9 mai: Rusia organizează parada de Ziua Victoriei sub amenințarea atacurilor cu drone

Rusia sărbătoreşte, marţi, aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial cu o paradă în Piaţa Roşie, în condiţii de securitate sporită, după o serie de atacuri cu drone, inclusiv asupra cetăţii Kremlinului.

Vladimir Putin, ministrul Apărării şi alţi oficiali de rang înalt sunt aşteptaţi să treacă în revistă parada din Piaţa Roşie, care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale şi trupe în marş, transmite știrileprotv.ro.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, când oamenii comemorează sacrificiile uriaşe făcute de Uniunea Sovietică în timpul aşa-numitului Marele Război Patriotic din 1941-45, în care au murit aproximativ 27 de milioane de cetăţeni. Această aniversare este cu atât mai încărcată emoţional cu cât Rusia deplânge miile de soldaţi ucişi în războiul de aproape 15 luni din Ucraina, care nu dă semne că s-ar încheia.

Rusia este, de asemenea, afectată de atacurile cu drone, inclusiv unul asupra Kremlinului la 3 mai, despre care a spus că a fost o încercare de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin. Ucraina, care este aşteptată în curând să lanseze o contraofensivă pentru a recuceri terenul, neagă implicarea.

Oficiali de top vor lua parte la parada de la Moscova

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor de inspiraţie „nazistă” – cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Hitler a invadat-o în 1941.

Kievul spune că acest lucru este absurd şi acuză Rusia că se comportă ca Germania nazistă, purtând un război de agresiune neprovocat şi confiscând teritoriul ucrainean.

Putin, ministrul său al Apărării şi alţi oficiali de rang înalt sunt aşteptaţi să treacă în revistă parada din Piaţa Roşie, care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale şi trupe în marş.

Cu toate acestea, reflectând preocupările sporite în materie de securitate cauzate parţial de atacurile cu drone, autorităţile au anulat tradiţionalul survol aerian. Au existat, de asemenea, rapoarte potrivit cărora mai puţini soldaţi şi mai puţin echipament militar se vor alătura paradei din acest an, deoarece conflictul din Ucraina are un impact puternic asupra oamenilor şi echipamentelor.

Autorităţile din întreaga ţară au anulat procesiunile „Regimentului Nemuritor”, în care oamenii poartă portretele rudelor care au luptat împotriva naziştilor.

Putin va ţine un discurs în Piaţa Roşie, unde i se vor alătura liderii mai multor foste republici sovietice. În discursul de anul trecut, el nu a făcut nicio menţiune despre Ucraina, dar a criticat alianţa militară NATO pentru că s-a extins până la graniţele Rusiei şi a salutat eroismul sovietic în rezistenţa împotriva lui Hitler. De atunci, Finlanda – care se învecinează cu Rusia – a aderat şi ea la NATO.

Kremlinul învinuiește Ucraina

„Fie ca nimeni să nu mai încalce vreodată graniţele sacre ale Patriei noastre”, a declarat patriarhul Kirill, şeful puternicei Biserici Ortodoxe Ruse şi un aliat apropiat al lui Putin, în timp ce a depus luni flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din centrul Moscovei.

„Dar pentru ca acest lucru să fie aşa, ţara noastră trebuie să fie puternică, deoarece o ţară care se teme nu este atacată”.

Întrebat luni despre anularea unor evenimente de Ziua Victoriei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe Ucraina: „Când avem de-a face cu un stat care este de facto un sponsor al terorismului, atunci este mai bine să luăm măsuri de precauţie”.

Pe lângă atacul asupra complexului de la Kremlin, Moscova acuză Ucraina şi pentru atacurile cu drone de săptămâna trecută asupra unor depozite de combustibil, trenuri de marfă şi multiple obiective din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o cu forţa de la Ucraina în 2014, relatează Reuters, citată de News.ro.

Doi ucraineni, fugiți de război, salvați la frontiera Republicii Moldova: Unul era rănit și epuizat

În data de 22 februarie 2025, patrula mobilă a SPF Larga, aflată în misiune de supraveghere a frontierei de stat, a identificat un cetățean străin aflat în stare de disperare și speriat în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul discuției, bărbatul a dezvăluit că fratele său, fugar din calea războiului, se afla în apropiere, rănit și epuizat. Împreună, traversaseră un traseu dificil și periculos, riscându-și viețile pentru a intra ilegal în R. Moldova.

Ca urmare, fratele a alunecat și a suferit o fractură gravă la gleznă, iar din cauza durerii, acesta nu se putea deplasa. 

Cu promptitudine și umanitate, polițiștii de frontieră au solicitat asistență medicală și au acordat primul ajutor, oferind sprijin bărbatului rănit.

În timpul documentării, cei doi cetățeni ucraineni au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova. 

În continuare polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord cercetează cazurile sub toate aspectele legale pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.

Acest incident subliniază nu doar vigilența și profesionalismul Poliției de Frontieră, ci și devotamentul lor față de valorile umane. În fiecare zi, acești oameni își asumă responsabilitatea de a proteja frontierele țării, dar și de a oferi sprijin celor aflați în nevoie.

Ghinion pentru trei pasageri sosiți din Cehia: Au rămas fără circa 70.000 de euro pe care nu i-au declarat în vamă

Ofițerii Serviciului Vamal, în colaborare cu procurorii PCCOCS, anunță cercetarea penală a unei tentative de contrabandă cu peste 69.000 euro, comise de trei pasageri sosiți în Moldova din Cehia, prin postul vamal Leușeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bănuiții cu vârste de 25, 36 și 37 de ani au fost depistați în vamă cu sume de peste 20.000 de euro, pe care nu i-au declarat. Prin urmare, oamenii legii au pornit investigarea schemei infracționale din perspectiva acționării comune a celor trei, în baza unui plan. Ulterior, au fost desfășurate șapte percheziții în Chișinău și în afara acestuia, pentru acumularea probelor suplimentare.

Sumele bănești rămân indisponibilizate ca și probe în dosarul penal, iar cercetarea pe caz continuă, inclusiv pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

VIDEO! Persoane care să dădeau ”cu dizabilități”, dar perfect sănătoase, prinse la cerșit pe străzile Chișinăului

Poliția capitalei desfășoară acțiuni de combatere a cerșetoriei frauduloase, identificând persoanele care induc în eroare trecătorii prin simularea dizabilitǎții sau prezentarea de informații false despre starea lor de sănătate, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Numai de la începutul acestui an au fost identificate 22 de persoane care au recurs la astfel de practici, fiind întocmite 26 de procese-verbale contravenționale pentru simularea dizabilităților și 5 pentru cerșetorie bazată pe informații eronate despre afecțiuni grave sau necesitatea unor intervenții medicale costisitoare.

Un exemplu relevant este cel al unui bǎrbat ( primul în video) care, deși sancționat de 9 ori, continuă să inducă în eroare trecătorii prin simularea unei dizabilități și solicitarea de ajutor financiar. Polițiștii au ridicat de la acesta patru scaune cu rotile utilizate pentru a obține venituri ilegale.

În context, îndemnăm cetățenii care observǎ astfel de cazuri, să apeleze la numărul unic de urgență 112, pentru a sesiza autoritățile competente.

Menționăm că deseori, sub masca omului care cerșește poate fi un escroc, iar în spatele lui poate să stea o grupare infracțională.

O bătrână a cerut ajutor de la Maia Sandu la evenimentul de comemorare
Articolul anterior
Astăzi are loc prima semifinală la Eurovision! Iată cum pot vota moldovenii stabiliți în afara țării
Articolul următor