A 10-a zi de boală. Deputata Arina Spătaru a vorbit despre simptomele pe care i le-a provocat coronavirusul

Deputata Arina Spătaru și soțul ei, s-au infectat cu virusul Covid-19, potrivit acesteia sursa infecției ar fi venit din parlamentul R. Moldova, după ce anterior alți angajați de aici au fost confirmați pozitiv. Într-o postare pe o rețea de socializare, deputata a vorbit despre simptomele pe care i le-a cauzat virusul.

separator

„Vineri noaptea, 4-5 iunie, când am simțit un frig prin somn, primul gând al meu a fost: am COVID. Am măsurat febra, era 37,6 și tare mă durea capul. Tuse nu aveam, doar o stare, de parcă m-a trecut tancul din centrul Bălțiului.

Dis-de-dimineață, după ce s-a trezit familia, am anunțat că am febră și pentru că noi avem posibilitatea să dormim în camere separate, nu mi-a fost complicat să mă izolez. Trebuia doar să anunț cod roșu în familie și să reiterez regulile de igiena sporită la toată lumea. Pasul doi a fost testul, care a confirmat a doua zi temerile mele. Pasul trei: am sunat medicul-infecționist, medicul de familie din Bălți și am organizat testarea celorlalți membri ai familiei”, scrie deputata.

Aceasta a menționat că se tratează cu paracetamol, antivirale și vitamina C.

„Paracetamol și antivirale, ceai mult mult mult, vitamina C și monitorizarea temperaturii la 7:00; la 14:00; la 20:00. Paralel, pentru cei după 40 se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale. Deci, este important ca să avem în casă un tonometru. În primele zile tensiunea arterială e ridicată.

După ce am aflat că soțul tot este pozitiv, am informat iarăși medicul de familie. Este important să fim în legătură directă cu el, pentru că pe parcursul zilelor apar diferite simptome și doar medicul poate să-ți ofere recomandările corespunzătoare. Credeți-mă, am aflat multe lucruri noi de la doamna doctor!”, a menționat Arina Spătaru.

„Ceea ce este specific COVID-ului, este starea de epuizare completa, pe care o am și azi, dar medicii recomandă să ne mișcăm, măcar prin cameră, dacă nu avem ieșire în curtea casei la sol sau un balcon.

Și geamurile să fie deschise, chiar daca ai senzația de frig. Acest lucru m-a salvat de insuficiența de oxigen. Al treilea utilaj necesar, în cazul când ești pacient COVID este Pulso-oximetru, care te ajută
să-ți evaluezi starea generala, măsurând nivelul oxigenului din sânge. Este și un fel de terapie psiho-emoţională, pentru că atunci, când începi să te sufoci în panică, el foarte calm îți arată, că problema e in alta parte și tu ai oxigenul normal.

Un lucru important: îmi era frică. Mai ales noaptea. Simțind că-mi pierd raționamentul, cedând emoțiilor, am înțeles că este important să rămâi rece, calm și să te încredințezi în totalitate lui Dumnezeu. El știe ce poți duce și-ți dă exact ceea ce vei izbuti să înfrunți.

Și ce este important! Am fost atentă la semnalele pe care mi le trimitea corpul meu: simptome diferite, curioase pe alocuri, indicii clare, care mă direcționau și mă ajutau să-mi aleg tratamentul, cu participarea medicului, desigur.

Sunt o fire energică, am grijă mereu de cum mă hrănesc și nu am obiceiuri proaste. Asta m-a ajutat că sa ajung în ziua a 10- cea și să înțeleg, că merg spre bine. Măcar că știu că coronavirusul atacă toate organele și în timpul apropiat pot să am o surpriză neplăcută de la unul sau altul. Și mai sunt cercetări, care vorbesc despre faptul că, deseori, sistemul imunitar al organismului, în dorința de a-l salva de virus, reacționează exagerat, uneori mai letal că însuși COVID-ul.

O informare corectă, la rece, din surse demne, te ajută sa fii atent la ce ți se întâmplă, iar credința te ajuta sa fii sigur, că totul va fi bine!Multa sănătate, dragii și dragele mele. Aveți grijă de voi și fiți atenți/atente la semnale! Și totul va fi bine,” a mai scris Arina Spătaru.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Republica Moldova, acord de securitate cu Marea Britanie

Președinta Maia Sandu a discutat azi cu șeful diplomației britanice, David Lammy, despre aprofundarea relațiilor bilaterale, stabilitatea regională și consolidarea democrației în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În cadrul întrevederii, șefa statului a salutat progresul pe marginea acordului privind recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, o prioritate pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Regatul Unit. Președinta Maia Sandu a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul oferit în modernizarea economiei Moldovei, inclusiv în domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma justiției și tranziția energetică: „Un parteneriat economic solid contribuie nu doar la prosperitatea noastră, ci și la consolidarea democrației și rezilienței țării,” a subliniat Președinta.

Discuțiile au abordat, de asemenea, perspectivele economice, iar șefa statului a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor comune pentru a stimula schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Unit. Eliminarea taxelor vamale pentru mai multe produse agricole moldovenești și prelungirea acordului de liber schimb până în 2029 oferă un potențial semnificativ pentru extinderea exporturilor moldovenești, iar cooperarea pentru valorificarea acestor oportunități rămâne o prioritate.

Discuțiile s-au concentrat și pe situația de securitate din regiune, cu accent pe sprijinul internațional pentru Ucraina. Președinta Maia Sandu a subliniat că rezistența Ucrainei apără nu doar libertatea sa, ci și stabilitatea întregii regiuni. „Stabilitatea în regiune este esențială pentru siguranța cetățenilor noștri și dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat șefa statului.

O imagine fabuloasă cu ploaia, surprinsă în Chișinău
Articolul anterior
Foto! 17 torturi incredibile pe care nu îți vine să le mănânci!
Articolul următor