A fost creat un centru unic la Cancelaria de Stat | Unica.md

A fost creat un centru unic la Cancelaria de Stat

A fost creat un centru unic la Cancelaria de Stat, anunță Guvernul, pe canalul ”Prima sursă”.

Așadat, acesta va coordona:

donațiile
cazarea
oferirea de servicii sociale

Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în urma unei ședințe la Guvern cu conducătorii instituțiilor de stat.

Imagini spectaculoase: Peste 100 de căprioare, surprinse într-o pădure din Moldova

Peste 100 de căprioare au fost surprinse într-o fâșie forestieră din Republica Moldova. Imaginile video au fost publicate pe rețelele sociale de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Potrivit ministrului, căprioarele au fost văzute în cadrul unei rezervații naturale din Republica Moldova, transmite Știri.md.

„Rezervația Naturala „Plaiul Fagului” – locul unde natura își spune povestea. Peste 100 de căprioare ne arată cât de bogată este această oază de viață. Este responsabilitatea noastră să o păstrăm astfel”, a menționat Sergiu Lazarencu.

Comandantul Brigăzii Fulger, Ion Bucliș, a câștigat un proces împotriva MAI cu repunerea în toate drepturile

Comandantul Brigăzii Fulger, Ion Bucliș, a câștigat în prima instanță litigiul împotriva Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Instanța a anulat ordinul din 16 noiembrie 2023 cu privire la sancţionarea sa disciplinară, cu repunerea în toate drepturile. Hotărârea cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile din data pronunțării dispozitivului hotărârii, scrie anticoruptie.md.

În iulie 2024,  Bucliș a pierdut la Curtea de Apel Chișinău procesul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). În timp ce Bucliș declară că nu a avut intenția să ascundă informațiile despre venituri și cheltuieli, ANI insistă că diferența depistată, în valoare de aproape 300 de mii de lei, nu poate fi motivată prin „omisiunea din greșeală”.

Potrivit sesizării recepționată de ANI, „Bucliș Ion, pe parcursul anilor fiscali 2020-2022, a obținut cu drept de proprietate mai multe bunuri imobile, precum și cadouri sub formă de mijloace financiare impunătoare. La fel, pe parcursul anului 2022, familia Bucliș a obținut un venit din înstrăinarea activităților, servicii spălătorie auto SRL Real Wash, în sumă de 40.000 euro, societate care nu se regăsește în declarațiile depuse anterior de către subiectul declarării”. 

În cadrul verificării prealabile, inspectorul de integritate a contrapus datele incluse în declarațiile de avere și cele din sistemele informaționale, stabilindu-se faptul că informațiile prezentate în sesizare „practic se adeveresc”. Drept urmare, inspectorul a dispus inițierea controlului declarațiilor de avere și interese personale. 

„Analizând informațiile din sesizare, datele generate de către sistemele Informaționale, coroborându-le cu normele de drept material enunțate supra, în raport cu cazul sesizat, se constată bănuiala rezonabilă de încălcare a regimului juridic al declarării averilor și intereselor personale în partea dlui Bucliș Ion, în raport cu circumstanțele cazului sesizat”, se arată în procesul-verbal de inițiere a controlului emis de ANI.   

În urma verificării veniturilor și cheltuielilor familiei Bucliș pentru anul 2020, ANI a stabilit o disproporționalitate în valoare de aproape 134 mii lei. Pentru anul 2023, inspectorul ANI a atestat  o altă discrepanță între venituri și cheltuieli, de peste 157 mii lei. 

Într-o notă explicativă expediată ANI, Ion Bucliș a spus că nu a ascuns în mod intenționat veniturile constatate, ci pentru că nu ar fi știut despre „existența lor” sau au fost „omise din greșeală”.

În 2020, Ion Bucliș a fost numit șef al Secției nr. 3 a Inspectoratului General al Poliției. Pe 1 ianuarie 2022 – comandant al Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger.

Moldova va face schimb de date cu alte țări pentru verificarea averilor și intereselor

Republica Moldova va face schimb de date cu alte state pentru verificarea declarațiilor de avere și interese depuse de funcționarii publici. Guvernul a aprobat un proiect care prevede un mecanism care vine să creeze condiții pentru identificarea și investigarea proprietăților, afacerilor sau conturilor bancare deținute de funcționarii publici în străinătate, transmite IPN.

Este vorba despre ratificarea Tratatului internațional pentru schimb de date pentru verificarea declarațiilor de avere. Astfel, noile norme permite schimbul de informații între instituțiile de integritate din Moldova și ale celorlalte țări semnatare.Potrivit Ministerului Justiției, unii funcționari publici evită, în prezent, să declare averile și interesele personale pe care le au în alte state, iar instituțiile care verifică integritatea sunt în imposibilitatea de a avea acces la informațiile deținute de autoritățile statelor respective.Instituțiile de resort nu dispun de un mecanism pentru a asigura schimbul de date cu autorități din străinătate. Aceasta se materializează doar în cauzele penale, prin intermediul comisiilor rogatorii.Tratatul va pune la dispoziția părților posibilitatea asigurării schimbului de informații preluate din bazele de date ale autorităților publice cu privire la taxe și impozite, conturi bancare, titluri financiare, activități, companii, proprietăți imobiliare și alte drepturi de proprietate.„Principalul scop al tratatului este prevenirea și combaterea corupției prin depistarea abuzurilor și consolidarea integrității funcționarilor publici”, menționează MJ.Tratatul a fost semnat de Republica Moldova în octombrie 2023, iar proiectul privind ratificarea Tratatului internațional pentru schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere urmează să fie aprobată de Parlament.

Mesajul lui Andrei Șevcenko, cel mai mare fotbalist ucrainean, după ce Rusia i-a invadat țara
Articolul anterior
Ce sunt semnele pe care Zelenski le cere ucrainenilor să le șteargă de pe case și de pe asfalt, și cum îi ajută acestea pe ruși
Articolul următor
Close menu