7 destinații din lume unde femeile nu au voie să intre

În secolul XXI încă mai există locuri în care accesul femeilor este interzis, iar prezenţa femeilor în aceste colțuri de lume nu este dorită din motive religioase. Iată 7 locuri din lume în care femeile nu au voie să pătrundă.

Mănăstirea Frăsinei

Aflată în comuna Muereasca, la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, Mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România în care accesul femeilor este interzis prin legamânt.

Biserica Mănăstirii Frăsinei poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, ansamblul de clădiri, în formă de cetate, fiind ctitorit de Sfântul Ierarh Calinic. Interdicţia privitoare la femei a fost impusă de duhovnicul şi episcopul Calinic după o periodă de doi ani în care s-a rugat pe muntele sfânt Athos, din Grecia, unde femeile nu au avut niciodată acces. Femeile sunt ţinute la distanţă de mănăstire nu în urma vreunui control riguros, ci de legământul, pe care mulţi îl consideră blestem, lăsat de Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, la 17 ianuarie 1867, şi gravat pe o piatră aşezată la doi kilometri de mănăstire.

Muntele Athos

Poate cel mai cunoscut loc unde femeile nu au voie să păşească, Muntele Muntele Athos sau Muntele Sfânt, a devenit o destinaţie importantă pentru turismul religios, fiind loc de pelerinaj.

O tradiţie străveche numită avaton, care înseamnă „neumblat”, acţionează ca un fel de graniţă naturală a Sfântului Munte dincolo de care femeile nu pot trece. Pe insulă nu se află nici măcar animale de sex feminin, cu excepţia pisicilor, găinilor şi păsărilor sălbatice.

Legenda Sfântului Munte spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de ţărm, toţi idolii din munte au căzut cu feţele la pământ, sfărâmându-se în mii de bucăţi. Maica Domnului a coborât pe mal şi, pentru că i-a plăcut locul, l-a binecuvântat şi L-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea.

Muntele Omine, Japonia

Nici liniştea călugărilor de pe muntele Omine, din Japonia, nu poate fi tulburată de femei. Numai bărbaţilor li se permite să vină în pelerinaj şi să escaladeze muntele pentru a vizita templul de aici. “Accesul femeilor interzis. Regulile Sfântului Munte Ominesan interzic accesul femeilor dincolo de această poartă, potrivit tradiţiilor religioase.

Templul Ominesanji” este mesajul cu care sunt întâmpinaţi vizitatorii la începutul ascensiunii. De peste 1.300 de ani, lucrurile au rămas la fel, iar templul budist nu a a primit vreodată vizitatoare. Accesul femeilor a fost interzis pentru a le face mai uşoară misiunea spirituală călugărilor şi mai ales tinerilor ucenici care trebuie să lase deoparte tentaţiile lumii obişnuite.

Parcul Galaxy, Bavaria

Germania bifează şi ea o un loc în care femeile nu au acces, dar această măsură se aplică spre binele lor.

În parcul Galaxy, din Bavaria, sexul frumos nu are voie să se dea în toboganul X-treme FASER din cauza unor accidente în care femeile s-au rănit în zona genitală. În prezent se lucrează la conceperea unor costume de protecţie care să le permită reprezentantelor sexului frumos să se bucure de opţiunile întregului complex.

Templul Sabarimala, Kerala, India

Acest centru hindus de pelerinaj din muntele vestic Ghat al Indiei adaposteşte templul Sastha. Călugării au stabilit că orice femeie până la vârsta menopauzei, de regulă între 10 şi 50 de ani, nu are voie să intre în lăcaşul de cult, pentru că va întina locul.

Conform credinţei religioase, menstruaţia femeilor este sinonimă cu impuritatea. Tempul este un loc important de pelerinaj, cu o medie de 10 milioane de vizitatori anual.

Mormintele sacre de la Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India

Moscheea Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India, este vizitată zilnic de aproximativ 20.000 de turiști din toate colțurile lumii. Dacă în ceea ce privește religia nu sunt impuse condiții, ei bine, singurele persoane care nu au voie aici sunt femeile.

Nu puține au fost ONG-urile care de-a lungul vremii au evidențiat faptul că femeia este discriminată, însă guvernul indian nu a făcut nicio reglementare în acest sens.

Templele hinduse din Indonezia, India și Bali

Femeile aflate la menstruație nu au voie să intre în bisericile ortodoxe și în templele hinduse din Indonezia, India și Bali. Nu se știe care este modalitatea de selecție și cum își dau seama călugării dacă o femeie este la menstruație sau nu. Cert este că reprezentanta sexului frumos, în acea perioadă a lunii, este considerată impură, necurată, motiv pentru care nu îi este permis accesul.

sursa

Dezastru economic în Transnistria. Krasnoselski acuză Chișinăul

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, acuză Chișinăul de blocadă economică, urmare a șantajului energetic. Or, acest lucru poate duce la tensiuni socio-economice.

