8.670 locuri bugetare, oferite pentru învățământul superior. Care sunt domeniile prioritare

Guvernul a aprobat Planurile (comanda de stat) de admitere în învățământul superior cu finanţare de la bugetul de stat pentru anul de studii 2021-2022.

Conform proiectului hotărârii Guvernului, comanda de stat a fost aprobată, în limita alocaţiilor bugetare aprobate în acest scop pentru 8.670 locuri bugetare în total.

Și în acest an, pentru ciclul I  a fost propusă aprobarea Planului de admitere pe domenii generale de studiu pentru a oferi posibilitate universităților să înmatriculeze în funcție de solicitările candidaților, dar și să poată forma grupe academice, conform cadrului normativ.

Conform deciziei, în învățământul superior, la ciclul I – licență, planul de admitere prevede admiterea a 5040 de persoane la 26 domenii generale de studiu și susține prioritar următoarele domenii: Științe ale Educației (1254 – 25% din totalul locurilor bugetare), Inginerie, Tehnologii și Arhitectură (1107 – 24%); Tehnologii ale informației și comunicațiilor (633 – 14%); Medicină (455 – 9,5%); Științe agricole și medicină veterinară (161 – 3,4 %).

La studii superioare de master (ciclul II), se prevede admiterea a 3081 de persoane, mai puțin cu 15 locuri comparativ cu anul trecut, la studii de rezidențiat și secundariat clinic se prevede admiterea a 443 persoane: 433 – la rezidențiat și 10 – la secundariat clinic –  la nivelul anului precedent.

În contextul măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni și combate epidemia virusului COVID-19 în țară, pe de o parte, și lipsei acute de personal medical implicat în controlul și tratamentul infecției, pe de altă parte, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a propus majorarea cu 15 locuri bugetare alocate specialităților medicale la studiile superioare integrate, în limita mijloacelor financiare planificate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției SocialeTotodată, comanda de stat include 262 locuri bugetare cu destinație specială pentru absolvenții școlilor din raioanele de est ale țării.

Întru susținerea dimensiunii sociale în învățământul superior, sunt prevăzute și în acest an facilități pentru anumite categorii defavorizate de candidați – 15 % (756) din numărul total de locuri bugetare sunt alocate acestor persoane, prioritate având tinerii rămași fără ocrotire părintească și cei cu grad de dizabilitate.

De asemenea, pentru onorarea obligațiunilor Republicii Moldova în cadrul contractelor bilaterale încheiate cu diferite țări, se planifică 106 locuri bugetare pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, inclusiv 76 persoane – la studii superioare de licență (ciclul I) și 30 de persoane la studii superioare de master (ciclul II).

Ambasada SUA la Moscova le cere americanilor cu dublă cetățenie să părăsească Rusia: Ar putea fi înrolați pentru războiul din Ucraina

Ambasada Statelor Unite în Federația Rusă își avertizează cetățenii aflați pe teritoriul acestei țări cu privire la riscurile posibile, în contextul anunțului făcut de Vladimir Putin, privind mobilizarea parțială, și le cere să părăsească această țară cât mai curând posibil. Informații detaliate cu privire la situația creată și pericolele care îi pasc pe cetățenii americani, dar și pe cei cu dublă cetățenie se conțin într-un comunicat publicat pe pagina misiunii diplomatice.

„Pe 21 septembrie, guvernul rus a dat start mobilizării cetățenilor săi în forțele armate, în sprijinul invaziei sale în Ucraina. Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a persoanelor cu dublă cetățenie, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să împiedice plecarea lor din Rusia și să înroleze cetățeni cu dublă cetățenie pentru serviciul militar”, avertizează Ambasada Statelor Unite la Moscova.

„Opțiunile de zboruri comerciale sunt extrem de limitate în prezent și sunt adesea indisponibile în termen scurt. Rutele pe uscat cu mașina și autobuzul sunt încă deschise. Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să o faceți cât mai curând posibil. Ambasada SUA are limitări în ceea ce privește capacitatea sa de a asista cetățenii americani, iar condițiile, inclusiv opțiunile de transport, pot deveni brusc și mai limitate”, mai anunță misiunea diplomatică. 

„Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească imediat Rusia, în timp ce rămân opțiunile limitate de călătorie comercială. Departamentul de Stat oferă informații despre călătoriile comerciale pe pagina Informații pentru cetățenii americani din Rusia – Opțiuni de călătorie în afara Rusiei de pe travel.state.gov. Acest site oferă, de asemenea, informații despre cerințele de intrare în țările vecine, procedurile de călătorie cu pașapoartele americane expirate în anumite circumstanțe și cerințele de viză pentru familiile cu membri ai familiei cetățeni americani și ruși.

