Absolvenți de nota 10! Cine sunt elevii care au luat 10 din oficiu și au scăpat de trei examene de BAC

Bacalaureatul nu înseamnă decât un examen pentru patru absolvenți de liceu din țară. Aceștia au deja câte trei de zece din oficiu, pentru că sunt premianți ai olimpiadelor republicane. Sunt atât de geniali, încât pot fi admiși fără niciun efort la orice universitate. Ce meserii au ales cei mai erudiți absolvenți, vedeți în reportajul ce urmează, scrie TV8.md.

Patricia Caraman, absolventă a Liceului Teoretic Republican „Aristotel” este singura fată din cei patru candidaţi care se bucură de trei de 10 din oficiu. Spune că pentru aceste rezultate a fost nevoită să facă mai multe sacrificii, însă rezultatul este cel care o bucură cel mai mult și o face mândră în același timp.

„Bineînțeles au fost nopți nedormite, unele ieșiri cu prietenii ratate, mai puțin timp cu familia, mai puțin timp cu cei dragi, a fost o experiență foarte frumoasă din care am avut de învățat foarte multe și sunt foarte fericită pentru că am încununat tot acest succes cu locuri la olimpiade și cu 10 la cele trei examene de bacalaureat”.

Pentru că la limba română și la istorie a obținut rezultate remarcabile la olimpiadele republicane și a mai susținut cu brio un examen internațional la engleză, absolventa mai are de trecut o singură probă, cea la alegere. Deși a studiat în clasă cu profil umanist, a ales matematica, pentru că are mare nevoie de ea în profesia pe care și-o dorește.

„Ultimul examen este la matematică și nu este o alegere întâmplătoare, pe lângă faptul că m-a fascinat matematica și mi-a plăcut dintotdeauna, mai bine zis din clasele mai mari am început să îndrăgesc acest obiect, pentru că în clasa a cincea și a șasea îmi dădea bătăi de cap, are tangență și cu viitoarea mea profesie, pentru că îmi doresc foarte mult să devin pilot, să urmez o carieră în aviație”.

Deși inițial își dorea să devină jurnalistă, ulterior a înțeles că vrea să fie, la propriu, la înălțime.

„Mă regăsesc în acest domeniu, îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr culturi noi, să învăț de la alți oameni și aviația este un domeniu care te provoacă, asta este ceea ce eu caut, provocări care trebuie depășite și care te dezvoltă în cel mai frumos mod posibil”.

Constantin Babuc, absolvent al Liceul Teoretic „Orizont”, a avut de susținut doar un singur examen. Spune că scopul său nu au fost notele de zece, ci acumularea mai multor cunoștințe pentru olimpiade.

„Notele de la bacalaureat obținute din oficiu sunt doar o consecință, un efect secundar a pregătirii mele pentru olimpiade, a studiului general, respectiv la matematică și biologie am primit note de zece din oficiu datorită premiului întâi la olimpiada republicană și la engleză în urma obținerii unui certificat internațional, certificatul TOEFL”.

Absolventul ne-a spus că niciodată nu a stat doar cu cartea în mână. Pe lângă școală, Constantin era prins și în alte activități.

Citiți continuarea AICI!

Moldova va avea acces la fonduri europene pentru implementarea proiectelor în domeniul ocupării forței de muncă și inovațiilor sociale

Moldova va avea acces la fonduri europene pentru implementarea proiectelor în domeniul ocupării forței de muncă și inovațiilor sociale. După cum informează INFOTAG, Parlamentul a ratificat joi un acord cu UE privind participarea Republicii Moldova la componenta „Ocuparea forței de muncă și inovații sociale” (EaSI) a Fondului Social European Plus (FSE+), informează Infotag.


Componenta Fondului, la care va participa Moldova, se referă la crearea unui număr maxim de locuri de muncă, asigurarea protecției sociale, combaterea excluziunii sociale și a sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Bugetul prevăzut pentru această componentă se ridică la 762 milioane de euro și este prevăzut pentru perioada 2021-2027. Astfel, persoanele juridice din Republica Moldova vor putea depune proiecte pentru finanțare, care vor fi convenite în cadrul negocierilor directe cu Comisia Europeană.

Fondul Social European Plus este instrumentul UE pentru investiții în capitalul uman pentru perioada 2021-2027. Acesta are un buget total de 99,3 miliarde de euro. Moldova participă și la alte instrumente europene de finanțare – Vama, FISCALIS, LIFE.

Guvernul Coreei a donat trei milioane de dolari pentru sprijinirea programelor UNICEF dedicate copiiilor moldoveni și ucraineni

Guvernul Coreei a oferit trei milioane de dolari Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) pentru a îmbunătăți accesul la servicii de protecție, educație și sănătate pentru copiii și familiile aflate în situații de dificultate în Moldova, inclusiv refugiații ucraineni, informează unica.md cu referire la un comunicat al UNICEF Moldova.

„UNICEF mulțumește poporului coreean pentru contribuția semnificativă în crearea unui viitor mai bun pentru copiii moldoveni și ucraineni, care se confruntă cu urmările războiului, crizei refugiaților și pandemiei, cum ar fi violența, strămutarea și sărăcia extremă. Acest sprijin financiar va permite UNICEF să continue intervențiile sale în promovarea coeziunii sociale și îmbunătățirea vieții copiilor în comunitățile lor”, a spus Maha Damaj, Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova.