Krasnoselski, despre provocări: Suntem capabili să găsim infractorii -  Stiri.md

„Vedem că Chișinăul creează intenționat o criză pe mai multe direcții. În primul rând este vorba de criza gazului. Din cauza reducerii volumului livrărilor, economia republicii se confruntă cu un stres extraordinar, care cu siguranță va afecta starea bugetului. Iar din 21 octombrie, în Transnistria a fost declarată stare de urgență. 

În același timp, Chișinăul blochează cu cinism și capacitatea Tiraspolului de a negocia direct cu furnizorul rus de gaz”, declară Krasnoselski într-un interviu publicat pe site-ul administrației de la Tiraspol, transmite bani.md.

Potrivit lui Krasnoselski, probleme nu sunt doar cu gazul. Sunt obstacole și la importul de bunuri.

„Sunt probleme în aprovizionarea cu cele mai importante bunuri, inclusiv medicamente și produse de protecție a plantelor. Există probleme serioase cu refuzul înregistrării entităților noastre comerciale implicate în activitate economică străină. 

Din motive neîntemeiate suntem deconectați de la tranzacțiile cu numerar. Chișinăul profită de faptul că din 28 februarie toate punctele de control de la granița dintre Transnistria și Ucraina au fost închise, creând bariere artificiale în calea libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor.

Camioanele stau săptămâni sau chiar luni la punctele de control din Moldova din cauza procedurilor administrative și birocratice împovărătoare care încalcă dreptul Transnistriei de a stabili și menține relații economice externe. Pentru companiile noastre sunt create condiții economice dificile.

Este greu de evaluat acțiunile Chișinăului altfel decât ca o încercare de a distruge în mod deliberat economia transnistreană și de a crea o criză socio-economică profundă în republică”, spune liderul de la Tiraspol.

Acesta spune că a trimis opt scrisori președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a soluționa problemele cu care se confruntă Transnistria, însă fără niciun răspuns.

În luna octombrie, Gazprom a redus de două ori livrările de gaz în Republica Moldova. În context, Tiraspoltransgaz a propus o formulă de distribuție a celor 171 de milioane de metri cubi de gaz. Volumul de gaz livrat regiunii din stânga Nistrului – 119 milioane de metri cubi, iar pentru restul teritoriului Republicii Moldova – 52 de milioane de metri cubi.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 milioane de metri cubi/zi, respectiv Chișinăul trimite 2,3 milioane de metri cubi în stânga Nistrului, iar restul sunt destinați malului drept.

Noi imagini din satelit cu fortificațiile rușilor în estul regiunii Herson

Noi imagini surprinse de sateliții Maxar cu fortificațiile și tranșeele rusești din estul regiunii Herson au fost publicate pe rețelele sociale.

Noi imagini din satelit cu fortificațiile rușilor în estul regiunii Herson

Tranșeele și fortificațiile sunt realizate în apropiere de Crimeea și sugerează că liderii militari ruși sunt îngrijorați în legătură cu o posibilă contraofensivă ucraineană care să avanseze spre peninsula ocupată ilegal în 2014, transmite digi24.ro.

De asemenea, rușii au restaurat tranșeele din zona punctului de control Chonhar dintre Crimeea și regiunea Herson.

Rușii au construit și în Lugansk o linie de apărare, cunoscută sub numele de „linia de fortificații Wagner”. 

Din imaginile apărute pe rețelele sociale, se observă că este vorba, în mare parte, despre „arici de beton” și șanțuri antitanc, al căror scop este, teoretic, de a stopa avansul tancurilor sau al blindatelor. 

O astfel de metodă defensivă, folosită în Al Doilea Război Mondial și în perioada sovietică, este în prezent considerată a fi complet anacronică.

Soldații ucraineni dansează pe ritmuri de muzică moldovenească, într-un moment de detensionare. Video viral!

Câțiva soldați ucraineni au fost filmați cum dansează pe ritmuri de muzică moldovenească. Bărbații au făcut-o într-un moment de deconectare de la luptele grele pe care le duc împotriva inamicului.

Video-ul a devenit viral pe internet:

sursa: www.stiri.md

Antonia a fost cerută în căsătorie de Alex Velea. Cum arată inelul de logodnă
Articolul anterior
O moldoveancă ar putea câștiga 1 milion la un show culinar din Rusia
Articolul următor