A fost elaborat ”Registrul electronic al angajaților”. Cum va funcționa?

Autoritățile au elaborat și prezentat pentru consultări publice proiectul Conceptului Sistemului informațional automatizat ”Registrul electronic al angajaților” (SIA REA). Acesta a fost elaborat urmare a modificărilor realizate în Codul muncii, conform cărora începând cu 1 ianuarie 2019 mecanismul privind carnetele de muncă nu mai este aplicabil.

separator
Potrivit autorilor proiectului, în prezent, unicele surse de informații cu privire la persoanele angajate sunt datele declarate de către angajatori în dările de seamă fiscale prezentate Serviciului Fiscal de Stat, informațiile pe care le dețin Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină privind persoanele asigurate, precum și informațiile din Registrul funcțiilor publice și al funcționarilor publici, însă aceste date nu sunt suficiente pentru crearea unui registru la nivel național privind evidența raporturilor de muncă, transmite bizlaw.md.

Conceptul se referă la un sistem informațional care va permite automatizarea persoanelor angajate în câmpul muncii, inclusiv a salariaților și zilierilor, va asigura păstrarea istoricului aferent raporturilor de muncă și va facilita accesul la date în timp real, indirect contribuind la combaterea fenomenelor salariului ”în plic” și a muncii nedeclarate.

SIA REA va asigura:

1) angajatului:

– evidență și calcul automatizat a vechimii în muncă;

– posibilitate de monitorizare a acțiunilor sau inacțiunilor angajatorilor aferent respectării cadrului legal din domeniul muncii;

– instrument de vizualizare și extragere a informației aferente rapoartelor sale de muncă, atât istorice, cât și cele înregistrate la zi;

– verificarea statutului de persoană asigurată în Republica Moldova;

– excluderea necesității de adresare către angajator pentru a obține certificat de muncă.

2) angajatorului:

– procedură simplificată de înregistrare la nivel central a angajaților săi, excluzând alte forme de raportare sau prezentare a informațiilor către diverse autorități publice din Republica Moldova;

– accesul, cu acceptul angajatului, la informația veridică privind biografia de muncă a acestuia;

Citește continuarea pe bizlaw.md

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate: PA și PCCOCS ar putea fi desființate

Președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), scrie ZdG citat de politik.md. Membrii CSS s-au întrunit în ședință la ora 13:00 și ar discuta lichidarea Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit Ziarului de Gardă, în locul celor două procuraturi s-ar vrea crearea unei noi instituții.

PCCOCS a fost creată în 2016, iar PA în 2002 în baza unui ordin al Procurorului General

Anterior, autoritățile discutau despre crearea unui Tribunal Anticorupție, care va judeca în primă instanță cauzele penale trimise în judecată de Procuratura Anticorupție, demersurile și plângerile împotriva hotărârilor și acțiunilor procurorilor și va asigura controlul judecătoresc în perioada urmăririi penale.

În martie 2023, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Argumentul șefei statului a fost că atât timp cât avem corupție în justiție, atât timp „eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”.

Incendiu uriaș într-un depozit din Chișinău. Șapte echipaje de pompieri au intervenit la fața locului

În după-amiaza zilei de 20 ianuarie 2025, pompierii IGSU au intervenit conform nivelului sporit de intervenție pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în municipiul Chișinău, pe strada Tudor Vladimirescu 70/B, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:47. Potrivit informațiilor primite, un depozit a fost cuprins de flăcări. Pentru stingerea incendiului, la fața locului au fost trimise 7 echipe de pompieri, conform nivelului sporit de intervenție. Ajunși la destinație, angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o clădire cu trei nivele. Potrivit salvatorilor, focul a afectat o încăpere cu suprafața de 80 m² de la primul etaj, unde erau depozitați saci cu plastic. Nivelul sporit de intervenție nu a fost confirmat, iar în total 4 echipe de pompieri au fost implicate în procesul de stingere a incendiului.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 13:09 , incendiul fiind lichidat complet la ora13:20. Datorită intervenției eficiente a angajaților IGSU, focul nu a obținut răspândire spre etajele superioare, fiind salvată suprafața de 160 m² a depozitului.

Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior de specialiști.

Tragedie într-o cafenea din Edineț: un bărbat a murit după ce i s-a făcut brusc rău

Un incident tragic a avut loc pe 19 ianuarie, în jurul orei 11:00, într-o cafenea din municipiul Edineț. Poliția a fost alertată de medici despre decesul unui bărbat de 50 de ani, fără semne vizibile de moarte violentă, scrie tvn.md.

Potrivit informațiilor, victima, originară din raionul Briceni, se afla în cafenea împreună cu un prieten, când i s-a făcut rău brusc. Un echipaj medical a fost solicitat de urgență, însă, la sosirea acestuia, s-a constatat decesul bărbatului.

Corpul neînsuflețit a fost transportat pentru efectuarea expertizei medico-legale, care va stabili cauza exactă a decesului.

„Bă, condu ca lumea!”. O tânără a transmis live accidentul în care a murit
Articolul anterior
S-a stins din viață Ștefan Petrache
Articolul următor
Close menu