Termenul de valabilitate al semnăturii electronice a fost extins până la cinci ani. Un anunț în acest sens a fost făcut, astăzi, 14 decembrie de către vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, în cadrul unei conferințe de presă. Prin urmare, utilizatorii care dețin la moment o semnătură electronică pot prelungi termenul de valabilitate până la cinci ani, scrie realitatea.md.
„Semnătura electronică oferă siguranța de care avem nevoie în mediul online. Prin urmare, extinderea valabilității a certificatului cheii publice este posibil deja începând de astăzi prin intermediul portalului online semnătura.md. Trebuie doar să depuneți această solicitare de a beneficia de acest serviciu” a spus Gheorghe Pantaz, șeful Direcției Tehnologii Informaționale, Serviciul Tehnologiei Informației și Securitate Cibernetică
În Parlament a fost aprobat în primă lectură legea serviciilor publice care prescrie că serviciile se vor presta preponderent în format electronic, iar rezultatul servicile va fi preponderent nematerial, adică document electronic.
„Venim cu niște soluții noi pentru cetățeni. Noi în Republica Moldova avem câteva tipuri de semnături pe care putem să le utilizăm. Există buletinul electronic, pentru mediul de afaceri este Tokenul USB, care are certificate digitale pe ele, există semnătura electronică din 2012. Toate aceste lucruri nu descătușează oamenii, în măsura în care ne dorim, pentru a utiliza semnăturile pe larg și să genereze tranzacții electronice în contextul serviciilor electronice. De aceea facem un pas pentru a îmbunătăți această situație”, a spus vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.
Prețul pentru o semnătură electronică pe un termen de până la cinci ani va costar 650 de lei. Menționăm că semnătura electronică până în prezent a avut o valabilitate de până la doi ani.