Chiar dacă la o primă impresie este greu de crezut, singurătatea poate afecta sănătatea într-un mod extrem de grav. În cadrul unui interviu, dr. Rucha Shrikhande, psiholog consultant la Clinica Ruby Hall, a dezvăluit care sunt cinci afecțiuni pe care le poate cauza lipsa unui partener de viață, scrie unica.ro.
Din nefericire, multe dintre boli sunt greu de tratat, odată ce au fost declanșate. A fi sau a te simți singur, izolat, nu este deloc benefic pentru psihicul tău. Nu doar sufletul și mintea sunt afectate, ci și corpul. Nefericirea cauzată de astfel de stări este transmisă către creier ca un semnal de alarmă care afectează sănătatea. În acest sens, dr. Rucha Shrikhande a făcut o serie de precizări.
5 boli care pot fi activate de singurătate
Printre cele mai comune boli ale singurătății, se numără: bolile de inimă, depresia, anxietatea, diabetul și hipertensiunea arterială. În cadrul unui interviu, un expert în psihologie a dezvăluit cum apare, de fapt, fiecare afecțiune în parte:
Depresia persistentă
Una dintre tulburările grave pe care le poate cauza singurătatea este depresia. Chiar dacă boala nu afectează, propriu-zis, corpul, aceasta afectează sănătatea mentală. Treptat, poate duce la scăderea încrederii și stimei de sine. Mai mult de atât, poate adânci singurătatea în care se află pacientul.
Anxietate socială
Una dintre problemele grave pe care le aduce în atenția publicului medicul specialist este aceea că singurătatea nu doar cauzează boli, ci și poate fi alimentată constant de ele. Astfel, vorbim despre o relație biunivocă între cauză și efect. Odată ce singurătatea acaparează individul, îl poate îmbolnăvi de depresie, dar și de anxietate, în special de cea socială. Afecțiunea este caracterizată prin faptul că duce la frica de a relaționa cu alți oameni, de a ieși în public și poate împiedica individul să facă o mulțime de activități care presupun interacțiune interpersonală.
Boli cardiace care pot apărea din singurătate
Hipertensiunea arterială, atacul de cord și accidentul vascular cerebral pot apărea în cazul persoanelor care se confruntă cu singurătatea. În 29% din cazurile la nivel global, indivizii care se confruntă cu această problemă au făcut accident vascular cerebral. Ca urmare, se pare că tristețea dată de singurătate afectează, la propriu, inima.
Cancer
Biologii au demonstrat faptul că singurătatea declanșează și modificări la nivel hormonal care pot afecta funcțiile vitale ale organismului. Mai mult de atât, schimbările de la nivel celular pot da naștere unor țesuturi care să provoace cancer.
Te poți îmbolnăvi de diabet din singurătate
Ultima din lista de cinci boli amintite de dr. Rucha Shrikhande, psiholog consultant la Clinica Ruby Hall, este diabetul. Riscul de diabet de tip 2 este, de regulă, mai mare la persoanele singure. Mai ales în cazul persoanelor care au și probleme cu greutate, cu atât mai greu este de combătut afecțiunea pentru că pacienții reușesc, cu greu, să piardă în greutate.
„Singurătatea poate fi un efect cauzal și un simptom al multor boli. Sănătatea mintală și sănătatea fizică sunt două fețe ale aceleiași monede. Mulți pacienți care vizitează spitale se datorează psihosomatizării. Înseamnă că nu există probleme sau daune fizice, ci mai mult de ordin psihologic, componentă implicată în ea. Singurătatea poate fi cauzată de 4 preocupări majore – sociale, emoționale, situaționale și cronice”, spune dr. Rucha Shrikhande, psiholog consultant la Clinica Ruby Hall.