A decedat Valeriu Mițul, participant al Războiului de pe Nistru și fost primar al satului Corjova

Valeriu Mițul, fost primar al satului Corjova și participant al Războiului de pe Nistru a decedat în această dimineață din cauza unor probleme de sănătate. În anul 2011, fostul primar a suferit un atac de cord, survenit în urma unui conflict cu miliția transnistreană. De atunci, inima i-a slăbit, iar starea sa de sănătate s-a agravat, scrie TV8.

Valeriu Mițul a fost pe baricade de la primele ciocniri din regiunea transnistreană și a rămas pe baricade până astăzi, fiind unul din principalii contestatari ai regimului de la Tiraspol și al posturilor ilegale de trecere în stânga Nistrului.

Satul său de baștină, Corjova a fost cea mai afectată localitate de război. Aici au murit 61 de oameni, iar 800 de case au fost distruse. Timp de opt ani, Valeriu Mițul a fost și primar al satului Corjova, timp în care a devenit un personaj incomod pentru așa-zisele autorități de la Tiraspol.

În data de 5 mai 2021, Valeriu Mițul a fost reținut împreună cu soția și sora acestuia de pretinșii grăniceri transnistreni. Aceștia i-au ridicat actele de identitate și au refuzat să explice motivele. Totuși, fiind un activist civic pentru drepturile omului, Valeriu Mițul a sesizat autoritățile, dar și avocații din Asociația Promo-Lex. După aceste acțiuni, reprezentanții pretinselor posturi vamale din regiune și-au cerut scuze și i-au returnat actele de identitate.

Fostul participant al Războiului de pe Nistru a avut parte de mai multe conflicte de-a lugul vieții cu administrația nerecunoscută de la Tiraspol, el fiind un adevărat patriot al Republicii Moldova.

Grădina Zoologică rămâne deschisă pentru vizitatori
Articolul anterior
Universitatea de Stat din Moldova împlinește 75 de ani de la fondare
Articolul următor
Alte articole interesante