72 de femei din Moldova au câștigat granturi pentru dezvoltarea propriilor afaceri

72 de antreprenoare au câștigat granturi pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul Programului „Femei în Afaceri”. Acestea au semnat, astăzi, în mod electronic contractele de finanțare.

separator

Antreprenoarele vor dezvolta afaceri inovative, cum ar fi producerea dezinfectanților pentru domeniul medical și HoReCa, produse cosmetice naturale handmade, cărbune pe bază de lemn, jucării personalizate din lemn, instruirea cadrelor didactice, centru de aritmetică mentală și diplomație pentru copii, consultanță în domeniul comunicării, fotolii pliabile personalizate și proiectarea designului landscap.

Finanțarea celor 72 de companii gestionate de femei va crea circa 219 noi locuri de muncă.

Circa 55 % dintre proiectele investiționale care vor accesa finanțare nerambursabilă sunt din domeniul prestării serviciilor, alte 38 % își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare, iar 7 la sută sunt din agricultură și zootehnie.

Dana Golban, una din câștigătoarele acestui concurs va deschide o afacere inovativă în orașul Soroca – un centru de aritmetică pentru copii.

„Perioada pandemică a venit cu multă incertitudine și frică pentru noi, dar în tot acest haos, am aflat despre posibilitatea accesării unui grant în cadrul Programului „Femei în Afaceri”. Sunt nespus de fericită că voi primi această finanțare pentru deschiderea unui centru performant în orașul Soroca. Vom ține cont și de noile tendințe – de a dezvolta o platformă online a afacerii. Îndemn femeile care vor să aibă propria afacere să participe la program. Împreună, putem crea lucruri frumoase la noi acasă”, susține antreprenoarea.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a salutat curajul antreprenoarelor de a iniția o afacere în această perioadă deloc ușoară pentru întreaga societate, dându-le asigurări că statul va crea un mediu economic favorabil pentru a putea să-și implementeze proiectele investiționale.

„Întotdeauna m-a impresionat perseverența, cu care antreprenoarele noastre și-au realizat proiectele, înfruntând toate dificultățile și stereotipurile din societate. Cu acest program dedicat antreprenoriatului feminin, le suntem alături și le oferim un suport real pentru afacerile pe care le-au inițiat”, a spus ministrul Railean.

Amintim faptul că, Apelul 5 de granturi mici din cadrul Programului „Femei în Afaceri” s-a desfășurat în perioada stării de urgență în Republica Moldova (11 martie – 11 aprilie 2020).

La competiție s-au înscris 156 de antreprenoare din toate regiunile țării, care gestionează o întreprindere de la 0 la 24 de luni.

Până în prezent, prin intermediul programului „Femei în Afaceri” au fost finanțate 395 de proiecte investiționale. Suma proiectelor aprobate a fost de 53,94 milioane lei, care a generat 93 milioane lei investiții în economie și a facilitat crearea a peste 1.600 noi locuri de muncă.

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.

Programul este finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

Orașul Cahul, desemnat pentru a treia oară Capitala Tineretului

Cahul Capitala Tineretului 2024 și-a intrat în drepturi. Motto-ul de anul acesta al programului este „Uniți prin Acțiune!” inspiră determinare, solidaritate și responsabilitate, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sergiu Gurin, a spus că ministerul încurajează tinerii din țară să fie mult mai activi, pentru că aceștia pun bazele unei societăți educate și prospere.

„Programul Capitala Tineretului asigură o platformă de investiție în tineri și oferă oportunități de implicare civică și dezvoltare comunitară”, a adăugat secretarul de stat.

Directorul Agenției Naționale pentru Tineret, Ion Donea, a menționat că municipiul Cahul este cu un potențial deosebit, poate crea precedente pozitive care să fie replicate în toată țara.

„Ne dorim să investim în tineri, în organizații de tineret, în infrastructură și cel mai important noi trebuie să investim în capacitățile umane. Pe parcursul anului vom dezvolta activități pe dimensiunea de participare, de implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor, pentru că opinia tinerilor contează și ei trebuie sa fie consultați”, a declarat Ion Donea.

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a menționat că pentru municipiu titlul de Capitala Tineretului înseamnă un imbold enorm pentru tot ceea ce înseamnă investiție în activități de tineret.

Capitala Tineretului este un program național elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat de Agenția Națională pentru Tineret. Pentru implementarea acestui program sunt alocați din bugetul de stat peste un milion de lei.

Acest program a fost inițiat în anul 2011. Mai jos vedeți lista tuturor localităților din țară care au obținut acest titlu până acum.

  • 2011 – municipiul Ungheni
  • 2012 – municipiul Cahul
  • 2013 – orașul Ialoveni
  • 2014 – orașul Soroca
  • 2015 – orașul Sângerei
  • 2016 – orașul Ialoveni
  • 2017 – satul Varnița (din raionul Anenii Noi)
  • 2018 – municipiul Cahul
  • 2019 – satul Costești (din raionul Ialoveni)
  • 2020/2021 – satul Sipoteni (din raionul Călărași)
  • 2022 – orașul Ștefan Vodă

Elon Musk recunoaște că ia ketamină împotriva depresiei

Elon Musk a spus că este „aproape întotdeauna treaz” în timpul sesiunilor în care postează târziu în noapte sau, în unele cazuri, foarte devreme, pe platforma sa de socializare, X, scrie CNN. Comentariul miliardarului a fost făcut într-un interviu cu jurnalistul Don Lemon, în timpul căruia Musk a discutat despre utilizarea ketaminei, cu rețetă de la medic, împotriva depresiei, scrie digi24.ro.