Evitați toate protestele politice sau sociale și nu fotografiați paza la aceste evenimente. Autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații”, se mai subliniază în comunicat.

Expert militar ucrainean: Armele nucleare ale lui Putin sunt vechi și neîntreținute și ar putea exploda chiar în Rusia

Armele nucleare cu care tot amenință Vladimir Putin s-ar putea să afecteze însăși Rusia, iar dictatorul de la Kremlin o știe foarte bine, susține specialistul militar ucrainean Aleksandr Kovalenko. Acesta a explicat motivele pentru care el crede că Putin nu va recurge la armele nucleare, iar amenințările lui sunt mai mult pentru „uz intern”, scrie b1tv.ro.

Nuclear blackmail': Deconstructing Putin's latest strategic gamble in  Ukraine | CBC News

Specialistul susțiune că aceste arme sunt vechi, din perioada sovietică, și neîntreținute, căci corupția din Rusia a ajuns și în acest domeniu. Asta înseamnă că există șanse considerabile ca aceste arme să nu-și atingă ținta, ba chiar să explodeze deasupra Rusiei sau chiar pe teritoriul rus, la lansare.

„Vladimir Putin cunoaște arsenalul nuclear al Rusiei și e conștient că aceste rachete sunt vechi, din perioada sovietică, și nu mai există în producție din anii ’80. În plus, ele trebuiau întreținute și inspectate tehnologic constant, lucru care nu s-a întâmplat din cauza corupției din Rusia.

În plus, un număr mare din aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor”, a declarat Kovalenko, potrivit Fakty.

Expertul a ținut să sublinieze că toate acestea sunt confirmate de rapoartele privind rezultatele exercițiilor de vara trecută, când a fost testată capacitatea acestor tipuri de arme. Potrivit documentelor, armele nucleare ale Rusiei nu pot garanta distrugerea unei ținte din afara granițelor deoarece pot apărea „surprize tehnice”, inclusiv ca armele în cauză să explodeze la sol.

Încă un motiv pentru care Kovalenko nu crede în amenințările lui Putin cu folosirea armelor nucleare

În discursul său din 21 septembrie, prin care anunța mobilizarea parțială în Rusia, Putin a insistat că amenințările sale cu folosirea armelor nucleare nu sunt o cacealma. Aleksandr Kovalenko, în schimb, crede că fix asta sunt.

În opinia specialistului, Putin lansează astfel de discursuri strict pentru „consumul intern”, căci vrea să-i convingă pe ruși că țara lor încă mai are o „armă-minune” de care se teme întreaga lume. „E doar propagandă, nimic mai mult”, a continuat el.

În sprijinul afirmațiilor sale, el a spus de data aceasta că folosirea armelor nucleare va afecta nu doar teritoriul Ucrainei, ci și Rusia însăși sau chiar un stat NATO, în funcție de cum se va răspândi radiația după impact. Dacă va fi afectat măcar un singur stat NATO, asta va fi suficient ca alianța să invoce Articolul 5 din tratat și țările membre să reacționeze militar.

Certificatele de cazier vor putea fi livrate la domiciliu prin intermediul MDelivery

Certificatele de cazier judiciar, cazier detaliat și cel contravențional (pierderea actelor de înmatriculare a unității de transport, informațiile privind accidentele rutiere și altele) vor fi la un click distanță de solicitant. Cetățenilor le va fi oferită posibilitatea să solicite livrarea la adresa indicată a rezultatelor serviciilor publice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne.

În curând, MAI va implementa acest serviciu de calitate, rapid, eficient și la îndemâna oamenilor pentru a facilita relația cu autoritățile publice în procesul de obținere a unor documente, scrie Bizlaw.md.

Astfel, cu ajutorul serviciului MDelivery, cetățenii vor dispune de posibilitatea de a solicita online inclusiv și livrarea documentului, concomitent cu comanda serviciului respectiv.

Modernizarea acestui serviciu este parte a Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030, care a fost elaborată având ca pilon interesul superior al cetățeanului și binele acestuia.

Mihai Ghimpu așteaptă ca Maia Sandu să-i majoreze pensia: 6.000 e pensie?
Articolul anterior
Hackerii au atacat Curtea de Conturi din Chișinău. Toate bazele de date publice au fost distruse
Articolul următor