2024, an bisect! Azi își vor putea sărbători zilele de naștere și cei născuți pe 29 februarie! Ziua vine cu o mulțime de superstiții

Anul 2024 este un an bisect, ceea ce înseamnă că acest an va avea 366 zile, deoarece luna februarie va avea 29 zile.

Anii bisecți sunt ani care au o zi în plus adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cu cel sezonier.

Ziua de 29 februarie vine cu o mulțime de superstiții, pe care oamenii ar trebui să le pentru a nu avea ghionion în viață. Anul bisect reprezintă un fenomen temporal distinct în calendarul gregorian.

Acesta survine o dată la patru ani și constă în adăugarea unei zile suplimentare în luna februarie, având un total de 29 de zile în loc de cele 28 obișnuite. Această ajustare este importantă pentru a sincroniza calendarul cu durata reală a unui an tropic, care este de aproximativ 365 de zile și 6 ore.

Tradiții pentru acest an bisect

Anii bisecți vin cu multe superstiții și tradiții în toată lumea. Principalele credințe populare sugerează că într-un an bisect este de evitat să te căsătorești, deoarece relația nu va funcționa. Totodată, se recomandă să nu divorțezi în această perioadă, pentru că se spune că, după o astfel de separare, cei implicați vor rămâne singuri mult timp.

În 2024 este indicat să nu îți schimbi locul de muncă sau domeniul în care lucrezi. Există și credințe populare legate de demararea unor proiecte noi care ar fi mai bine să fie amânate pentru anul următor. Acest aspect se referă la inițierea construcției unei case, începerea unei afaceri sau realizarea unor achiziții costisitoare. Dacă nu respecți această superstiție riști să ai ghinion.

Fetele își pot cere iubiții în căsătorie

Se spune că, pe 29 februarie, fetele aveau dreptul să-și ceară iubiții în căsătorie, având astfel inițiativa în relație. Dacă bărbatul respingea propunerea, era obligat să ofere iubitei sale 12 perechi de mănuși. Motivul acestei practici mai neobișnuite era că fata ar fi purtat mănușile pe tot parcursul anului pentru a ascunde rușinea provocată de absența unui inel pe deget. Această tradiție nu se mai respectă de multă vreme.

În anii bisecți, culesul ciupercilor este interzis

Bătrânii din mediul rural transmit generațiilor mai tinere o legendă tradițională care susține că la fiecare patru ani, în anii bisecți, culesul ciupercilor este interzis. În această perioadă toate ciupercile devin otrăvitoare.

Întrucât anotimpurile și evenimentele astronomice nu se repetă într-un număr întreg de zile, calendarele care au același număr de zile în toți anii deviază încet în raport cu respectivele evenimente care ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an. Inserând (intercalând) o zi această deviație se corectează.

În calendarul gregorian, calendar standard actualmente în aproape toată lumea, majoritatea anilor multipli de 4 sunt bisecți. În fiecare an bisect, luna februarie are 29 de zile în loc de 28. Adăugarea unei zile suplimentare la fiecare an compensează faptul că perioada de 365 de zile este mai scurtă decât un an tropic cu aproape 6 ore. Acest calendar a fost utilizat pentru prima oară în 1582.

Sunt necesare unele excepții de la această regulă simplă, întrucât durata anului tropical este puțin mai mică decât 365,25 zile. Eroarea se acumulează și pe o perioadă de 4 secole ea ajunge la 3 zile. Pentru aceasta, calendarul gregorian renunță la trei ani bisecți în 400 de ani. Aceasta se face prin renunțarea la ziua de 29 februarie în anii multipli de 100 și care nu sunt și multipli de 400, potrivit Wikipedia.

O tânără din Iași, originară din Republica Moldova, convinsă să renunțe la suicid, a căzut peste pompierii veniți să o salveze

O tânără de 25 de ani din Iași a vrut să se sinucidă, însă a fost convinsă de pompieri să renunțe la gestul necugetat. Când a încercat să coboare, s-a dezechilibrat și a căzut chiar peste salvatori.

Scene dramatice în Iași, după ce o tânără de 25 de ani a amenințat că se sinucide. A fost convinsă de salvatori să renunțe la intențiile sale necurate. Când a încercat să coboare din locul de unde voia să se arunce, s-a dezechilibrat și a căzut peste pompierii de la fața locului, transmite presa română.

Salvatorii au fost alertați de faptul că o tânără se află pe marginea unui balcon și amenință să-și pună capăt zilelor. Ajunși la fața locului, pompierii au reușit să o convingă pe femeie să renunțe la intenția sa regretabilă și să intre în casă, însă printr-o mișcare nefericită aceasta s-a dezechilibrat și a căzut de la primul etaj al blocului. Inițial, s-a oprit pe pervazul vecinului de la parter, provocându-i o sperietură de neuitat.

„În timp ce făceam un duș, am auzit strigăte de ajutor. M-am grăbit să ies, nu știam ce se întâmplase. Când am ajuns afară, am văzut-o pe fată pe pervazul meu”, a povestit vecinul în cauză.

