27 de oameni au murit în timp ce încercau să ajungă din Franţa în Marea Britanie, prin Canalul Mânecii

27 de oameni au murit în timp ce încercau să ajungă din Franţa în Marea Britanie. Este cea mai mare pierdere de vieți omenești prin înec în Canalul Mânecii.

Când echipele de salvare au ajuns la locul tragediei, imaginea din fața ochilor lor era șocantă: din barca gonflabilă mai rămăsese doar un morman de cauciuc gri mototolit, dezumflat, plutitor. De jur împrejur, în apa rece pluteau trupurile fără viață, transmite Digi24.ro.

17 bărbați, șapte femei – dintre care una însărcinată – și trei copii – acesta a fost bilanțul tragediei de miercuri.

Charles Devos, cel care era în nava de salvare, a povestit pentru The Guardian că a scos din apă șase trupuri care pluteau: „Era o femeie, o femeie însărcinată. Un copil mic, poate de 18 ani. Dintre cei pe care i-am scos din apă, nu toți purtau veste de salvare. Cu apa la acea temperatură, hipotermia se instalează rapid.”

Ca majoritatea celor care au încercat să traverseze canalul, și cei 27 au avut probabil foarte puține informații despre riscurile la care se expuneau și au plecat în grabă.

Tragedia de miercuri a fost descrisă de Organizația Internațională pentru Migrație drept cea mai mare pierdere de vieți omenești pe Canal din 2014 încoace.

Cel mai probabil celor 30 de oameni care au fost urcați în barcă miercuri, în jurul prânzului, li s-a spus că vântul era slab și marea liniștită.

Bărci aproape invizibile, în mijlocul unui tsunami

Potrivit lui Bernard Barron, coordonatorul echipelor de voluntari implicați în operațiunile de salvare din regiunea Calais, mai multe scenarii erau posibile. „Canalul este practic o autostradă maritimă. Peste 300 de bărci traversează în fiecare zi. Și unele dintre acele bărci sunt foarte, foarte mari. Nave care transportă containere cu marfă, uriașe”, a spus Barron.

Bărcile contrabandiştilor nu au radar, nici echipamente de siguranță, nici nu sunt luminate. Uneori sunt aproape invizibile.

„Când o barcă gonflabilă mică, precum aceasta traversează pe lângă o astfel de navă uriașă, valurile pot ajunge la doi metri înălțime. Cum trebuie să simtă oamenii dintr-o barcă într-o astfel de situație? Ca într-un tsunami. Deci aceasta este o ipoteză. Este posibilă o coliziune directă. Este posibil un defect fatal de construcție, deoarece aceste bărci sunt foarte ușoare și făcute special, la preț redus, pentru contrabandişti”, a spus Barron.

Primul apel de alarmă a fost primit de centrul de supraveghere și salvare maritimă din Cap Gris-Nez, la ora 14.50. A venit de la căpitanul unui vas de pescuit care a observat trupurile în apă.

Elicopterele și toate navele de salvare au plecat spre locul tragediei. Erau oricum în alertă, deoarece se așteptau la încercări de traversare.

„Din păcate pentru noi, am fost primul echipaj de la fața locului. Primul care a scos cadavrele. Traficanții de migranți le spun acestora că traversează doar un lac. Dar nu este. Chiar nu este”, a afirmat Barron.

Miercuri seara, în timp ce cadavrele erau aduse la țărm și cei doi supraviețuitori au fost duși la spital, în port au fost aprinse lumânări, iar membrii mai multor asociații pentru protecția drepturilor migranților au venit cu pancarte pe care scria „cât de multe (tragedii – n.r.) vor mai fi?”.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, iar curenţii sunt puternici, astfel că bărcile gonflabile supraîncărcate riscă deseori să se scufunde. Deși poliţia franceză împiedică mai multe traversări decât în anii anteriori, fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Marea Britanie a fost oprit doar parţial, devenind una dintre multele surse de tensiune între Paris şi Londra.

În ultimele trei luni, s-a dublat numărul încercărilor de traversare, iar traficanții care organizează aceste acțiuni periculoase nu țin cont nici de frig, nici de temperatura apei.

Traversările aveau loc în special noaptea, în grupuri de câte patru bărci gonflabile în care erau urcați migranții preluați din taberele improvizate în apropiere de Dunkirk. Una dintre ele, mai mare, în care erau 1.000 de migranți, a fost descoperită și dărâmată săptămâna trecută la ordinele ministrului francez de interne, Gérald Darmanin.

Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, a anunțat joi că un al cincilea suspect de trafic de persoane a fost arestat în legătură cu tragedia de miercuri.

Canalul riscă să devină la fel de mortal ca Marea Mediterană, a avertizat Pierre Roques, reprezentant al unui ONG pentru drepturile migranților. „Oamenii mor aici Și pentru că Anglia este chiar vizavi, oamenii vor continua să traverseze”, a spus el.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Moldoveni exploatați în Italia. Badante, zidari și muncitori în agricultură lucrau la negru și plăteau pentru un loc de muncă
Articolul anterior
A murit interpretul și compozitorul Alexandr Gradsky
Articolul următor