Comentariul CEO-ului miliardarului Tesla a fost făcut într-un interviu cu jurnalistul Don Lemon, în timpul căruia Musk a discutat despre utilizarea tratamentului cu ketamină. Musk, care este cunoscut pentru comportamentul său deseori surprinzător, s-a confruntat cu un control în urma unor rapoarte recente despre presupusul său consum de droguri și impactul potențial asupra companiilor sale.

„Sunt momente în care am un fel de… stare chimică negativă în creier, cum ar fi depresia, cred, sau depresia care nu este legată de nicio situație negativă, iar ketamina este utilă pentru a ieși din starea de spirit negativă”, i-a spus Musk lui Lemon. Musk a adăugat că are o rețetă pentru medicament de la „un medic adevărat” și că folosește „o cantitate mică o dată la două săptămâni sau ceva de genul”. Deși Musk a spus că nu bea și nu „știe cum să fumeze marijuana”, el nu a precizat dacă vorbea despre ketamină sau altă substanță când a spus că este „aproape întotdeauna” treaz când postează noaptea târziu.

Musk a postat anterior pe X despre utilizarea pe bază de rețetă a ketaminei, un medicament folosit în principal în spitale ca anestezic, dar care este din ce în ce mai explorat ca un potențial tratament pentru depresie, anxietate și alte afecțiuni de sănătate mintală. Comentariile oferă o perspectivă mai bună asupra utilizării acestui medicament, din partea unuia dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din lume.

Musk a negat că abuzează de medicamente, spunând: „Dacă folosești prea multă ketamină, nu poți să muncești. Am mult de lucru, de obicei am zile de 16 ore de muncă… așa că nu prea am cum să nu fiu alert mental pentru o perioadă lungă de timp.” Musk a spus că crede că depresia lui este genetică și a adăugat că nu consideră că consumul de ketamină îi va afecta companiile sau contractele guvernamentale. „Din punctul de vedere al Wall Street, ceea ce contează este execuția”, a spus el. „Creezi valoare pentru investitori? Tesla valorează aproximativ la fel de mult ca și restul industriei auto combinate… așa că din punct de vedere al investitorilor, dacă iau ceva, ar trebui să iau în continuare.”

Interviul amplu, de 90 de minute, dintre Musk și Lemon, care a declanșat o ceartă între cei doi bărbați și a dus la încheierea unei înțelegeri planificate ca X să-l plătească pe Lemon pentru a posta noul său podcast pe platformă, a acoperit mult mai multe subiecte inclusiv criticile lui Musk la adresa diversității, echității și programelor de incluziune și a noii Tesla Cybertruck. Musk a mai discutat despre publicitatea pe X, care a avut de suferit de când miliardarul a achiziționat compania cunoscută anterior sub numele de Twitter, din cauza creșterii conținutului de ură și controversat de pe platformă. Musk a spus anterior că pe agențiile de publicitate care au părăsit platforma X din cauza preocupărilor legate de conținutul antisemit ar putea „să le ia dracul” și le-a acuzat că au ucis compania.

În interviul cu Lemon, Musk a spus că aproape toți agenții de publicitate ai companiei s-au întors și „este o listă foarte scurtă de agenți de publicitate care nu se întorc pe platformă, iar veniturile noastre din publicitate cresc rapid, veniturile din abonamente cresc rapid și mă simt foarte optimist cu privire la viitorul platformei X.” Totuși, miliardarul a părut neinteresat să ajusteze politicile pentru a liniști agențiile de publicitate care au părăsit site-ul. „Puteți alege unde doriți publicitatea, pe ce doriți să apară publicitatea, dar nu puteți insista asupra cenzurii întregii platforme”, a spus el. „Dacă insistați asupra cenzurii întregii platforme, chiar și acolo unde publicitatea voastră nu apare, atunci evident că nu vă vom dori ca agent de publicitate.”

Consiliul Europei cere tuturor țărilor să nu recunoască alegerea lui Putin și să înceteze orice contact cu acesta

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îndeamnă în unanimitate comunitatea internațională să nu mai recunoască legitimitatea lui Putin în calitate de președinte și solicită tuturor țărilor să înceteze orice contact cu acesta, cu excepția urmăririi păcii și în scopuri umanitare, de exemplu pentru a organiza schimburi de prizonieri sau pentru aducerea acasă a copiilor Ucrainei, a declarat de președintele adunării, grecul Theodoros Rousopoulos într-un comunicat publicat pe siteul Consiliului Europei, scrie mariustoca.ro.

Adunarea Parlamentară va continua să sprijine dezvoltarea unei viziuni alternative pentru Rusia ca țară pașnică, liberă, democratică și responsabilă, care nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinii săi și propriii cetățeni. Ne vom consolida sprijinul pentru opoziția democratică rusă, care împărtășește principiile și valorile Consiliului Europei, pentru apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii independenți și societatea civilă liberă. Vom fi alături de toți cei care îndrăznesc să lupte pentru libertate în Rusia, care condamnă războiul de agresiune împotriva Ucrainei și recunosc pe deplin integritatea teritorială a acesteia.

Libertatea și democrația vor prevala în Rusia!” se închieie comunicatul

Mărturiile pacienților moldoveni care au câștigat lupta cu infecția Covid-19
Articolul anterior
501 cazuri noi de Covid-19, confirmate în Moldova
Articolul următor