Autoritățile au transmis că misiunea părea că are succes, însă un incident nefericit a avut loc între timp.

„La sosirea salvatorilor, persoana se afla la nivelul geamului, ulterior a fost convinsă să intre în casă, dar s-a dezechilibrat și a căzut”, a declarat George Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iași.

După ce a aterizat pe pervazul vecinului, tânăra a căzut peste pompierii sosiți pentru a o salva. Din fericire, fata a scăpat doar cu răni ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Elevii din Moldova vor avea posibilitatea să învețe limba spaniolă în școală

Elevii din instituțiile de învățământ din țară vor avea posibilitatea să studieze aprofundat limba spaniolă. Guvernul a aprobat semnarea acordului de colaborare privind cooperarea în domeniul învățământului bilingv spaniol dintre Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul de resort din Spania.

Potrivit MEC, acordul va asigura cadrul juridic necesar în organizarea învățământului bilingv spaniol în unele instituții de învățământ secundar din țară, transmite IPN.

Conform prevederilor acestuia, partea spaniolă va oferi sprijin Republicii Moldova în pregătirea profesorilor de limbă spaniolă, în stabilirea metodelor de predare a limbii, în elaborarea curriculumului pentru studierea aprofundată a limbii spaniole, dar și a altor discipline în limba spaniolă, va oferi acces la resursele digitale și la materiale didactice relevante și diplome de absolvire din partea Regatului Spaniei. 

De asemenea, în cadrul instituțiilor de învățământ participante în program vor fi delegați profesori nativi din Spania, care vor activa și vor oferi suportul necesar pentru studierea limbii spaniole.

Ministrul Dan Perciun a declarat că semnarea acestui acord, pe lângă faptul că va crea condiții optime pentru studierea aprofundată a limbii spaniole și creșterea accesului la resurse noi de învățare pentru elevii din țara noastră, va favoriza, în egală măsură, schimburile educaționale între cadrele didactice din Republica Moldova și Spania și va susține dialogul intercultural dintre tinerii din cele două țări. 

Republica Moldova are experiență în implementarea claselor bilingve francofone, în opt instituții de învățământ din țară, cu sprijinul partenerilor din Republica Franceză.

Pe piața din țara noastră a fost lansat usturoiul negru. Ce beneficii aduce pentru sănătate

După trei ani de experimente și investiții, fostul ministru al Agriculturii și fostul ambasador al R. Moldova în Japonia, Vasile Bumacov, susține că a lansat pe piață locală usturoiul negru – un produs cu multe beneficii pentru sănătate.

,,Sunt încântat să vă anunț că după trei ani de experimente și investiții, am reușit să lansez pe piața din Republica Moldova un produs nou și exclusiv. Este vorba de usturoiul negru, un miracol al naturii, cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Usturoiul negru a apărut pentru prima dată în Japonia și Republica Coreea în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, unde a fost creat ca remediu pentru diverse probleme de sănătate și ca ingredient culinar. Spre deosebire de procesele tradiționale de fermentație utilizate pentru alimente precum varza murată și kimchi, usturoiul negru este produs printr-o metodă unică care implică fermentarea usturoiului proaspăt într-un mediu controlat timp de câteva săptămâni și nu implică adăugarea de substanțe chimice sau aditivi.

În procesul de fermentare se generează melanoidin, o substanță care duce la înnegrirea cățeilor de usturoi, rezultând o aromă bogată care amintește de oțetul balsamic, de prunele, strugurii sau smochinele uscate. Prin procesul de fermentare mirosul și gustul înțepător dispar, textura usturoiului devine cremoasă iar gustul dulce, delicios și rafinat, ceea ce îl face mai plăcut de consumat și îi asigură o cantitate de antioxidanți de 5 ori mai mare decât al usturoiului proaspăt.

Beneficiile usturoiului negru:

1. Întărește imunitatea;.

2. Previne cancerul de stomac, esofag, pancreas și sân;

3. Reglează glicemia din sânge;

4. Protejează sănătatea creierului;

5. Îmbunătățește sănătatea inimii și scade colesterolul rău;

5. Reduce riscul de boli cronice;

6. Ajută la pierderea în greutate;

7. Creste libidoul și are proprietăți cosmetice extraordinare pentru piele,

Usturoiul negru poate fi consumat în cantități de 2-3 căței zilnic la orice masă, întins simplu pe o felie de pâine cu unt, pe post de aperitiv, adăugat în salate și garnituri sau folosit ca ingredient în diverse rețete culinare de carne sau pește. Este bine tolerat de stomac și se consideră un superfood. Sunt convins că consumatorii vor descoperi și aprecia calitățile exclusive ale usturoiului negru care va deveni un produs preferat în bucătăria fiecăruia”, scrie Bumacov, pe pagina sa de facebook.

O fetiță de 3 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a băut suc într-un parc de distracții
Articolul anterior
Vreme rea în nordul Italiei
Articolul următor