180 de antreprenori au primit ajutor financiar pentru digitalizarea afacerilor

57 de antreprenori vor beneficia de grant în valoare de până la 200.000 de lei pentru digitalizarea proceselor în cadrul întreprinderii.

separator

Alți 123 de antreprenori vor beneficia de Business Vouchere de până la 20.000 de lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a paginilor web și setare pe pagini de socializare ale afacerii.

„Una dintre lecțiile crizei pandemice este despre necesitatea imperativă a digitalizării serviciilor și afacerilor din țară.

Mă bucur să constant că în mai puțin de jumătate de an de la lansarea Instrumentului de susținere privind digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii există un interes sporit și continuu al mediului de afaceri privind modernizarea, dezvoltarea și digitalizarea întreprinderilor.

Vom munci asiduu și vom susține în continuare afacerile din țară pentru ca acestea să reușească să depășească efectele crizei pandemice”, a declarat Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii, în cadrul sesiunii de semnare a contractelor de finanțare nerambursabilă în cadrul Instrumentului de susținere privind digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Potrivit directorului general al ODIMM, Iulia Costin, în condițiile actuale prin care trece atât societatea în ansamblu, cât și sectorul IMM, utilizarea tehnologiilor informaționale și a celor digitale vor spori în mod semnificativ competitivitatea atât pe piața internă, cât și externă.

„Mă bucur că antreprenorii autohtoni prin intermediul Instrumentului de susținere privind digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii își modernizează strategiilor de marketing și își orientează afacerile spre e-comerț”, a adăugat Iulia Costin.

Ca urmare, printre antreprenorii care vor primi suport financiar se numără Ion Tașcă, din satul Ciuciuleni, Hâncești, care are o afacere în domeniul agriculturii, și anume deține lanuri de viță de vie și de cereale.

Cu ajutorul grantului își propune să instaleze un sistem de monitorizare a terenurilor care îi va permite să introducă și să colecteze date despre cantitățile de culturi cultivate, recoltă, starea pământurilor, asolamentul terenului. Mai mult decât atât, sistemul va oferi și prognoza meteo pentru regiunea în care se află, astfel antreprenorul va ști exact cum să programeze lucrările agricole.

Instrumentul de susținere privind digitalizarea IMM-urilor este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene, implementat de ODIMM, în comun acord cu Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernelor Germaniei și Elveției, precum și cu partenerii de implementare GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul Tekwill, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Alertă Covid: Autoritățile ar putea introduce noi restricții în Chișinău
Articolul anterior
Italia: Un copil a fost operat, în timp ce un muzician cânta la un pian în sala de operaţii
Articolul următor