60 de milioane de doze de vaccin vor fi nimicite, după ce au fost contaminate

Probleme de contaminare detectate la o unitate de producţie de vaccinuri anti-Covid-19 din SUA, care au determinat distrugerea a milioane de doze de vaccin fabricate de Johnson & Johnson.

O experta OMS a precizat că incidentul de la fabrica din Baltimore (estul SUA) demonstrează că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) este foarte strictă în ce priveşte calitatea şi bunele practici când este vorba de vaccinurile anti-COVID-19.

„Felicităm FDA pentru grija cu care a desfăşurat inspecţiile şi pentru că a suspendat producţia recomandând incinerarea dozelor”, a precizat responsabila OMS.

FDA nu a dat cifre despre cum a afectat producţia problema apărută la fabrica din Baltimore, unde se produc şi vaccinuri pentru AstraZeneca, deşi presa americană vorbeşte despre aruncarea a aproape 60 de milioane de doze de vaccin.

În fabrica din Statele Unite ale Americii unde acestea au fost produse, în luna februarie, a avut loc contaminarea mai multor doze de ser anti-coronavirus. Milioane de doze au fost expediate către mai multe state din Uniunea Europeană și Africa de Sud. Doze de vaccin din același lot problematic au fost expediate și către Canada, informează The New York Times.

Atât vaccinul AstraZeneca, cât și serul Johnson & Johnson sunt produse în același loc. Contaminarea lotului de vaccinuri Johnson & Johnson a avut loc accidental, după ce angajații firmei producătoare de ser anti-coronavirus, de la uzina din Baltimore, au făcut duș și nu și-au schimbat hainele la momentul deplasării între zonele fabricii AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Contagierea accidentală a celor 60 de milioane de vaccinuri a pus compania Emergent BioSolutions în situația de a opri de la distribuție alte aproximativ 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson. Cercetările autorităților au evidențiat că lotul nu respectă calitatea necesară distribuirii sale.

Presa americană a subliniat în luna martie contaminarea unui lot de vaccinuri anti-coronavirus Johnson & Johnson cu un virus inofensiv. Verificările inspectorilor citați de The New York Times arată că prezența virusului utilizat pentru vaccinul AstraZeneca în cadrul unuia dintre loturile de vaccinuri Johnson & Johnson ar fi fost semnalată din luna martie.

sursa

Mii de oameni au participat la Festivalul Pădurii din acest weekend

Reședința prezidențială de la Condrița, a găzduit, în premieră Festivalul Pădurii, un eveniment inedit ce se înscrie armonios în eforturile silvicultorilor și societății de a planta puieți forestieri pentru sporirea suprafețelor împădurite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Festivalul Pădurii vine să promoveze unitatea omului și a naturii și inițiativele frumoase ce contribuie la calitatea mediului și protejarea resurselor naturale.

Una din aceste inițiative este și „Programul Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor”, ce va aduce până în anul 2032 nu mai puțin de 145 000 ha de noi terenuri plantate cu păduri și suprafețe imense cu păduri reabilitate. Proiectul cu ample plantări forestiere este inițiat de Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu și asumat de silvicultori în cooperare cu întreaga societate.

Silvicultorii au avut o prezență activă la Festivalul Pădurii și au vorbit despre rolul fondului forestier, inclusiv prin expoziții în care s-au regăsit produsele pădurii, materiale promoționale și discuții despre campaniile de împădurire și posibilitatea de participare la ele.

Atmosfera a fost amplificată de concerte live, ateliere creative și meșteșugărești, expoziții interesante și multe alte momente ce au promovat ecosistemul forestier și conștientizarea rolului pădurilor. Deși accesul a fot gratuit, participanții au avut posibilitatea să procure bilete speciale pentru ca banii obținuți să fie utilizați la plantările din această toamnă. Într-o perioadă în care problemele de mediu devin tot mai stringente, această solidaritate poate ajuta eforturilor de împădurire și de protejare a mediului înconjurător.

Publicul a savurat la maximum posibilitatea de a cunoaște și discuta despre natură, probleme de mediu și soluții prin implicarea și contribuția fiecărui cetățean. 

„Natura și oamenii s-au întâlnit la reședința de stat de la Condrița. Este unul dintre evenimentele pe care Moldsilva le-a planificat pentru a promova proiectele de protejare a mediului. Nu puteam găsi o altă zi mai potrivită pentru acest festival decât ziua în care specialiștii din silvicultură își sărbătoresc ziua profesională. Oamenii trebuie să înțeleagă importanța pădurilor pentru viața și sănătatea lor”, a spus Victor Durbală, directorul Moldsilva.

CEC invită concurenții electorali la prezidențiale să semneze Codul de conduită

Comisia Electorală Centrală propune pentru consultări prealabile proiectele Codului de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, Codul de conduită este o convenție încheiată între concurenții electorali/participanții la referendum și reprezentanții instituțiilor mass-media privind modul de desfășurare și de reflectare a campaniei electorale, care exclude lezarea demnității și a imaginii concurenților electorali/participanților la referendum.

Pentru ziua de marți, 24 septembrie, Comisia Electorală Centrală va invita reprezentanții participanților la referendum și ai candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, înregistrați de CEC, precum și instituțiile mass-media să semneze Codul de conduită.

Vitezoman, prins cu 170/h pe străzile din Chișinău

Polițiștii de patrulare au stopat un bărbat de 49 de ani, la volanul unui BMW, cu care se deplasa cu viteză excesivă pe strada Calea Ieșilor din sectorul Buiucani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul urmează să fie sancționat cu amendă de până la 5 mii de lei, cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 60 la 90 de zile.

O elevă de 15 ani, în stare de ebrietate avansată, închisă de profesor în sala de sport
Articolul anterior
Scenă dureroasă într-un cimitir. Un bătrânel și-a dat ultima suflare pe mormântul soției sale
Articolul următor