49 de oameni, răpuși astăzi de Covid-19

Alte 1302 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 7 cazuri asociate cu contact în afara țării: 2-Germania, 2-Rusia, 1-România, 1-Bulgaria, 1-Italia.

Numărul total de teste efectuate – 7876.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 344563. Din numărul total de cazuri, 21 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (6-medici, 9-asistenți medicali, 6-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2641 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 169 în stare extrem de gravă și 18 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1389 persoane au fost vindecate. În total, 322777 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9063 persoane, iar 12 766 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 7.959: Femeie de 65 de ani din r. Căușeni, internată în IMSP SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cord hipertensiv, encefalopatie, boală renală cronică.

Deces 7.960: Bărbat de 73 de ani din r. Căușeni, internat în IMSP SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cord hipertensiv, encefalopatie, sepsis, anemie cronică, insuficiență renală cronică.

Deces 7.961: Bărbat de 67 de ani din r. Căușeni, internat în IMSP SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cord hipertensiv, encefalopatie, sepsis.

Deces 7.962: Bărbat de 71 de ani din r. Ștefan Vodă, internat în IMSP SR. Căușeni.  Comorbidități: hipertensiune arterială, encefalopatie, cancer al laringelui, traheostomă.

Deces 7.963: Bărbat de 67 de ani din r. Ștefan Vodă, internat în IMSP SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, encefalopatie, cord hipertensiv.

Deces 7.964: Bărbat de 76 de ani din r. Căușeni, internat în IMSP SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cord hipertensiv, encefalopatie, sepsis.

Deces 7.965: Bărbat de 75 de ani din r. Cahul, internat în IMSP SR. Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, insuficiență cardiacă cronică.

Deces 7.966: Femeie de 67 de ani din r. Drochia, internată în IMSP SR. Drochia.

Deces 7.967: Femeie de 61 de ani din r. Cantemir, internată în IMSP SR. Cantemir. Comorbidități: diabet zaharat, angină pectorală.

Deces 7.968: Femeie de 77 de ani din r. Cantemir, internată în IMSP SR. Cantemir. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, encefalopatie.

Deces 7.969: Bărbat de 67 de ani din r. Cantemir, internat în IMSP SR. Cantemir.

Deces 7.970: Bărbat de 79 de ani din r. Cantemir, internat în IMSP SR. Cantemir. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.971: Bărbat de 68 de ani din r. Taraclia, internat în IMSP SR Cahul. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiomiopatie.

Deces: 7.972: Femeie de 67 de ani din mun. Bălți, internată în IMSP SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, angor pectoral, obezitate.

Deces: 7.973: Bărbat de 85 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM “Gheorghe Paladi”. Comorbidități: angor pectoral, hipertensiune arterială.

Deces: 7.974: Femeie de 67 de ani din r. Căușeni, internată în IMSP SR. Căușeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, encefalopatie, obezitate.

Deces: 7.975: Bărbat de 75 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM “Gheorghe Paladi”. Comorbidități: encefalopatie.

Deces: 7.976: Femeie de 71 de ani din r. Sîngerei, internată în IMSP SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.977: Bărbat de 66 de ani din r. Cimișlia, internat în IMSP SR. Cimișlia. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.978: Femeie de 58 de ani din mun. Bălți, internată în IMSP SC. Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, angor pectoral, hipertensiune arterială.

Deces: 7.979: Bărbat de 58 de ani din r. Fălești, internat în IMSP SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, angor pectoral, obezitate.

Deces: 7.980: Bărbat de 68 de ani din mun. Bălți, internat în IMSP SC. Bălți. Comorbidități: glomerulonefrită cronică, uremie.

Deces: 7.981: Femeie de 83 de ani din r. Taraclia, internată în IMSP SR. Cahul. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat, cardiopatie, encefalopatie, sindrom hepatorenal.

Deces: 7.982: Femeie de 63 de ani din r. Cahul, internată în IMSP SR. Cahul. Comorbidități: diabet zaharat, encefalopatie, cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.983: Bărbat de 72 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: edem pulmonar, edem cerebral, angor pectoral, encefalopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.984: Femeie de 72 de ani din r. Florești, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: angor pectoral, hipertensiune arterială, angiopatie diabetică, anemie, pancreatită.

Deces: 7.985: Femeie de 63 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, encefalopatie mixtă.

Deces: 7.986: Femeie de 74 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, encefalopatie.

Deces: 7.987: Femeie de 68 de ani din  mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: encefalopatie, edem cerebral, diabet zaharat.

Deces: 7.988: Bărbat de 70 de ani din  mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: edem cerebral, angor pectoral, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.989: Femeie de 71 de ani din r. Drochia, internat în IMSP SR. Drochia. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.990: Femeie de 63 de ani din  r. Drochia, internată în IMSP SR. Drochia. Comorbidități: obezitate.

Deces: 7.991: Femeie de 67 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hepatită, nefropatie, diabet zaharat.

Deces: 7.992: Bărbat de 68 de ani din r. Anenii Noi, internat în IMSP IMU. Comorbidități: nefropatie, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.993: Bărbat de 68 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: nefropatie.

Deces: 7.994: Bărbat de 71 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială, hepatită reactivă, nefropatie.

Deces: 7.995: Femeie de 75 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, nefropatie, hepatită.

Deces: 7.996: Femeie de 69 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, anemie.

Deces: 7.997: Femeie de 67 de ani din r. Ocnița, internată în IMSP SR. Edineț. Comorbidități: polineuropatie diabetică, diabet zaharat.

Deces: 7.998: Femeie de 75 de ani din r. Briceni, internată în IMSP SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.999: Femeie de 65 de ani din or. Edineț, internată în IMSP SR. Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces: 8.000: Femeie de 48 de ani din r. Ocnița, internată în IMSP SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 8.001: Femeie de 72 de ani din r. Dondușeni, internată în IMSP SR. Edineț. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, nefropatie diabetică, diabet zaharat.

Deces: 8.002: Femeie de 54 de ani din r. Edineț, internată în IMSP SR. Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie diabetică, hipertensiune arterială.

Deces: 8.003: Femeie de 69 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie..

Deces: 8.004: Bărbat de 78 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 8.005: Bărbat de 81 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 8.006: Bărbat de 50 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: obezitate.

Deces: 8.007: Femeie de 78 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Moldovagaz cere 9,39 lei pentru un metru cub de gaze
Articolul anterior
Ninel Revenco: Avem copii nou-născuți infectați cu Covid-19
Articolul următor