La Chișinău are loc Olimpiada Republicană la Educația fizică

Elevii pasionați de sport și pregătire fizică participă, în perioada 24-26 mai 2024, la Olimpiada Republicană la Educația fizică. Competiția se desfășoară la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și întrunește 175 de elevi din întreaga țară. 

Prezentă la festivitatea de deschidere, Nadejda Velișco, Secretar general în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a îndemnat elevii să contribuie la excelența sportivă și promovarea unui mod sănătos de viață în rândul semenilor săi. 

„Sportul a fost dintotdeauna o parte esențială a unei vieți sănătoase. Acesta ne ajută să ne menținem corpul puternic, activ și în formă. Din fericire, sportul devine tot mai popular în țara noastră, Republica Moldova reușind să se califice la Jocurilor Olimpice de vară, ediția 2024”, a menționat Nadejda Velișco.

Olimpiada Republicană la Educația fizică este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican cu suportul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024. 

Probele de concurs au loc pe parcursul zilelor de vineri, 24 mai și sâmbătă, 25 mai, iar Festivitatea de premiere va fi organizată duminică, 26 mai, ora 12:00, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (sala de festivități a blocului de pe str. Iablocikin, 5).

Un eveniment-omagiu dedicat poetului Mihai Eminescu va avea loc la Chișinău

La 135 de ani de la trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, Primăria municipiului Chișinău organizează un eveniment-omagiu.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă seara în scuarul „Mihai Eminescu” din capitală, transmite IPN.

„Evenimentul va aduce un tribut geniului literar, printr-un spectacol muzical-poetic intitulat „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, care va reflecta personalitatea, intelectul și sufletul marelui poet”, a comunicat Primăria municipiului Chișinău.

Pe ecran va fi proiectat chipul lui Eminescu, iar actorii vor purta costume alb-negru și alb-crem, simbolizând puritatea și profunzimea artistului.

Evenimentul va începe la ora 18.00 cu un program muzical susținut de Elite Quartet, iar în jurul orei 18.30 va avea loc deschiderea oficială și proiecție de film documentar. Cu prolog vor ieși Ninela Caranfil, Nicolae Jelescu și Margareta Nazarchevici. Ulterior va avea loc interpretarea artistică a elevilor Liceului „Mircea Eliade”.

Programul mai cuprinde un dialog poetic între Iurie Pascar și Doina Arvat, un recital folcloric susținut de Andrei și Andreea Cărăuș, precum și un recital poetic și muzical susținut de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. În jurul orei 19.30, va fi un program muzical final cu Elite Quartet și dialog poetic de închidere.

Mihai Eminescu a murit pe data de 15 iunie 1889. Poetul s-a stins în casa de sănătate a doctorului Șuțu din București.

Accesul în cele mai populare insule grecești ar putea fi limitat. Care este cauza

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, spune că a venit timpul să fie introduse restricţii cu privire la numărul navelor de croazieră care vizitează cele mai populare insule, aceasta fiind prima măsură a Executivului de la Atena pentru a contracara efectele „supraturismului”.

Accesul în cele mai populare insule grecești ar putea fi limitat. CauzaImagine simbol

„Cred că o vom face anul viitor”, a spus Mitsotakis într-un interviu pentru Bloomberg, cu privire la decizia de a plafona vizitele navelor de croazieră, transmite adevarul.ro.

Noile reguli ar putea duce la restricţionarea numărului total de dane din insule sau la introducerea unui sistem de licitaţie pentru sloturi, a adăugat Mitsotakis, potrivit Agerpres. Pentru Grecia acesta este un subiect extrem de important.

Turismul este responsabil pentru aproape un sfert din Produsul Intern Brut al Greciei, iar după încheierea pandemiei de Covid, ţara a depăşit record după record când vine vorba de vizitele şi cheltuieile turiştilor.

În 2023, Grecia a primit 32,7 milioane de turişti, cu 18% mai mulţi decât în 2022, iar în primul trimestru din acest an a înregistrat o creştere de aproape 25% a numărului de vizitatori.

De asemenea, croazierele au generat anul trecut venituri de 847,4 milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de cifra din 2022.

O țară din sud-estul Europei a arătat în miez de iunie ca în plină iarnă, din cauza grindinei

Vremea rea face probleme și la vecinii sârbi.

Serbia a arătat în miez de iunie ca în plină iarnă, din cauza grindineiFoto: Captură ecran

O furtună puternică, însoțită de grindină, a făcut prăpăd și în vestul Serbiei, transmite stirileprotv.ro.

Bucățile de gheață, de mărimea unei nuci, s-au năpustit asupra Serbiei și unele localități au arătat ca în plină iarnă.

Nu au făcut victime, dar pagubele sunt însemnate. Oamenii locului spun că niciodată nu au mai văzut așa ceva.

24 de tineri au primit certificate de ambasadori ai educației financiare din partea guvernatorului BNM
Articolul anterior
O tânără de 21 de ani din capitală, găsită fără suflare. Iubitul ei, principalul suspect
Articolul următor