15 săptămâni consecutive de cursuri în România. Profesorii se așteaptă la o perioadă epuizantă, iar elevii cer vacanță inter-semestrială

Elevii de gimnaziu și de liceu din România au revenit la ore, după vacanța de Crăciun. Nemulțumiți de structura anului școlar, o parte dintre elevi au mers alături de părinți la Ministerul Educației să ceară vacanță inter-semestrială, scrie digi24.ro.

„Toți profesorii vor cât mai mult de la noi și noi trebuie să învățăm pentru toate materiile și mi se pare uneori o amestecătură totală și nu mai înțelege elevul ce trebuie să facă”, spune o elevă.

„Trebuia să ne țină și pe noi până pe 10. Mai bine nu ne puneau vacanța de două săptămâni și ne lăsau vacanța asta”, a adăugat alta.

Și profesorii recunosc că va fi un semestru solicitant.

Corina Popa Stavri, profesor: „Elevii vor fi epuizați la sfârșitul acestui an școlar, un semestru foarte lung, un semestru care presupune simulările pentru examenele naționale, chiar examenele în sine, pregătirea suplimentară”.

Nemulțumiți de structura anului școlar sunt și părinții.

Corina Atanasiu, reprezentant al Asociației „Părinții cer schimbare”: „Am avut la sfârșitul lui octombrie o vacanță ilogică, care nu a ținut cont de nicio regulă nici în ceea ce privește procesul de învățare, nici din perspectiva problemelor legate de Covid. Acum, copiii noștri au fost obligați să vină la școală, deși ar mai fi fost o săptămână de vacanță”.

Școala a reînceput doar pentru elevii de gimnaziu și liceu, însă în școli au fost teste de salivă numai pentru o primă testare. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a reușit să cumpere înainte de vacanță încă 5 milioane de teste antigen pe bază de salivă.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Teste au fost, pentru că au reluat cursurile doar elevii de gimnaziu și liceu. Daca am fi reluat cu învățământul primar, n-ar fi ajuns. Pentru a doua testare din această săptămână, așteptăm precizări de la DSU cu privire la livrare”.

Preșcolarii și elevii din clasele primare vor reveni la cursuri din 10 ianuarie. Pentru ei vacanța de iarnă a rămas nemodificată pentru că au fost trimiși doar pentru o săptămână în vacanță forțată în noiembrie. Pentru toți elevii urmează o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri, până pe 14 aprilie când va începe vacanța de Paște.   

Structura semestrului al II-lea

3/10 ianuarie 2022 – 14 aprilie 2022 – cursuri
15 aprilie 2022 – 1 mai 2022 – vacanța de Paște
2 mai 2022 – 10 iunie 2022 – cursuri
11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile

O profesoară de educație fizică din capitală, care a maltratat un elev, a fost achitată de judecători

O tânără profesoară de educație fizică din capitală a fost achitată, după ce i-a aplicat unui elev de 15 ani o pedeapsă, soldată cu internarea minorului la spital. Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Chișinău.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs pe 9 decembrie 2020, când un grup de elevi a întârziat la ora de educație fizică. Pentru a pedepsi minorii, profesoara i-a obligat să execute 100 de genuflexiuni/fiecare. Deși unul dintre copii, la un moment dat, a acuzat dureri în regiunea picioarelor, profesoara i-a ordonat să finalizeze numărul indicat de exerciții.

În rezultat, peste două zile, minorul a fost internat în IMSP „V.Ignatenco”, unde s-a aflat următoarele două săptămâni, fiind diagnosticat cu „rabdomioliza mușchilor”.

Fiind audiată, profesoara nu și-a recunoscut vina. Totodată, avocații inculpatei au precizat că aceasta nu poate fi trasă la răspundere pentru „tratament inuman”, și asta pentru că liceul în care activează nu este autoritate publică, iar inculpata nu are statut de „persoană publică”.

