A fost inaugurat podul Leova-Bumbăta. Ana Revenco: „Deschidem o nouă poartă spre Europa”

O nouă cale de acces peste râul Prut a fost deschisă, astăzi, traficului internațional rutier. Este vorba despre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, al saptelea între România și Republica Moldova. Podul, care reprezintă o nouă poartă spre Uniunea Europeană, va fluidiza ciculaţia transfrontalieră și va reduce considerabil timpii de așteptare, scrie TVR Moldova.

„Podul flotant Leova Bumbăta a fost construit de la zero în mai puțin de un an. Podul are o lungime de 60 de metri și o lățime de 14 metri. Pentru început, acesta va activa doar în regim de zi, de la ora 8 dimineața până la ora 20. Pe pod este preconizată și trecerea pietonală.”

Entuziasmați, zeci de locuitori din raionul Leova au venit, astăzi, să vadă podul inaugurat. Oamenii spun că abia așteaptă să ajungă peste Prut pe jos, cu bicicleta sau cu mașina, prin punctul de trecere care e aproape de casa lor.

„Eu de 30 de ani îl aștept. Doamne Ajută.” „E la 5 km de casa.”

În prima etapă, vor putea trece frontiera unitățile de transport cu masa de până la 3,5 tone. Ulterior, podul va fi adaptat și pentru tranzitul camioanelor.

ANA REVENCO ministrul de Interne al Republicii Moldova: „O poartă spre Europa. Primul pod în 13 ani.”

Noul punct de trecere a frontierei se află la 40 de kilometri de vama Leuseni-Albița, cea mai tranzitată pe segmentul moldo-român.

LUCIAN BODE ministrul de Interne al României: „Până în 2027 mai multe puncte de trecere a frontierei, refacerea celor 3 poduri și construirea noului pod la Ungheni. Vom oferi Moldovei acces la rețeaua Europeană de transport, securitate Schengen.”

Dezvoltarea infrastructurii între România și Republica Moldova este prioritatea celor două guverne, spun autoritățile care mai dau asigurări că, în următorii ani, se vor implementa mai multe proiecte europene.

SORIN GRINDEANU ministrul Transporturilor și Infrastructurii al României: „Vorbim de A7 care este o coloana vertebrala a Moldovei pe zona rutiera, Siret Suceava, etc. De asemena, A8 autostrada Unirii, și la Odessa.”

LILIA DABIJA ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova: „Florile care le-am primit mi-au amintit de podul de flori, trecem de la simbolism, la poduri de piatră care ne asigură măsuri de Unire, de implementare a proiectelor comune.”

A mai fost construit un drum de acces spre frontieră cu o lungime de trei kilometri. Costurile podului Leova – Bumbăta se ridică la peste 260 de milioane de lei, care provin din bugetul Republicii Moldova.

Veste tristă! Scriitorul Spiridon Vangheli a plecat la ceruri, la numai o săptămână după ziua sa de naștere

Veste tristă pentru întreaga țară! Tatăl lui Guguță, scriitorul Spiridon Vangheli a plecat astăzi la ceruri, la numai o săptămână după ziua sa de naștere, informează unica.md. Marele scriitor a murit la vârsta de 92 de ani.

Vestea tristă a fost adusă de rudele scriitorului, care au scris că moștenirea sa literară va rămâne veșnic vie, iar spiritul său va continua să lumineze generațiile viitoare

La scurt timp după decesul scriitorului, Ministerul Culturii a venit cu un mesaj.

”O veste foarte tristă ne-a venit pe acest sfârșit de săptămână – Spiridon Vangheli, scriitorul cu care au crescut generații întregi de copii din Moldova, ne-a lăsat ca moștenire cărțile și eroii săi de poveste și ne-a părăsit pentru o lume mai bună.

S-a născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, Briceni, pe atunci județul Bălți din România Mare. În 1951, s-a înscris la Institutul învățătoresc din Bălți, dar deja în primăvară s-a transferat la Institutul pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. L-a absolvit în 1955, a lucrat ca profesor de matematică în câteva școli, după care se angajează ca redactor la Editura „Cartea moldovenească”, apoi la „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta de miniaturi „În țara fluturilor”, urmată de culegerile de povestiri „Soarele” (1963), „Băiețelul din Coliba Albastră” (1964), „Pe lume” (1964) ș.a. S-a afirmat ca poet, prozator și traducător, iar în anii 1970, împreună cu Grigore Vieru, a fost coautor al unui foarte cunoscut Abecedar, menit să ajute promovarea limbii române. Datorită seriei despre „Guguță”, lansată în 1967 și întinsă pe mai bine de trei decenii, a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori pentru copii din Moldova. Pentru această carte, în 1971, a primit Premiul Unional la Concursul „Cea mai bună carte pentru copii”, iar în 1974, la Rio de Janeiro, Diploma de Onoare Andersen, echivalentul unui premiu Nobel pentru literatura pentru copii, numele lui fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.

În 1964 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, iar 1991 – Președintele al PEN Clubului din Moldova. Pentru activitatea sa literară, a primit numeroase premii și distincții. Este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, laureat al Premiului de Stat al Moldovei și al Premiului „Ion Creangă” al Academiei Române, Scriitor al Poporului din Moldova și cavaler al „Ordinului Republicii”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al mun. Chișinău.

