Probleme de contaminare detectate la o unitate de producţie de vaccinuri anti-Covid-19 din SUA, care au determinat distrugerea a milioane de doze de vaccin fabricate de Johnson & Johnson.
O experta OMS a precizat că incidentul de la fabrica din Baltimore (estul SUA) demonstrează că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) este foarte strictă în ce priveşte calitatea şi bunele practici când este vorba de vaccinurile anti-COVID-19.
„Felicităm FDA pentru grija cu care a desfăşurat inspecţiile şi pentru că a suspendat producţia recomandând incinerarea dozelor”, a precizat responsabila OMS.
FDA nu a dat cifre despre cum a afectat producţia problema apărută la fabrica din Baltimore, unde se produc şi vaccinuri pentru AstraZeneca, deşi presa americană vorbeşte despre aruncarea a aproape 60 de milioane de doze de vaccin.
În fabrica din Statele Unite ale Americii unde acestea au fost produse, în luna februarie, a avut loc contaminarea mai multor doze de ser anti-coronavirus. Milioane de doze au fost expediate către mai multe state din Uniunea Europeană și Africa de Sud. Doze de vaccin din același lot problematic au fost expediate și către Canada, informează The New York Times.
Atât vaccinul AstraZeneca, cât și serul Johnson & Johnson sunt produse în același loc. Contaminarea lotului de vaccinuri Johnson & Johnson a avut loc accidental, după ce angajații firmei producătoare de ser anti-coronavirus, de la uzina din Baltimore, au făcut duș și nu și-au schimbat hainele la momentul deplasării între zonele fabricii AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Contagierea accidentală a celor 60 de milioane de vaccinuri a pus compania Emergent BioSolutions în situația de a opri de la distribuție alte aproximativ 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson. Cercetările autorităților au evidențiat că lotul nu respectă calitatea necesară distribuirii sale.
Presa americană a subliniat în luna martie contaminarea unui lot de vaccinuri anti-coronavirus Johnson & Johnson cu un virus inofensiv. Verificările inspectorilor citați de The New York Times arată că prezența virusului utilizat pentru vaccinul AstraZeneca în cadrul unuia dintre loturile de vaccinuri Johnson & Johnson ar fi fost semnalată din luna martie.