de clasificare a defecțiunilor tehnice, care prevede măsuri diferențiate pentru fiecare categorie de defecțiuni, și anume:

• defecțiuni minore – permit vehiculului să rămână în circulație fără necesitatea unei noi inspecții;

•  defecțiuni majore -necesită remedierea problemelor într-un termen stabilit;

•  defecțiuni periculoase – vehiculul este exclus din circulație până la remedierea completă.

Totodată, vor fi simplificate procedurile de identificare a vehiculelor și a proprietarilor acestora.  Șoferii vor trebui să prezinte doar actele personale la inspecție, iar verificarea datelor vehiculului se va realiza automat prin intermediul sistemului AutoTest.

Aceste reglementări vor limita circulația pe drumurile publice a vehiculelor rutiere care nu corespund pe deplin normelor tehnice, vor încuraja reînnoirea parcului de autovehicule, dar și vor diminua numărul de accidente rutiere, protejând astfel viețile cetățenilor implicați în trafic. 

Gestionarea fondurilor și investițiilor în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole. Noua lege va asigura un sistem mai eficient de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol, care să contribuie la creșterea competitivității sectorului, dezvoltarea durabilă a mediului rural și combaterea schimbărilor climatice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În același timp, proiectul de lege va crea un cadru legislativ național integrat, coerent și corelat cu obiectivele politicii agricole comune a Uniunii Europene, astfel încât să susțină atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii. 

Documentul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole, care va stabili strategiile de intervenție, condițiile și mărimea resurselor financiare acordate, precum și indicatorii de monitorizare, evaluare și de rezultat.

De asemenea, proiectul reglementează acordarea sprijinului financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru diverse tipuri de intervenții, cum ar fi plăți directe, intervenții sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, în scopul modernizării fermelor, dezvoltării infrastructurii rurale și promovării inovațiilor în agricultură.

În acest sens, sunt stabilite criterii obiective și nediscriminatorii pentru toate părțile implicate, precum și procedura de depunere și examinare a cererilor de acordare a sprijinului financiar. Durata unui apel este de cel mult 90 de zile, dar nu mai puţin de 30 de zile. Pentru a beneficia de plăți directe și anuale, potențialii beneficiari vor trebui să respecte standarde de mediu, sănătate publică și bunăstare animală.

Proiectul de lege prevede și extinderea serviciilor de consiliere agricolă în ceea ce privește gestionarea terenurilor și fermelor.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2025, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este planificat în mărime de 1,7 miliarde de lei.

La Chişinău va fi construită, în premieră, o stație de sortare a deșeurilor

O stație cu o linie de sortare, unică pentru infrastructura de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova, va fi construită în capitală până la sfârșitul anului viitor. Valoarea proiectului este de aproximativ 8 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de către directorul interimar al Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea, în podcastul „Chișinău Live”, transmite IPN.

„Vom avea o așa-numită insulă a deșeurilor”, precizează șeful Regiei. El a adăugat că în stație vor putea fi colectate toate tipurile de deșeuri, – electronice, electrocasnice, vegetale șialte tipuri, care ulterior vor fi distribuite la reciclare.

Va exista și o linie de sortare a deșeurilor cu o capacitate anuală de 4 mii de tone.

Lângă stația de transfer, vor fi rezervate 15 hectare de teren pentru construirea unui centru de reciclare. Procedura de transmitere a terenului este în proces de finalizare, a dat asigurări șeful Regiei Autosalubritate.

Stația este la etapa finală de proiectare. La începutul anului 2025 vor demara lucrările de construcție. Acest proiect este cea mai mare investiție din infrastructura de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova.

Grav accident la o benzinărie din Comrat. O șoferiță a avariat trei mașini
Articolul anterior
Imagini emoționante cu săteni din Robotîne, eliberați de soldații ucraineni: „Nu plânge, suntem în siguranță acum”
Articolul următor