Contribuția Coreei va ajuta UNICEF să continue programele privind asigurarea serviciilor medicale gratuite, precum și serviciile de intervenție timpurie pentru copiii și îngrijitorii lor, care au fugit din calea războiului din Ucraina. De asemenea, aceste servicii vor fi îmbunătățite și pentru copiii moldoveni afectați de sărăcie sau dizabilități. Mai mult, UNICEF își va intensifica eforturile pentru identificarea copiilor refugiați neînsoțiți și separați de familiile lor, dar și pentru a-i proteja de violență și abuz, inclusiv violența bazată pe gen. Intervenția de protecție a copilului se va concentra și pe prevenirea separării copiilor, sprijinirea familiilor vulnerabile, copiilor cu dizabilități și celor în conflict cu legea. O altă prioritate a programelor în protecția copilului este de a consolida capacitățile asistenților sociali și de protecție a copilului pentru a oferi servicii esențiale atât refugiaților, cât și copiilor moldoveni. În domeniul educației, UNICEF va canaliza sprijinul Coreei pentru a oferi instruire în domeniul STEAM tinerilor moldoveni și refugiați. Acest program are scopul de a echipa tinerii cu abilitățile necesare pentru a urma cariere sau dezvolta afaceri sociale în domeniile STEAM.

Excelența Sa Kim Hyung-Tae, Ambasadorul Republicii Coreea în Ucraina și Republica Moldova, a subliniat importanța protejării copiilor de consecințele negative ale războiului și a spus: „În niciun caz copiii nu trebuie lăsați fără protecție și privați de copilăria lor. Suntem încrezători că oferind acest sprijin partenerului nostru de lungă durată, UNICEF, vom contribui la furnizarea de sprijin esențial și protecție copiilor refugiați ucraineni și copiilor moldoveni, care se află într-o situație vulnerabilă, făcându-i mai rezilienți în fața provocărilor continue”.

De la începutul războiului, aproximativ 120 000 de ucraineni au găsit siguranță în Moldova, inclusiv mai mult de 52 000 de copii. Din 2022, specialiștii în protecția copilului, sprijiniți de UNICEF, au identificat mai mult de 900 de copii neînsoțiți sau separați la graniță, asigurându-se că aceștia au acces la servicii de protecție, sănătate și educație. Mai mult, UNICEF a sprijinit sistemul de sănătate din Moldova pentru a oferi servicii medicale gratuite pentru mamele refugiate și copiii lor.

Îmbrânceli în Parlament între deputații suspendați de la ședințele Legislativului și angajați ai Serviciului de Pază și Protecție de Stat

Şedinţa de astăzi a Parlamentului de la Chisinau a început cu scandal. Cei şapte deputaţi neafiliaţi, apropiaţi ai condamnatului fugar Ilan Şor, au încercat din nou să intre cu forţa în sala de şedinţe. Deputații despre care se știe că merg periodic la Kremlin, sunt nemulţumiţi pentru că li s-a interzis participalea la cinci şedinţe în plen. Ei au cerut intervenţia poliţiei, scrie TVRMoldova.

Este a treia şedinţă a Parlamentului la care deputaţii neafiliaţi nu au avut acces. E o sancțiune pentru că la o ședință au blocat tribuna centrală şi au perturbat activitatea parlamentului.

Cei vizati cer anularea deciziei prin care le-a fost interzisă participarea la şedinţe.

VASILE BOLEA deputat neafiliat: „Astăzi, noi am depus cererea prealabilă la Parlament cu indicarea tuturor argumentelor privind ilegalitatea hotărârii Parlamentului emisă acum două săptămâni. Hotărârea Parlamentului prin care ni se interzice nouă să venim la cinci şedinţe, astăzi este suspendată din drept. Până la soluţionarea ei în instanţa de judecată”.

MARINA TAUBER deputat neafiliat: „Am rugat cât mai repede să vină poliţia pentru că noi vrem să participăm la şedinţă şi avem tot dreptul.  Dacă cei de la SPPS nu cunosc legea şi nu vor să asculte de un deputat ne pare foarte rău, dar suntem nevoiţi să depunem plângerile respective”,

În timp ce preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, făcea declaraţii de presă, deputaţii neafiliați au scandat mesaje împotriva majorităţii Parlamentare. 

Îmbrâncelile între ei şi angajaţii Serviciului de Pază au început în momentul în care preşedintele Parlamentului a încercat să intre în sala de şedinţe.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Nu, ce să vă spun, asta este tot ce pot ei face. Au venit cu agenda de la Kremlin şi o pun în aplicare, nimic mai mult”,

Parlamentarii Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi au fost sancţionaţi după ce, in urmă cu două săptămâni au blocat, pentru câteva ore, tribuna Parlamentului și au împiedicat desfășurarea ședinței. Deputaţii au fost sancţionaţi și financiar.

O nouă provocare pentru salvatori! Localități inundate și pagube după ploile abundente din sudul țării
Articolul anterior
Mesaje de condoleanțe ale artiștilor îndurerați de moartea regizorului Arcadie Spoială: „Pentru tot ce ai făcut, pentru cine ai fost…”
Articolul următor