24 de tineri au primit certificate de ambasadori ai educației financiare din partea guvernatorului BNM

24 de tineri din R. Moldova au primit certificate de ambasadori ai educației financiare din partea guvernatorului BNM, Anca Dragu. Potrivit unui comunicat al BNM, tinerii au organizat organizat instruiri pentru aproape 800 de elevi din localitățile din care provin: Anenii Noi, Cahul, Chișinău, Durlești, Criuleni, Hîncești, Leova, Orhei, Rezina, Dondușeni, Fălești, Bălți, Drochia, Căinari, Căușeni, Măgdăcești, Orhei, Rîșcani, Soroca, Ștefan-Vodă și Strășeni.

„Sunteți reprezentanții unei noi generații de lideri în domeniul financiar, dedicați să contribuie la o Moldovă europeană, pentru un viitor mai prosper pentru toți. Apreciem și încurajăm implicarea tinerilor în derularea educației financiare, care este un aspect important în incluziunea financiară a cetățenilor și dezvoltarea economiei”, a subliniat Anca Dragu.

Inițiativa urmărește să promoveze educația financiară în rândul tinerilor și să contribuie la dezvoltarea unui comportament financiar responsabil, fiind promovate instrumentele necesare pentru gestionarea inteligentă a veniturilor și cheltuielilor.

Activitatea este parte a Campaniei Naționale de Educație Financiară realizată de BNM, în parteneriat cu Expert-Grup, cu sprijinul programului USAID Moldova „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA).

„Într-o țară unde mai puțin de jumătate dintre moldoveni folosesc cardurile pentru plăți în mod regulat și aproximativ 40% nu au economii deloc, activitatea ambasadorilor noștri a contribuit semnificativ la creșterea gradului de conștientizare financiară, ajutând sute de persoane să înțeleagă mai bine cum să-și gestioneze finanțele”,  a menționat șeful componentei Reforma sectorului financiar în cadrul MISRA, Eugen Ghilețchi.

Tinerii, participanți la ceremonia de înmânare a certificatelor, s-au arătat entuziasmați de experiența în cadrul acestui proiect:

„Este foarte important să avem mai multă educație financiară pentru a ne asigura un viitor prosper, chiar și pentru a crește economia țării noastre, dar și pentru siguranța personală în cazul unor situații dificile”, a fost părerea Ecaterinei Frunză din Hîncești.

„Cu toții facem parte din acest sistem financiar care este într-o permanentă dezvoltare, și, respectiv, dacă nu vom învăța noțiunile financiare, riscăm să stagnăm și să nu ne mai dezvoltăm”, a spus Mădălina Alexei din Chișinău.

„Toți cetățenii trebuie să aibă un nivel ridicat de educație financiară. Astăzi conștientizăm că de fiecare dintre noi depinde dezvoltarea economică a țării”, a evidențiat Irina Guțu din Dondușeni.

„În momentul când la lecția de educație financiară am vorbit despre siguranța plăților fără numerar, jumătate dintre cei prezenți și-au dat seama că au transmis fotografia cu cardul de plată pe rețelele sociale. Am constatat că le-am comunicat informații foarte utile”, a precizat Veronica Rurac din Fălești.

„Educația financiară este necesară pentru toți. Doar așa ne putem ajuta țara să își crească economia, iar noi, cetățenii, atunci când au loc reforme să contribuim la eficientizarea acestora”, a conchis Teodor Zaporojan din Chișinău.

Cei 24 de tineri au fost selectați în urma unui concurs la care au fost depuse 203 aplicații. Ulterior, aceștia au fost pregătiți pentru a putea organiza lecțiile de educație financiară în toată R. Moldova.

Granturi de până la 500 de mii de lei pentru micii producători

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

De menționat că cei care nu dispun de suficiente mijloace pentru cofinanțarea proiectului vor putea apela la surse creditare. În acest caz, producătorii pot beneficia de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerii. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare. 

La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.

Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent și va fi implementat timp de 36 de luni, bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual. Instituția responsabilă de realizarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care urmează să elaboreze manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.

Fostul rector de la ASEM, Grigore Belostecinic, renunță la cursa pentru președinție

Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, anunță că se retrage din cursa pentru șefia statului. În același timp, el spune că va susține parcursul European al R. Moldova în cadrul Referendumului constituțional din această toamnă, scrie deschide.md.

„Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat demn de a ieși în fața oamenilor și de a vorbi despre problemele, dar și perspectivele pe care le are Republica Moldova. Totuși, am decis că voi susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale, dar ca membru al mediului academic, din care fac parte, și ca simplu cetățean, căruia îi pasă de viitorul propriei țări. Așa să fie și să ne ajute Dumnezeu!”, a anunțat Grigore Belostecinic.

În același timp, academicianul a specificat că va susține aderarea R. Moldova la UE, iar statul are nevoie de o economie de piață funcțională, care să facă față unor noi presiuni concurențiale, într-un nou mediu concurențial, încadrat în cu totul alte dimensiuni.

Fostul rector ASEM a fost propus drept candidat la funcția de președinte al R. Moldova de către Partidul Social Democrat European (PSDE).

Cadavrul unei persoane, depistat într-un iaz din Hâncești

Cadavrul unei persoane a fost depistat într-un iaz din raionul Hîncești. Cazul a fost înregistrat miercuri, 24 iulie, în localitatea Mereșeni, scrie deschide.md.

foto simbol

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Tatiana Muntean, salvatorii au fost alertați de polițiști, care au solicitat intervenția scafandrilor la fața locului.

Cazul este cercetat în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Armata rusă revendică cucerirea unu alt sat ucrainean
Articolul anterior
La Chișinău are loc Olimpiada Republicană la Educația fizică
Articolul următor