A trăit o viață lungă și luminoasă, doar o săptămână în urmă celebrându-și cea de-a 92-a aniversare – și a împărtășit această lumină cu o țară întreagă. Astăzi, primii săi cititori sunt deja bunici și le citesc propriilor nepoți despre aventurile băiețelului de poveste, cu un nume la fel de neobișnuit ca și personajul său – Guguță. Iar cușma sa fermecată a ieșit demult din pagini de carte, devenind un adevărat brand de țară și simbolul care unește generații. Datorită cărților sale ușa spre fascinanta lume a copilăriei rămâne deschisă pentru noi toți, indiferent de vârsta la care îl citim.

Îi vom rămâne recunoscători pentru această moștenire valoroasă, noi și generațiile care vor veni după noi. Veșnică și luminoasă să-i fie amintirea!”, se arată în mesajul instituției.

Atenție! Municipalitatea nu recomandă scăldatul în havuzurile din Capitală

Havuzurile din Parcul „Valea Morilor”, Grădina Publică Ștefan cel Mare, Parcul Catedralei, Parcul Memorial Afgan, Parcul Șipca, Parcul Alunelul, Parcul „Valea trandafirilor”, Complexul Memoria Victimelor Deportărilor și cele două havuzuri aflate în scuarul Maria Bieșu sunt dezinfectate zilnic, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei Capitalei.

”De asemenea, în fiecare zi de luni, se adaugă substanțe chimice necesare menținerii unei concentrații neutre a apei. Concentrația ionilor de hidrogen dintr-o soluție – pH-ul – oferă informații despre aciditatea, respectiv bazicitatea soluției respective. Apa are o concentrație neutră situată în jurul valorii 7.

Pentru specialiștii întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, lucrările de mentenanță și întreținere a havuzurilor din capitală sunt o permanență – pe vreme rece, au avut loc activități de conservare, iar în timpul sezonului estival sunt executate lucrări săptămânale de curățare și profilaxie.

Totodată, nu se recomandă scăldatul în havuzuri – apa vine din sistemul centralizat de alimentare cu apă al orașului și are temperaturi de doar până la zece grade Celsius. Expunerea îndelungată la apă cu temperatură scăzută poate cauza anumite afecțiuni, în special la copii. Părinții ori supraveghetorii acestora, în timpul jocurilor, trebuie să dea dovadă de precauție.

În același timp, Primăria municipiului Chișinău solicită locuitorilor și oaspeților capitalei să respecte efortul cotidian al lucrătorilor întreprinderii municipale, să păstreze curățenia în jurul havuzurilor și să nu distrugă bunurile ori echipamentele cu care acestea sunt dotate.”, anunță municipalitatea

Cine este tânăra interpretă de la noi care a purtat de două ori roba la distanță de doar câteva zile. Ce facultăți a absolvit concomitent și unde

Tânăra interpretă de la noi, Camelia Ursu, demonstrează că este nu doar talentată, dar are și alte succese cu care se poate mândri. Chiar în aceste zile, frumoasa brunetă a absolvită două facultăți în orașul Cluj-Napoca din România, unde a avut parte de două festivități la care a purtat cu mândrie roba, informează unica.md.

”2 absolviri într-o săptămână? Multumesc tuturor celor care au crezut în mine!”, scrie artista într-o postare pe Facebook.

Camelia a încheiat studiile la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima”, catedra canto, dar și la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România – Universitatea Babeș-Bolyai, specializarea publicitate.

Tânăra a recunoscut că a costat-o multe sacrificii, dar este fericită că le-a finalizat cu succes.

”Am făcut-o și pe asta! Mulțumesc, Cluj, pentru toate oportunitățile pe care mi le-ai scos în calea mea! Mulțumesc tuturor dascălilor și colegilor alături de care am stat la bordul acestei “croaziere” pline de experiențe și provocări.”, a scris Camelia Ursu.

Artista a fost scăldată în felicitări pe rețelele de socializare și a dezvăluit că își va urma calea pe ambele domenii:

”Muzica a fost dintotdeauna pasiunea mea cea mare, dar întrucât, ca și în orice domeniu, a fost nevoie să mă promovez, am decis să fac cele mai bune studii pentru a mă ajuta pe mine. Sunt solistă în formația 7 Coline din Iași de ceva timp, dar pentru că am fost solicitată și pe partea de marketing de unele companii, iar munca mea a fost apreciată, am îndrăgit acest domeniu, în care intenționez să cresc și mai mult.”, a spus artista pentru unica.md.

Tot zilele acestea, frumoasa artistă și-a bucurat admiratorii cu o nouă lansare, ca un trofeu la finalizarea studiilor. Camelia a surprins cu o piesă, cu tot cu videoclip, plină de emoție, intitulată ”Lasă-mă”, care în doar câteva zile a adunat peste 11 mii de vizionări.

Vă invităm să ascultați melodia Cameliei, iar dacă veți considera că merită o șansă, nu ezitați să lăsați o apreciere sau un comentariu.

Camelia Ursu este o tânără interpretă de la noi, care s-a făcut cunoscută publicului datorită pieselor pe care și le scrie singură. Prima melodie cu care s-a lansat, ”Filmul tău”, a fost semnată, atât versurile, cât și melodia, chiar de ea, iar la piesă ”Lasă-mă”, melodia a fost scrisă tot de ea.

Echipa unica.md o felicită pe Camelia și îi urează multă admirație din partea publicului, dar și inspirație pentru noi producții la fel de frumoase.

Bloggerița Maggy Platon a născut. Te topești! Prima imagine cu fetițele gemene
Articolul anterior
Dispozitive medicale, instrumente chirurgicale și mobilier! Spitalul Clinic Bălți a obținut o donație de sute de mii de euro din partea Austriei
Articolul următor