A fost inaugurat podul Leova-Bumbăta. Ana Revenco: „Deschidem o nouă poartă spre Europa”

O nouă cale de acces peste râul Prut a fost deschisă, astăzi, traficului internațional rutier. Este vorba despre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, al saptelea între România și Republica Moldova. Podul, care reprezintă o nouă poartă spre Uniunea Europeană, va fluidiza ciculaţia transfrontalieră și va reduce considerabil timpii de așteptare, scrie TVR Moldova.

„Podul flotant Leova Bumbăta a fost construit de la zero în mai puțin de un an. Podul are o lungime de 60 de metri și o lățime de 14 metri. Pentru început, acesta va activa doar în regim de zi, de la ora 8 dimineața până la ora 20. Pe pod este preconizată și trecerea pietonală.”

Entuziasmați, zeci de locuitori din raionul Leova au venit, astăzi, să vadă podul inaugurat. Oamenii spun că abia așteaptă să ajungă peste Prut pe jos, cu bicicleta sau cu mașina, prin punctul de trecere care e aproape de casa lor.

„Eu de 30 de ani îl aștept. Doamne Ajută.” „E la 5 km de casa.”

În prima etapă, vor putea trece frontiera unitățile de transport cu masa de până la 3,5 tone. Ulterior, podul va fi adaptat și pentru tranzitul camioanelor.

ANA REVENCO ministrul de Interne al Republicii Moldova: „O poartă spre Europa. Primul pod în 13 ani.”

Noul punct de trecere a frontierei se află la 40 de kilometri de vama Leuseni-Albița, cea mai tranzitată pe segmentul moldo-român.

LUCIAN BODE ministrul de Interne al României: „Până în 2027 mai multe puncte de trecere a frontierei, refacerea celor 3 poduri și construirea noului pod la Ungheni. Vom oferi Moldovei acces la rețeaua Europeană de transport, securitate Schengen.”

Dezvoltarea infrastructurii între România și Republica Moldova este prioritatea celor două guverne, spun autoritățile care mai dau asigurări că, în următorii ani, se vor implementa mai multe proiecte europene.

SORIN GRINDEANU ministrul Transporturilor și Infrastructurii al României: „Vorbim de A7 care este o coloana vertebrala a Moldovei pe zona rutiera, Siret Suceava, etc. De asemena, A8 autostrada Unirii, și la Odessa.”

LILIA DABIJA ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova: „Florile care le-am primit mi-au amintit de podul de flori, trecem de la simbolism, la poduri de piatră care ne asigură măsuri de Unire, de implementare a proiectelor comune.”

A mai fost construit un drum de acces spre frontieră cu o lungime de trei kilometri. Costurile podului Leova – Bumbăta se ridică la peste 260 de milioane de lei, care provin din bugetul Republicii Moldova.

Zelenski se implică în criza din Transnistria: Ucraina oferă cărbune gratuit regiunii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus sâmbătă un gest surprinzător pentru a atenua criza energetică din Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova. Liderul de la Kiev a anunțat disponibilitatea Ucrainei de a furniza cărbune către centralele termice din Tiraspol, inclusiv gratuit, pentru a ajuta locuitorii să facă față penuriei de energie, scrie evz.ro.

„Avem cărbune pe care îl putem furniza Republicii Moldova, la Tiraspol. Dacă vor cu adevărat ca oamenii să aibă electricitate, suntem gata să discutăm un preț mic sau chiar gratuit”, a declarat Zelenski în cadrul unei întâlniri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

De la începutul lunii ianuarie, Transnistria se confruntă cu întreruperi de curent, lipsă de apă caldă și probleme cu termoficarea, după ce contractul privind tranzitul gazelor rusești între Kiev și Moscova a expirat. Această situație a afectat grav regiunea, locuită de aproximativ jumătate de milion de persoane, care depinde de resursele energetice pentru a traversa iarna.

Vizita Maiei Sandu vine într-un context tensionat, în care Republica Moldova se teme de o posibilă extindere a conflictului din Ucraina pe teritoriul său, prin destabilizarea Transnistriei.

Oferta Ucrainei de a furniza cărbune gratuit are implicații mai largi decât simpla rezolvare a crizei energetice. Gestul lui Zelenski ar putea fi interpretat ca un efort de consolidare a relațiilor cu Chișinăul și o încercare de a limita influența Moscovei în Transnistria, o regiune cunoscută pentru legăturile sale strânse cu Rusia.

În același timp, Ucraina, aflată în al treilea an al războiului împotriva invaziei ruse, continuă să caute sprijin internațional și să-și afirme poziția de actor-cheie în regiune.

Pentru moment, propunerea lui Zelenski marchează o deschidere către soluții temporare, dar rămâne de văzut dacă regimul separatist din Tiraspol va accepta sprijinul oferit.

Descinderi la Bălți! Viceprimarul orașului, reținut de ofițerii CNA

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău anunță desfășurarea a peste 30 de percheziții în nordul țării, soldate cu reținerea a doi funcționari ai Primăriei mun. Bălți, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.  

Este vorba despre un viceprimar și un șef- adjunct al Direcției Învățământ Tineret și Sport din cadrul Primăriei, bănuiți de implicarea în mai multe episoade de trafic de influență, corupere pasivă și activă.

Potrivit datelor urmăririi penale, funcționarii publici ar fi primit sistematic mijloace financiare ilicite de la conducătorii și angajații unor subdiviziuni ale Primăriei mun. Bălți, precum și de la directorii unor instituții din subordinea municipalității în schimbul acordării unor servicii sau favoruri contrare legii. În cadrul investigațiilor, s-a mai constatat acceptarea unei mite în mărime de 200 000 de euro de către unul dintre bănuiți pentru favorizarea unui agent economic.

Astfel, în urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu și domiciliile funcționarilor din cadrul Primăriei mun. Bălți, dar și la domiciliile mai multor directori de instituții de învățământ, au fost ridicate obiecte și documente importante pentru cauza penală, precum și bani, în diferită valută, în sumă totală de circa 400 000 de lei. La moment, două persoane sunt reținute și urmează a fi plasate în Izolatorul de Urmărire Penală al CNA.

Acțiunile de urmărire penală se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău. De notat că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Autoritățile avertizează că rețelele sociale sunt din nou invadate de postări și comentarii susținute de troli

Rețelele sociale din Republica Moldova sunt din nou invadate de postări și comentarii susținute de persoane cu identități false, care pretind că provin din diferite localități ale țării. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, scrie voceabsarabiei.md.

Vodă a afirmat că aceste activități sunt parte dintr-o campanie coordonată de susținători ai lui Ilan Șor, și a subliniat că moldovenii nu mai sunt ușor de manipulat de „postacii cu soldă străină”. El a subliniat că Guvernul se concentrează pe proiecte concrete pentru dezvoltarea țării, cum ar fi construirea de drumuri, modernizarea școlilor și spitalelor, și îmbunătățirea serviciilor publice.

Bloggerița Maggy Platon a născut. Te topești! Prima imagine cu fetițele gemene
Articolul anterior
Dispozitive medicale, instrumente chirurgicale și mobilier! Spitalul Clinic Bălți a obținut o donație de sute de mii de euro din partea Austriei
Articolul următor
Close menu