În aceste circumstanțe, instanța a dispus achitarea profesoarei, menționând că acțiunile sale „nu întrunește elementele infracțiunii”.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

De menționat că acum șapte luni, o profesoară din Telenești, la fel, a fost achitată, după ce a bătut și umilit un copil de 12 ani în fața clasei. Ca și în acest caz, avocații au atras atenția asupra faptului că articolul incriminat se aplică doar în raport cu persoane publice ori persoane care acţionează cu titlu oficial.

sursa: www.deschide.md

Rapperul Magnat se căsătorește! Cine este iubita artistului

Maxim Salcuțan, sportiv și luptător, cunoscut de asemenea în lumea muzicii ca rapperul Magnat, și-a cerut iubita în căsătorie. Gestul romantic a fost făcut în timpul unei călătorii a celor doi, chiar de ziua de naștere a partenerei artistului.

Crina Dulgheru este creatoare de conținut pentru rețele sociale și cofondatoare a unui brand de genți împletite.

Maxim Salcuțan și-a conturat popularitatea în special după ce a lansat, în luna mai anul curent, hitul „Dă-mă, mamă, după Iura”. Textul piesei este scris de Magnat, Feoctist și Sergiu Vetrilă, iar producția muzicală este semnată de Radu Duminică.

Autoritățile locale pot beneficia de sprijin de până la 15.000 de dolari pentru implementarea inițiativelor locale

Autoritățile locale din satele, comunele și orașele cu o populație mai mare de patru mii de locuitori, pot aplica la un program, în cadrul căruia să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 15 mii de dolari pentru implementarea inițiativelor locale. Scopul programului este de a eficientiza procesul de guvernare având la bază datele demografice și nevoile specifice ale oamenilor.

Programul este lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova în parteneriat cu Cancelaria de Stat. Printre primăriile care au decis să aplice, se numără și cea a comunei Trușeni, unde locuiesc peste 10 mii de oameni. Prioritățile autorităților locale sunt asigurarea locuitorilor cu apă potabilă, reparația drumului de acces spre comună și construcția unui sistem de canalizare.

„Noi avem de fapt mai multe necesități, dar cea mai strigentă este lipsa sistemului de canalizare, cu toate că noi am început deja procesul de construcție acestor rețele, localitatea este una destul de impunătoare ca teritoriu, în afară de aceasta avem nevoie și de 45 de kilometri de rețea, plus patru stații de pompare”, a declara primarul comunei Trușeni, Viorica Beregoi.

La fel ca și autoritățile locale, oamenii care locuiesc în Trușeni își doresc condiții decente de trai, locuri de muncă și o infrastructură modernă.

„Poate ne va ajuta în sat, că nu avem canalizație, multe trebuie, drumuri stricate, asta”.

„Foarte bine o să ajute, iaca drumurile se vor face, canalizația o vor termina în tot satul. Nu au unde lucra oamenii, aici în sat a fost fermă au lucrat oamenii, acum se duc toți peste hotare”.

„Iaca uitați-vă după ploi, drumurile, canalizațiile acum trebuie făcute, s-a făcut canalizația, trebuie de făcut din nou, iată aici”.

„De exemplu, drumul în sat, este într-o stare rea și trebuie de făcut investiții anume în el”.

Pe lângă ajutorul financiar, programul va consolida și capacitățile autorităților locale de a identifica și implementa soluții inovative, care să sporească dezvoltarea locală și calitatea vieții oamenilor.

„Programul la prima etapă va oferi un program de mentorat pentru autoritățile locale ca să înțeleagă care sunt provocările demografice cu care se confruntă o anumită localitate, se va elabora împreună cu autoritățile locale un profil demografic”, a menționat managerul programului, Valentina Istrati.

Potrivit reprezentaților UNFPA, în proiect vor fi implicate 10 localități pilot, care vor fi selectate de către un comitet de evaluare. Proiectul este finanțat de Guvernul Elveției, iar perioada de implementare este septembrie 2024 – mai 2026.

China impune lockdown într-un oraș de peste un milion de locuitori după ce au fost descoperite trei cazuri asimptomatice de coronavirus
Articolul anterior
Două mașini care au încercat să evite un pieton s-au ciocnit și, în final, l-au lovit mortal
Articolul următor