Deputata Arina Spătaru și soțul ei, s-au infectat cu virusul Covid-19, potrivit acesteia sursa infecției ar fi venit din parlamentul R. Moldova, după ce anterior alți angajați de aici au fost confirmați pozitiv. Într-o postare pe o rețea de socializare, deputata a vorbit despre simptomele pe care i le-a cauzat virusul.
„Vineri noaptea, 4-5 iunie, când am simțit un frig prin somn, primul gând al meu a fost: am COVID. Am măsurat febra, era 37,6 și tare mă durea capul. Tuse nu aveam, doar o stare, de parcă m-a trecut tancul din centrul Bălțiului.
Dis-de-dimineață, după ce s-a trezit familia, am anunțat că am febră și pentru că noi avem posibilitatea să dormim în camere separate, nu mi-a fost complicat să mă izolez. Trebuia doar să anunț cod roșu în familie și să reiterez regulile de igiena sporită la toată lumea. Pasul doi a fost testul, care a confirmat a doua zi temerile mele. Pasul trei: am sunat medicul-infecționist, medicul de familie din Bălți și am organizat testarea celorlalți membri ai familiei”, scrie deputata.
Aceasta a menționat că se tratează cu paracetamol, antivirale și vitamina C.
„Paracetamol și antivirale, ceai mult mult mult, vitamina C și monitorizarea temperaturii la 7:00; la 14:00; la 20:00. Paralel, pentru cei după 40 se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale. Deci, este important ca să avem în casă un tonometru. În primele zile tensiunea arterială e ridicată.
După ce am aflat că soțul tot este pozitiv, am informat iarăși medicul de familie. Este important să fim în legătură directă cu el, pentru că pe parcursul zilelor apar diferite simptome și doar medicul poate să-ți ofere recomandările corespunzătoare. Credeți-mă, am aflat multe lucruri noi de la doamna doctor!”, a menționat Arina Spătaru.
„Ceea ce este specific COVID-ului, este starea de epuizare completa, pe care o am și azi, dar medicii recomandă să ne mișcăm, măcar prin cameră, dacă nu avem ieșire în curtea casei la sol sau un balcon.
Și geamurile să fie deschise, chiar daca ai senzația de frig. Acest lucru m-a salvat de insuficiența de oxigen. Al treilea utilaj necesar, în cazul când ești pacient COVID este Pulso-oximetru, care te ajută
să-ți evaluezi starea generala, măsurând nivelul oxigenului din sânge. Este și un fel de terapie psiho-emoţională, pentru că atunci, când începi să te sufoci în panică, el foarte calm îți arată, că problema e in alta parte și tu ai oxigenul normal.
Un lucru important: îmi era frică. Mai ales noaptea. Simțind că-mi pierd raționamentul, cedând emoțiilor, am înțeles că este important să rămâi rece, calm și să te încredințezi în totalitate lui Dumnezeu. El știe ce poți duce și-ți dă exact ceea ce vei izbuti să înfrunți.
Și ce este important! Am fost atentă la semnalele pe care mi le trimitea corpul meu: simptome diferite, curioase pe alocuri, indicii clare, care mă direcționau și mă ajutau să-mi aleg tratamentul, cu participarea medicului, desigur.
Sunt o fire energică, am grijă mereu de cum mă hrănesc și nu am obiceiuri proaste. Asta m-a ajutat că sa ajung în ziua a 10- cea și să înțeleg, că merg spre bine. Măcar că știu că coronavirusul atacă toate organele și în timpul apropiat pot să am o surpriză neplăcută de la unul sau altul. Și mai sunt cercetări, care vorbesc despre faptul că, deseori, sistemul imunitar al organismului, în dorința de a-l salva de virus, reacționează exagerat, uneori mai letal că însuși COVID-ul.
O informare corectă, la rece, din surse demne, te ajută sa fii atent la ce ți se întâmplă, iar credința te ajuta sa fii sigur, că totul va fi bine!Multa sănătate, dragii și dragele mele. Aveți grijă de voi și fiți atenți/atente la semnale! Și totul va fi bine,” a mai scris Arina Spătaru.