Protestele împotriva deciziei guvernului georgian de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2028 continuă, ajungând la a cincea zi consecutivă. În Tbilisi și alte orașe mari, precum Batumi, Kobuleti și Ozurgeti, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi, potrivit relatărilor presei locale și internaționale, scrie moldova1.md.
La Tbilisi, protestatarii au ridicat baricade pe bulevardul Rustaveli, iar în fața Parlamentului s-au înregistrat confruntări dure cu forțele de ordine, notează DW.Poliția a utilizat gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade fumigene pentru a dispersa mulțimea. În semn de protest, manifestanții au folosit artificii și au lovit barierele de fier ale Parlamentului. Ministerul de Interne al Georgiei a justificat intervenția, declarând că „mitingul a depășit limitele unei adunări pașnice”.
Până acum, autoritățile au reținut 224 de persoane în primele patru zile de proteste. Acțiunile continuă să fie marcate de ciocniri violente și măsuri stricte de securitate.
Premierul Irakli Kobakhidze a declarat luni, 2 decembrie, că „integrarea europeană a Georgiei nu este abandonată, ci va continua cu eforturi maxime”. Cu toate acestea, el a exclus negocierile cu opoziția. Pe de altă parte, președintele Salome Zurabișvili, care s-a alăturat protestatarilor în prima zi, a criticat dur guvernul, acuzându-l că servește interesele rusești. „Mesajul este clar: redă-mi vocea, redă-mi viitorul european!”, a scris ea pe rețelele sociale.
Manifestațiile au izbucnit pe 28 noiembrie, după ce premierul Kobakhidze a anunțat că negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor fi suspendate până la sfârșitul anului 2028. Decizia a fost primită cu indignare de societatea georgiană, care consideră integrarea europeană un obiectiv strategic al țării.
Deși guvernul încearcă să calmeze situația, protestele par departe de a se încheia, iar viitorul stabilității politice în Georgia rămâne incert.