72 de femei din Moldova au câștigat granturi pentru dezvoltarea propriilor afaceri

72 de antreprenoare au câștigat granturi pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul Programului „Femei în Afaceri”. Acestea au semnat, astăzi, în mod electronic contractele de finanțare.

separator

Antreprenoarele vor dezvolta afaceri inovative, cum ar fi producerea dezinfectanților pentru domeniul medical și HoReCa, produse cosmetice naturale handmade, cărbune pe bază de lemn, jucării personalizate din lemn, instruirea cadrelor didactice, centru de aritmetică mentală și diplomație pentru copii, consultanță în domeniul comunicării, fotolii pliabile personalizate și proiectarea designului landscap.

Finanțarea celor 72 de companii gestionate de femei va crea circa 219 noi locuri de muncă.

Circa 55 % dintre proiectele investiționale care vor accesa finanțare nerambursabilă sunt din domeniul prestării serviciilor, alte 38 % își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare, iar 7 la sută sunt din agricultură și zootehnie.

Dana Golban, una din câștigătoarele acestui concurs va deschide o afacere inovativă în orașul Soroca – un centru de aritmetică pentru copii.

„Perioada pandemică a venit cu multă incertitudine și frică pentru noi, dar în tot acest haos, am aflat despre posibilitatea accesării unui grant în cadrul Programului „Femei în Afaceri”. Sunt nespus de fericită că voi primi această finanțare pentru deschiderea unui centru performant în orașul Soroca. Vom ține cont și de noile tendințe – de a dezvolta o platformă online a afacerii. Îndemn femeile care vor să aibă propria afacere să participe la program. Împreună, putem crea lucruri frumoase la noi acasă”, susține antreprenoarea.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a salutat curajul antreprenoarelor de a iniția o afacere în această perioadă deloc ușoară pentru întreaga societate, dându-le asigurări că statul va crea un mediu economic favorabil pentru a putea să-și implementeze proiectele investiționale.

„Întotdeauna m-a impresionat perseverența, cu care antreprenoarele noastre și-au realizat proiectele, înfruntând toate dificultățile și stereotipurile din societate. Cu acest program dedicat antreprenoriatului feminin, le suntem alături și le oferim un suport real pentru afacerile pe care le-au inițiat”, a spus ministrul Railean.

Amintim faptul că, Apelul 5 de granturi mici din cadrul Programului „Femei în Afaceri” s-a desfășurat în perioada stării de urgență în Republica Moldova (11 martie – 11 aprilie 2020).

La competiție s-au înscris 156 de antreprenoare din toate regiunile țării, care gestionează o întreprindere de la 0 la 24 de luni.

Până în prezent, prin intermediul programului „Femei în Afaceri” au fost finanțate 395 de proiecte investiționale. Suma proiectelor aprobate a fost de 53,94 milioane lei, care a generat 93 milioane lei investiții în economie și a facilitat crearea a peste 1.600 noi locuri de muncă.

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.

Programul este finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

Mărturiile pacienților moldoveni care au câștigat lupta cu infecția Covid-19
Articolul anterior
501 cazuri noi de Covid-19, confirmate în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante