27 de moldoveni sunt dați dispăruți după cutremurul din Turcia

Cel puțin 48 de moldoveni s-ar fi aflat în zona dezastrului din Turcia, potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Turcia.

Stai in Pantelimon sau in Drumul Taberei? Vezi de ce marele cutremur te-ar  putea afecta

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc, spune că până în prezent, cu 27 din ei nu a fost stabilită comunicarea. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 8 februarie a emisiunii „Alternativa de la TV8.

„Avem aproximativ 48 de persoane care locuiesc în zona dezastrului. Ambasada nu a reușit încă să stabilească contact cu 27 dintre ei. Nu există încă date noi, dar aceste informații vor fi actualizate. Dar înregistrăm toate aceste apeluri și lucrăm”, a menționat secretarul de stat.

Dacă nu reușiți să luați legătura cu rudele din Turcia, care s-ar putea să fi fost în zona afectată, puteți contacta centrul de apel MAEIE sau puteți suna la numărul de urgență de la Ambasada Republicii Moldova în Turcia.

„În acest stadiu, avem informații despre trei cetățeni morți ai Moldovei. Acum lucrăm în două direcții – încercăm să ajutăm concetățenii noștri care locuiesc în Turcia, ambasada primește în permanență apeluri de la cei care au nevoie de ajutor și de la cei care sunt gata să le ofere ajutorul. Centrul de apel MAEIE lucrează și pentru consultații”, a adăugat el.

Potrivit ambasadei, lucrările continuă pentru a contacta cetățenii despre care nu se știe unde se află. Acești cetățeni au fost semnalați de rudele sau cunoscuții lor care nu au putut lua legătura în urma cutremurului sau locuiau în aceste zone și figurau pe listele consulare.

Informații suplimentare

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice)

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate)).

Email: ankara@mfa.gov.mdconsulat.ankara@mfa.gov.md

Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/

Centrul de apel al MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

Potrivit ultimelor date, numărul victimelor cutremurului devastator din Turcia a depășit 11 mii de oameni.

Primul cutremur, cu magnitudinea de 7,8 grade, a avut loc luni noaptea, 6 februarie, în apropiere de Gaziantep, în sud-estul Turciei. Câteva ore mai târziu, acesta a fost urmat de un nou cutremur cu magnitudinea 7,5.

A avut de suferit și partea de nord a Siriei, care a fost deja parțial distrusă din cauza unui lung război civil.

Un bărbat căsătorit şi cu doi copii s-a lăsat păcălit pe TikTok şi i-a trimis 50.000 de euro unei tinere care pretindea că îl iubeşte

Un bărbat din judeţul Iaşi care munceşte de ani buni în Anglia, căsătorit şi cu doi copii, a căzut victimă unei escrocherii „clasice”, pe TikTok. El a trimis 50.000 de euro în contul unei „tinere” care l-a agăţat pe platforma de socializare şi l-a convins că este îndrăgostită de el, scrie adevarul.ro.

 Deși autoritățile și mass-media au avertizat în numeroase rânduri asupra diverselor metode de escrocherii online, acestea funcţionează în continuare, mai ales când e vorba de „iubire adevărată”.

Una dintre cele mai recente victime este un bărbat din Ruginoasa, judeţul Iaşi, care munceşte de ceva ani în Anglia în domeniul construcţiilor, căsătorit şi cu doi copii acasă, care a trimis 50.000 de euro în contul unei tinere care l-a abordat pe o reţea de socializare.

Așa-zisaa lor oveste de dragoste a început în urmă cu şapte luni pe TikTok, timp în care persoana care se ascundea în spatele contului a reuşit să-l convingă pe bărbat că este îndrăgostită nebuneşte de el şi să-i câştige încrederea.

„Mi-a scris că mă iubeşte. Şi-a făcut tricou cu mine. Plângea, mă suna de 30-40 de ori pe zi”, le-a povestit ulterior bărbatul poliţiştilor.

„M-a înjurat, că sunt prost”

Ieşeanul nu a putut rămâne indiferent la declaraţiile tinerei, care printre mesaje emoţionante şi promisiuni îi transmitea şi că are nevoie de bani, astfel că în această perioadă de timp i-a trimis diverse sume de bani, mai mici sau mai mari, ajungând la suma de 50.000 de euro.

„Spunea că vrea să fie cu mine. Că e săracă, n-are bani…”, a mai povestit bărbatul.

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs vineri, 10 ianuarie, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie adevarul.ro.

„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km”, a transmis INCDFP.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 91km V de Focșani. 

Ultimul cutremur din zona seismică Vrancea a avut loc la 27 decembrie 2024.

Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului

Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea, scrie adevarul.ro

Donald Trump este primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal. El a fost condamnat pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.

Președintele ales a fost găsit vinovat pentru 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016. 

Judecătorul Juan Merchan a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise. Cu toate că nu va avea o pedeapsă privativă de libertate, Donald Trump va rămâne cu statutul de infractor condamnat.

„Protecția acordată funcției de președinte nu este un factor atenuant. Ele nu reduc gravitatea infracțiunii și nici nu justifică săvârșirea acesteia în niciun fel”, a spus judecătorul.

Președintele ales și avocatul său a strigat că este „o nedreptate”, iar Donald Trump le-a mulțumit amenințător procurorului și judecătorului. 

Inițial, Donald Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. O decizie a Curții Supreme a SUA, dată pe 1 iulie, le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie judecătorul Juan Merchan a decis că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

Miliardarul și deputatul rus ,,care s-ar fi sinucis” în India a fost incinerat în grabă în această țară, fără acordul rudelor
Articolul anterior
Peste 12.000 de morţi după cutremurele din Turcia și Siria
Articolul următor